Vizuál

Puskaporos hangulatban Fraknó várában

2012.09.20. 15:49
Ajánlom
Idén harmadik alkalommal, de kora ősszel, szeptember 22-23-ig rendezik meg Fraknó várában a Puskaporos Történelmi Fesztivált.

Az elmúlt években áprilsban megrendezett eseményt idén ősszel tartják, de a hagyományokhoz hűen történelmi csaták, táncmulatságok, és mutatványosok szórakoztatják majd a Soprontól mindössze 30 km-re található Fraknó várába látogató közönséget. Az idei fesztivál különlegessége, hogy szeptember 21-én külön napot szerveznek az iskoláknak, mely során a diákok tematikus tárlatvezetéseken kaphatnak betekintést a "nehéz, de dicső" katonai életbe.

Napi két alkalommal kerül sor nagyszabású csatákra a várárokban, ahol nyomon követhetőek lesznek a 17. századtól a 19. századig jellemző, különböző támadási módszerek és hadviselési taktikák. A 11.00 órakor kezdődő csata a 360 évvel ezelőtti, 1652-es oszmánok ellen folytatott vezekényi csatát idézi és az ebben a csatában elesett négy Esterházy grófnak állít emléket. A 17. században Magyarország nagy része oszmán megszállás alatt állt. Az oszmán katonák Észak-Magyarország és Szlovákia irányába nyomultak előre, miközben fosztogattak, gyújtogattak és foglyokat ejtettek. A várurak kötelessége volt az idegen csapatok megfékezése, így szálltak szembe az Esterházyak is, gyarmati, altsohli, dobronyai és pápai váraikban a fosztogató török csapatokkal. A vezekényi ütközetre 1652. augusztus 26-án került sor, célja néhány száz a teszéri temetőben fogva tartott keresztény kiszabadítására irányult, azonban a család számára súlyos veszteséggel zárult, négy fiút veszítettek el, köztük a családfőt, Esterházy László grófot is. Délután 14.00 órakor az 1809-es asperni csatára emlékeznek, ahol Napóleon seregei első döntő vereségüket szenvedték el a Károly herceg vezette osztrák csapatoktól. Röviddel az asperni csata előtt lezajlott győri csatában II. Esterházy Miklós is jelentős szerepet vállalt. 

Természetesen a vendégek nem lesznek híján gasztronómiai, zenei és kézműves élményeknek sem, minden időutazó megtalálja a kedvére való szórakozást. Délben ökörsütéssel egybekötött ebéd várja alátogatókat, délután pedig betekintés egy katonai tábor gyalogsági bemutatókkal és tábortűzzel fűszerezett mindennapjaiba. 

Szeptember 21-én kizárólag iskolai csoportoknak tartanak, nekik szóló, speciális vezetéseket. Erre a napra külön bejelentkezés szükséges. A belépők árairól itt találhatnak információkat, de aki történelmi kosztümben érkezik, vagy Kisalföld kártyával rendelkezik illetve két napos fesztiváljegyet vált 50%-os kedvezményt kap a belépő árából!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Danny Aiello amerikai színész

Rövid betegség után, péntekre virradóra egy New Jersey-i kórházban meghalt Danny Aiello amerikai színész.
Vizuál képregény

KÉP-regény: Lövésem volt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, hogy milyen volt, amikor majdnem lelőtték.
Vizuál Esterházy Art Award

Kiosztották az Esterházy Art Award 2019 díjait

Győri Andrea Éva, Nemes Márton és Puklus Péter az Esterházy Art Award 2019 díjazottjai.
Vizuál

Christopher Plummer Oscar-díjas kanadai színész 90 éves

Ma ünnepli kilencvenedik születésnapját Christopher Plummer Oscar-díjas kanadai színész, aki eddig csaknem 100 filmben szerepelt, és ma is egymás után kapja a felkéréseket.
Vizuál szentpétervár

22 kilométernyi múzeum - Szentpétervár és az Ermitázs kincsei a mozivásznon

Mától látható a mozikban A művészet templomai sorozat legújabb része, amely látványos felvételekkel átfogó képet nyújt a világ egyik legnagyobb múzeuma, az Ermitázs történetéről és páratlan gyűjteményéről, valamint a múzeumnak otthont adó Szentpétervár kultúrtörténeti nevezetességeiről.