Vizuál

Puskaporos tavasznyitó

2010.04.22. 17:49
Ajánlom
Ágyúzajos hétvégével kezdődött a tavasz Fraknó várában.

Kétnapos szezonnyitó fesztiválra várták április 17-én és 18-án azokat akik a kicsit hűvös idő ellenére mégis ellátogattak az Esterházy család egyik legrégebbi birtokára. A Puskaporos Történelmi Várfesztiválnak a fraknói vár adott otthont, amely 1626-ban került a család birtokába, majd olasz mesterek segítségével érte el mai is látható erődítmény formáját. Az óvatosságra pedig minden oka meg volt a hercegeknek, hiszen folyamatosan tartani kellett a törökök támadásától. A ma is roppant impozáns épület pedig tökéletesen betöltötte a rá kirótt feladatot: sosem került török kézre, sőt mintegy a család trezorjakánt működött. Ez utóbbi funkcióját őrzi a művészeti- és csodakamra, ahol a nagyszerű műalkotások mellett a kor hátborzongató relikviái is helyet kaptak, leginkább furcsa állatpreparátumok és varázsos tárgyak formájában.
A kétnapos rendezvényen a 17. századi vári és katonai életből kaphattak ízelítőt a látogatók, melyhez a kiváló állapotban levő vár pompás helyszínt kínált. A kirakodó vásáron török kereskedőktől vehettek édességet, fegyverkovács kínálta a korabeli fegyverek másolatait, a vásári forgatagot pedig deli vitézek és hastáncos nők tették még színesebbé, akik a két nap alatt többször is ellejtették csábító táncukat. A program legizgalmasabb részei azonban egyértelműen a Nádasdy Ferenc Bandérium és a Bethlen Gábor Hagyományőrség által előadott helyzetgyakorlatok voltak. Természetesen a gyerekek szórakoztatása állt a középpontban, de az az átélés amivel például janicsárnak való magyar gyermekeket gyűjtöttek, korosztálytól függetlenül garantálta a szórakozást, ráadásul szemmel láthatóan nemcsak a közönség, hanem az előadók számára is.

Persze nem maradhatott el a fegyverbemutató sem, amit el is vár az ember, ha egy olyan várban jár, ami Európa legnagyobb fegyvergyűjteményével bír. Dörrent az ágyú és robbantak a gránátok, amelyek hangja még úgy is döbbenetes volt, hogy nem tartalmaztak puskaport. A programok közötti szünetekben érdemes volt bejelentkezni valamelyik tárlatvezetésre, melyek keretében az Esterházy Kincstár, az Esterházy Ősgaléria, a fentebb már említett Fegyvergyűjtemény, és a Hercegi hallali című, a korabeli vadászat mikéntjét bemutató időszaki tárlat egyaránt látogatható volt. Ez utóbbi tárlatok azonban nemcsak azért érdemelnek említést, mert csodás tárgyi anyaggal bírnak, hanem mert míg két lábon járó vitézzel legközelebb egy év múlva találkozhatunk Fraknóban, addig a vár és kiállításai október 31-ig látogathatók, és bőven megérnek egy hosszabb autóutat.

A Fraknói vár programjairól, nyitva tartásáról részletesen az Esterházy Magánalapítvány oldalán tájékozódhatnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.
Színház

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Vizuál magazin

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Vizuál ajánló

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.
Vizuál gyász

Elhunyt Donald Sutherland

Az Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész 88 éves korában hunyt el csütörtökön Miamiban. Halálhírét fia, a szintén színész Kiefer Sutherland jelentette be.
Vizuál ajánló

Mi köze Bobby Ewingnak a magyar gombfocihoz?

A Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy is látható lesz Vékes Csaba legújabb, Lepattanó című vígjátékában, amely egy különleges sportszubkultúra, a szektorlabda világába kalauzolja el a nézőket. Cikkünkben megtekinthető a film első teaser előzetese.