Vizuál

Rajzműhely, design vásár, kerekasztal, megnyitó

2011.12.07. 08:17
Ajánlom
Jó Sirály nem vész el. Nem pontosan úgy folytatódik, ahogyan eddig, de a Király utcai kulthelyszín továbbra is működik, megpróbál működni - és ez nagyon jó. Olyannyira, hogy kiállítás is nyílik majd, lesz sok rajzműhely és a Negyed6Negyed7 hanukai kulturális feszt keretén belül zajlanak majd itt is képzőművészettel kapcsolatos programok - és máshol is. Decemberben irány a negyed!

Kiállítás plusz

December 2-án nyitotta meg Kukla Krisztián filozófus, a Modem igazgatója a Nyíregyházi Főiskola rajz-vizuális kommunikáció szakán végzett hallgatók csoportos kiállítását, a Mi a játék?-ot. "A diploma után sokan sokfelé szóródtunk szét üveggolyókként, de most ismét társasjátékot játszunk ezen a kiállításon. A művek együttesen, családi hasonlósággal reflektálnak a játék problematikájára, de a résztvevők egyéniségének a különbözőségével" - írja Alagyi Judit.

Kiállítók: Alagyi Judit, Ceh Tibor, Csekk István, Csőke Kitti, Kiss Erika, Pelei Zsuzsa, Veres Edina

Mi a játék?
Sirály - 2011. december 3. - 2011. január 8.

Tihanics Nobert filmje Kállai András képzőművész akciójáról

A Sirályból a Klauzál13-ba költözött Kállai András kiállítása - az előző helyszínen november 7-től egy héten keresztül lehetett figyelni munkáját. A múzsát az őt körülvevő légkör, a felbukkanó emberek jelentették - így folyamatosan változott és formálódott az alkotása. Kállai András munkáinak témái különösebb kreált koncepciót nélkülözve egyszerűek; emberi értékekre, a természethez való létező vagy nem létező viszonyunkra reflektálnak, illetve a "honnan jövünk" és "hova tartunk" kérdéseire keresik a választ. Festményein is a család, az ember-pár, az ember-állat és szellemvilág visszatérő motívumai jelennek meg. Kállai elismert szobrász, részt vett az 52. velencei Biennálén - tőle származik a dagadt Barbie szobra is. A vele készült videóinterjút itt lehet megnézni.
Kállai András kiállítása
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Klauzál13 - 2011. december 7. - 2012. január 3.

Már térdig a decemberben, 20-án a Gozsdu Manó Klubban (Gozsdu Udvar) 20 órától Bogdán János Amigo fog festeni élőben, ráadásul kivetítve. Amigo 2005-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem rajz-vizuális tanár szakán, 2008 óta Pesten dolgozik. A Portfolio Points keretében a Gondozóban megnyílt kiállítását eddigi munkáiból még január 15-ig lehet megnézni. Ezen az estén írásvetítő segítségével a falra vetítve elevenednek meg képei, az érdeklődők az alkotói folyamatba is betekintést nyerhetnek és lehetőség lesz kötetlen beszélgetésre is.
Amigo kivetített élő festés
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Gozsdu Manó Klub - 2011. december 20. 20:00

A Doblo Bor Bárban másnap 19 órákor nyílik még egy kiállítás, Cernov Mircea képeiből, aki nagyméretű fotókat mutat be a negyed életéről, 2011-ből.
Cernov Mircea: Haver Negyed '11
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Dobló Bor Bár - 2011. december 21. 19:00

Műhely mindenkinek

Hetente lesz rajzműhely is a Sirályban, ahová mindenkit várnak a szervezők: azt is, aki felvételire készülne és azt is, aki egyszerűen csak szívesen rajzolna. Vers illusztrálás, közös alkotás, zenére rajzolás - lesz minden jó. Kedvenc rajzeszközeit mindenki vigye magával: rajzlap, ceruza, festék, filctoll, rajzszén és társai mehetnek.
Rajzműhely
Sirály - 2011. december 1., 8., 15., 22., 29. 17:00

A Negyed6Negyed7 kapcsán is lesz alkotósdi, méghozzá Sirály- és városdíszítéssel egybekötve. A  workshop az újrahasznosítás elve alapján működik, szemétből lehet majd  díszeket gyártani - mosóporos flakonból, mindenféle kupakból, a kólás vagy sörösdobozok pöckéből, WC-papír gurigából, konzervdobozokból, kávés ezüstpapírból. "Unod az Andrássy giccses kivilágítását? Készíts velünk együtt ünnepi díszeket te magad, az életteredbe, az utcákra, ahol jársz, mert van közöd hozzá! Díszítsd fel velünk a hatodik, hetedik kerületet újrahasznosított anyagokból a workshop után!"
Alkot6sz, díszít7sz
Negyed6Negyd7 Fesztivál / Sirály - december 21. 15:00-18:00

A Negyed6Negyed7 egy másik helyszínén, a Klauzál13-ban szintén tartanak gyerekeknek rajzműhelyt Rabie Nóra vezetésével.  A téma a Hanuka és a Karácsony lesz.
Hanukarácsonyi rajzműhely Rabie Nórával
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Klauzál13 - december 23. 15:00-18:00

Design és bazár

December 22-én a Fogasházban Chrismukkah Ünnepi Bazárt rendeznek: a romkocsma hangulat mellett kézműves, design vásár és FÜGE jegybazár is lesz, ahol független színházi produkciókra lehet majd kedvezményes jegyet vásárolni. A forralt bor mellett flódnival és mindenféle finomságokkal vár a Fogasház.
Chrismukkah Ünnepi Bazár
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Fogasház - december 22. 11:00-19:00

December 23-én este életre kelnek a ruhák a Kék Lóban, a város legelvetemültebb ruhakocsmájában. Többek között ember nagyságú karácsonyfa látványos happeningjére, karácsonyi ruha show-ra és vásárra lehet készülni. A Kék Ló egy intergalaktikus találkahely Tóth Virág divattervező ruháival, sörrel, borral és pálinkával, Budapest legizgalmasabb utcájában.
Az öltözködés kaland!
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Kék Ló Fashion Pub - december 23. 19:00

A Kék Lóból könnyen át lehet ugrani a Mika Tivadarba, ahol szintén 23-án a Filter Galéria bepillantást enged a kortárs ékszer- és formatervezés mindennapokban is hordható darabjai közé. Formabontó és egyben tökéletesen új, színes hanukiákban is lehet gyönyörködni aznap egy különleges gyertyagyújtás mellett.
Ki látott már nyolcoldalú fa, porcelán, vagy beton hanukiát?
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Mika Tivadar Mulató - december 23. 20:00

Kerekasztal

December 25-én Rombol6sz? Épít7sz! címmel lesz kerekasztal beszélgetés is, ahol a téma a régi pesti zsidónegyed helykihasználása, épületeinek védelme és felhasználóbarátsága. Kik és milyen szempontok alapján döntenek a minket körülvevő térről? Van-e, lehet-e ebbe beleszólásunk? A meghívott résztvevők: az Óvás Egyesület, a KÉK - Kortárs Építészeti Központ, az Egy nap a városban blog és György Péter.
Rombol6sz? Épít7sz!  - A negyed építészete a 21. században
Negyed6Negyd7 Fesztivál / Sirály - december 25. 18:30-20:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.