Vizuál

Ráduly Györgyöt az Európai Filmarchívumok Szövetségének vezetőségi tagjává választották

2022.07.21. 12:25
Ajánlom
Nagy sikerrel mutatták be a magyar szakemberek az Alapfilmek és a Klassz oktatási és ifjúsági programot a restaurált filmek egyik legfontosabb fesztiválján, Bolognában. A fesztiválon a közönség magyar alkotókkal is találkozhatott.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) idén is részt vette a bolognai Il Cinema Ritrovato-n, a restaurált filmek legfontosabb fesztiváljainak egyikén. Az eseményen idén külön szekciót szenteltek a magyar származású világsztár, Peter Lorre (Löwenstein László) életművének, akinek filmjeivel – köztük az M, egy város keresi a gyilkost és a Casablanca – szeptemberben a Budapesti Klasszikus Film Maraton nézői is találkozhatnak majd – közölte az NFI.

Mint írták,

az 1930-as évek német zenés komédiáiból összeállított válogatás sok olyan magyar származású alkotót mutatott be, akik egykor a berlini filmes élet meghatározó alakjai voltak.

A bolognai közönség többek között a bűbájos Käthe von Nagy, Verebes Ernő és Szőke Szakáll poénjain kacaghatott.

A fesztiválon bemutatták az NFI Alapfilmek és Klassz oktatási és ifjúsági programját, amelyek arra keresik a választ, hogyan lehet visszacsábítani a fiatalokat a mozikba és a fesztiválokra, mit tehetünk azért, hogy a mozi is környezetbarátabb legyen és hogyan fejleszthetjük közösen az európai filmes oktatást.

Kitértek arra is, a többszáz filmet bemutató óriásfesztivál a filmek mellett nagyszabású szakmai fórumnak is helyet ad, amelyen Ráduly György, az NFI Filmarchívum igazgatója és Bódizs Tamás, az NFI Filmlabor új, megbízott igazgatója is részt vett. A workshopokon olyan fontos szakmai kérdésekről esett szó, mint a filmalkotások megőrzése digitális illetve analóg módszerekkel, a tudásátadás, az európai nemzeti filmkincsek közös bemutatása, a mozik jövője a streaming szolgáltatók terjedése mellett, a film mint művészeti ág szerepe az oktatásban, vagy a környezetbarát és környezettudatos technológiák alkalmazása a filmlaborok életében.

Az NFI közölte azt is,

az Európai Filmarchívumok Szövetsége (ACE) az éves közgyűlésén a szervezet végrehajtóbizottságába választotta Ráduly Györgyöt, aki a magyar és az európai filmörökség ügyét képviseli majd.

Fejléckép: Életkép a 2022-es bolognai Il Cinema Ritrovatóról (Fotó/Forrás: Nemzeti Filmintézet)

Történelmünk mozgóképes lenyomata – interjú Ráduly Györggyel, a Filmarchívum igazgatójával

Kapcsolódó

Történelmünk mozgóképes lenyomata – interjú Ráduly Györggyel, a Filmarchívum igazgatójával

A 120 éves a magyar film ünnepén Ráduly Györggyel, a Filmarchívum igazgatójával beszélgettünk az archívum feladatairól, a némafilm varázsáról, kallódó, vagy elveszett filmjeinkről, Andre de Toth felfedezéséről, a Jancsó-emlékévről és a jövőbeni budapesti Filmmúzeum terveiről.  

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Színház

Visszakérhetik vagy az alapítványnál hagyhatják pénzüket a Tompos Kátya gyógykezelését támogatók

A gyűjtést szervező Fábián Juli Emlékalapítvány közleményben tájékoztatta az adományozókat, hogy a színésznő halála után mi lesz a sorsa az általuk felajánlott összegnek.
Klasszikus

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Színház

Összefogás indul a független színházakért és társulatokért

Támogatási kampányt indítanak és közösségi gyűjtést szerveznek a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-ig. Az eSzínház kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.
Plusz

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Repülő krokodilok, alakváltó házak és furcsa felhők – díjnyertes animációs film látható mától a mozikban

Június 13-ától az ADS Service forgalmazásában vetítik itthon Benoît Chieux Sirocco és a szelek királysága című alkotását, amely a producer szerint a mainstream és az arthouse animációk tökéletes keveréke.
Vizuál ajánló

Ruben Östlund filmjeit vetítik a Cirko-Gejzírben

Júniusban két alkalommal retrospektív vetítéssorozatot szervez a Cirko-Gejzír a svéd rendező életművéből, kezdve a korai rövidfilmektől egészen a legnagyobb sikerfilmekig.
Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.
Vizuál ajánló

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában.
Vizuál ajánló

Berlioztól Eötvös Péterig – kihagyhatatlan premierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 12. és 15. között rendezik meg az ország legnagyobb filmes szemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO-t. Az elmúlt évek sikerfilmjei, illetve a klasszikusok mellett idén is számos premierrel készülnek a szervezők.