Vizuál

Puskaporos hangulatban Fraknó várában

2012.09.20. 15:49
Ajánlom
Idén harmadik alkalommal, de kora ősszel, szeptember 22-23-ig rendezik meg Fraknó várában a Puskaporos Történelmi Fesztivált.

Az elmúlt években áprilsban megrendezett eseményt idén ősszel tartják, de a hagyományokhoz hűen történelmi csaták, táncmulatságok, és mutatványosok szórakoztatják majd a Soprontól mindössze 30 km-re található Fraknó várába látogató közönséget. Az idei fesztivál különlegessége, hogy szeptember 21-én külön napot szerveznek az iskoláknak, mely során a diákok tematikus tárlatvezetéseken kaphatnak betekintést a "nehéz, de dicső" katonai életbe.

Napi két alkalommal kerül sor nagyszabású csatákra a várárokban, ahol nyomon követhetőek lesznek a 17. századtól a 19. századig jellemző, különböző támadási módszerek és hadviselési taktikák. A 11.00 órakor kezdődő csata a 360 évvel ezelőtti, 1652-es oszmánok ellen folytatott vezekényi csatát idézi és az ebben a csatában elesett négy Esterházy grófnak állít emléket. A 17. században Magyarország nagy része oszmán megszállás alatt állt. Az oszmán katonák Észak-Magyarország és Szlovákia irányába nyomultak előre, miközben fosztogattak, gyújtogattak és foglyokat ejtettek. A várurak kötelessége volt az idegen csapatok megfékezése, így szálltak szembe az Esterházyak is, gyarmati, altsohli, dobronyai és pápai váraikban a fosztogató török csapatokkal. A vezekényi ütközetre 1652. augusztus 26-án került sor, célja néhány száz a teszéri temetőben fogva tartott keresztény kiszabadítására irányult, azonban a család számára súlyos veszteséggel zárult, négy fiút veszítettek el, köztük a családfőt, Esterházy László grófot is. Délután 14.00 órakor az 1809-es asperni csatára emlékeznek, ahol Napóleon seregei első döntő vereségüket szenvedték el a Károly herceg vezette osztrák csapatoktól. Röviddel az asperni csata előtt lezajlott győri csatában II. Esterházy Miklós is jelentős szerepet vállalt. 

Természetesen a vendégek nem lesznek híján gasztronómiai, zenei és kézműves élményeknek sem, minden időutazó megtalálja a kedvére való szórakozást. Délben ökörsütéssel egybekötött ebéd várja alátogatókat, délután pedig betekintés egy katonai tábor gyalogsági bemutatókkal és tábortűzzel fűszerezett mindennapjaiba. 

Szeptember 21-én kizárólag iskolai csoportoknak tartanak, nekik szóló, speciális vezetéseket. Erre a napra külön bejelentkezés szükséges. A belépők árairól itt találhatnak információkat, de aki történelmi kosztümben érkezik, vagy Kisalföld kártyával rendelkezik illetve két napos fesztiváljegyet vált 50%-os kedvezményt kap a belépő árából!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Vizuál születésnap

Aki nélkül elképzelhetetlen a magyar film - 80 éves Ragályi Elemér

Régi idők focija, Az ajtó, 1945 - néhány film a magyar operatőri iskola egyik nagy alakjától, aki 1991-ben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerében is osztozhatott. Április 18-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját Ragályi Elemér Kossuth- és Emmy-díjas operatőr, filmrendező.
Vizuál galéria

Történeteket keresnek a talált képekhez – Fortepan

A Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása. A kiállításon szereplő képek szorosan kapcsolódnak Magyarország XX. századi történelméhez. Mindegyikhez tartozik, tartozott történet, ezeknek azonban csak egy részét ismerjük.
Vizuál Film

Ma este látható először a digitálisan restaurált Jób lázadása

Április 16-án, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján vetíti az M5 csatorna Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-as filmjének 4K felbontású, teljeskörűen restaurált változatát. A film szín- és fényvilágát az operatőr, Szabó Gábor vezetésével rekonstruálták.