Vizuál

Puskaporos hétvége

2011.04.29. 19:24
Ajánlom
Fegyverektől lesz hangos Fraknó vára a hétvégén.

Idén második alkalommal rendezi meg az Esterházy Magánalapítvány a Puskaporos Történelmi Fesztivált Fraknó várában. A Soprontól mindössze 35 kilométernyire található vár önmagában is impozáns látványt nyújt, ahogy megközelíthetetlenül tornyosul Fraknó fölé. A fraknói vár kivételes földrajzi adottságainak és erődszerű felépítésének köszönhetően évszázadokig működött az Esterházy család kincstáraként. Ennek a funkciónak köszönhetően csodálhatják meg a látogatók az Esterházy család irattárát, ahol a család birtokainak, ingó és ingatlan tárgyainak dokumentációját őrzik, évszázadokra visszamenően és a Csodakamrát, ahol ízelítőt kaphatunk a nemesi család legendás gazdagságából.

Az április 30-i és május 1-i hétvégén azonban a fentebb említett látnivalók mellett különleges programokkal is várják a látogatókat. A legnagyobb látványosságnak egyértelműen a hatvan sátorból álló katonai tábor ígérkezik, amelyben 150 hagyományőrző táborozik a Fesztivál ideje alatt. Éjjel itt is alszanak, hogy aztán napközben korhű öltözetben mutassák meg, mit is jelentett egykoron a katona élet. A katonák mellett zenészek, kirakodóvásár és hastáncosnők gondoskodnak a korhű hangulatról. A programokról részletes információkat itt olvashatnak, alább pedig ízelítőt kaphatnak a tavalyi fesztiválból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál robot

Mesterséges intelligencia alakíthatja át a mozit - akár már a közeljövőben

Az okostelefonok, okosotthonok és okoshűtők után itt vannak az okosfilmek is? A jövőben forradalmi technológiák segíthetnek a stúdióknak a megfelelő forgatókönyvek kiválasztásában, miközben a robotok akár a színészek helyét is átvehetik.
Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.