Vizuál

Puskaporos hangulatban Fraknó várában

2012.09.20. 15:49
Ajánlom
Idén harmadik alkalommal, de kora ősszel, szeptember 22-23-ig rendezik meg Fraknó várában a Puskaporos Történelmi Fesztivált.

Az elmúlt években áprilsban megrendezett eseményt idén ősszel tartják, de a hagyományokhoz hűen történelmi csaták, táncmulatságok, és mutatványosok szórakoztatják majd a Soprontól mindössze 30 km-re található Fraknó várába látogató közönséget. Az idei fesztivál különlegessége, hogy szeptember 21-én külön napot szerveznek az iskoláknak, mely során a diákok tematikus tárlatvezetéseken kaphatnak betekintést a "nehéz, de dicső" katonai életbe.

Napi két alkalommal kerül sor nagyszabású csatákra a várárokban, ahol nyomon követhetőek lesznek a 17. századtól a 19. századig jellemző, különböző támadási módszerek és hadviselési taktikák. A 11.00 órakor kezdődő csata a 360 évvel ezelőtti, 1652-es oszmánok ellen folytatott vezekényi csatát idézi és az ebben a csatában elesett négy Esterházy grófnak állít emléket. A 17. században Magyarország nagy része oszmán megszállás alatt állt. Az oszmán katonák Észak-Magyarország és Szlovákia irányába nyomultak előre, miközben fosztogattak, gyújtogattak és foglyokat ejtettek. A várurak kötelessége volt az idegen csapatok megfékezése, így szálltak szembe az Esterházyak is, gyarmati, altsohli, dobronyai és pápai váraikban a fosztogató török csapatokkal. A vezekényi ütközetre 1652. augusztus 26-án került sor, célja néhány száz a teszéri temetőben fogva tartott keresztény kiszabadítására irányult, azonban a család számára súlyos veszteséggel zárult, négy fiút veszítettek el, köztük a családfőt, Esterházy László grófot is. Délután 14.00 órakor az 1809-es asperni csatára emlékeznek, ahol Napóleon seregei első döntő vereségüket szenvedték el a Károly herceg vezette osztrák csapatoktól. Röviddel az asperni csata előtt lezajlott győri csatában II. Esterházy Miklós is jelentős szerepet vállalt. 

Természetesen a vendégek nem lesznek híján gasztronómiai, zenei és kézműves élményeknek sem, minden időutazó megtalálja a kedvére való szórakozást. Délben ökörsütéssel egybekötött ebéd várja alátogatókat, délután pedig betekintés egy katonai tábor gyalogsági bemutatókkal és tábortűzzel fűszerezett mindennapjaiba. 

Szeptember 21-én kizárólag iskolai csoportoknak tartanak, nekik szóló, speciális vezetéseket. Erre a napra külön bejelentkezés szükséges. A belépők árairól itt találhatnak információkat, de aki történelmi kosztümben érkezik, vagy Kisalföld kártyával rendelkezik illetve két napos fesztiváljegyet vált 50%-os kedvezményt kap a belépő árából!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Színház

Venczel Vera előtt tiszteleg a Vígszínház

Venczel Vera 75. születésnapja alkalmából a Vígszínház műsorra tűzi az élet körforgásáról mesélő misztikus darabját, A vörös oroszlánt, melyet a művésznő előadásában március 10-én láthatnak a nézők.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Csak az első epizódon vagyunk túl – Ilyen volt az idei Berlinale

Vasárnap véget ért az idén online megrendezett 71. Berlinale. A filmek jelentős hányada a mélybe repítette a közönséget, elbűvöltek és egyszerre elgondolkodtattak. Beszámoló.
Vizuál magazin

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Vizuál hír

Felújították Chaplin legendás filmjeit

100 évvel ezelőtt mutatták be Charlie Chaplin első játékfilmjét, A kölyök megjelenésének évfordulóját pedig különleges módon ünnepli a filmvilág: új köntösbe bújtatták a színész több világhírű moziját.
Vizuál hír

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál ajánló

Trianon keserű pohara a Néprajzi Múzeum tárlatában

Mértanfüzet, laposüveg és fali terítő tanúskodik a Trianon utáni Magyarország fájdalmáról. Alapításának évfordulójához kapcsolódva, csütörtöktől a kényszerű békekötéssel kapcsolatos gyűjteményt tett közzé a Néprajzi Múzeum az interneten.