Vizuál

Puskaporos hangulatban Fraknó várában

2012.09.20. 15:49
Ajánlom
Idén harmadik alkalommal, de kora ősszel, szeptember 22-23-ig rendezik meg Fraknó várában a Puskaporos Történelmi Fesztivált.

Az elmúlt években áprilsban megrendezett eseményt idén ősszel tartják, de a hagyományokhoz hűen történelmi csaták, táncmulatságok, és mutatványosok szórakoztatják majd a Soprontól mindössze 30 km-re található Fraknó várába látogató közönséget. Az idei fesztivál különlegessége, hogy szeptember 21-én külön napot szerveznek az iskoláknak, mely során a diákok tematikus tárlatvezetéseken kaphatnak betekintést a "nehéz, de dicső" katonai életbe.

Napi két alkalommal kerül sor nagyszabású csatákra a várárokban, ahol nyomon követhetőek lesznek a 17. századtól a 19. századig jellemző, különböző támadási módszerek és hadviselési taktikák. A 11.00 órakor kezdődő csata a 360 évvel ezelőtti, 1652-es oszmánok ellen folytatott vezekényi csatát idézi és az ebben a csatában elesett négy Esterházy grófnak állít emléket. A 17. században Magyarország nagy része oszmán megszállás alatt állt. Az oszmán katonák Észak-Magyarország és Szlovákia irányába nyomultak előre, miközben fosztogattak, gyújtogattak és foglyokat ejtettek. A várurak kötelessége volt az idegen csapatok megfékezése, így szálltak szembe az Esterházyak is, gyarmati, altsohli, dobronyai és pápai váraikban a fosztogató török csapatokkal. A vezekényi ütközetre 1652. augusztus 26-án került sor, célja néhány száz a teszéri temetőben fogva tartott keresztény kiszabadítására irányult, azonban a család számára súlyos veszteséggel zárult, négy fiút veszítettek el, köztük a családfőt, Esterházy László grófot is. Délután 14.00 órakor az 1809-es asperni csatára emlékeznek, ahol Napóleon seregei első döntő vereségüket szenvedték el a Károly herceg vezette osztrák csapatoktól. Röviddel az asperni csata előtt lezajlott győri csatában II. Esterházy Miklós is jelentős szerepet vállalt. 

Természetesen a vendégek nem lesznek híján gasztronómiai, zenei és kézműves élményeknek sem, minden időutazó megtalálja a kedvére való szórakozást. Délben ökörsütéssel egybekötött ebéd várja alátogatókat, délután pedig betekintés egy katonai tábor gyalogsági bemutatókkal és tábortűzzel fűszerezett mindennapjaiba. 

Szeptember 21-én kizárólag iskolai csoportoknak tartanak, nekik szóló, speciális vezetéseket. Erre a napra külön bejelentkezés szükséges. A belépők árairól itt találhatnak információkat, de aki történelmi kosztümben érkezik, vagy Kisalföld kártyával rendelkezik illetve két napos fesztiváljegyet vált 50%-os kedvezményt kap a belépő árából!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.