Vizuál

Rajzműhely, design vásár, kerekasztal, megnyitó

2011.12.07. 08:17
Ajánlom
Jó Sirály nem vész el. Nem pontosan úgy folytatódik, ahogyan eddig, de a Király utcai kulthelyszín továbbra is működik, megpróbál működni - és ez nagyon jó. Olyannyira, hogy kiállítás is nyílik majd, lesz sok rajzműhely és a Negyed6Negyed7 hanukai kulturális feszt keretén belül zajlanak majd itt is képzőművészettel kapcsolatos programok - és máshol is. Decemberben irány a negyed!

Kiállítás plusz

December 2-án nyitotta meg Kukla Krisztián filozófus, a Modem igazgatója a Nyíregyházi Főiskola rajz-vizuális kommunikáció szakán végzett hallgatók csoportos kiállítását, a Mi a játék?-ot. "A diploma után sokan sokfelé szóródtunk szét üveggolyókként, de most ismét társasjátékot játszunk ezen a kiállításon. A művek együttesen, családi hasonlósággal reflektálnak a játék problematikájára, de a résztvevők egyéniségének a különbözőségével" - írja Alagyi Judit.

Kiállítók: Alagyi Judit, Ceh Tibor, Csekk István, Csőke Kitti, Kiss Erika, Pelei Zsuzsa, Veres Edina

Mi a játék?
Sirály - 2011. december 3. - 2011. január 8.

Tihanics Nobert filmje Kállai András képzőművész akciójáról

A Sirályból a Klauzál13-ba költözött Kállai András kiállítása - az előző helyszínen november 7-től egy héten keresztül lehetett figyelni munkáját. A múzsát az őt körülvevő légkör, a felbukkanó emberek jelentették - így folyamatosan változott és formálódott az alkotása. Kállai András munkáinak témái különösebb kreált koncepciót nélkülözve egyszerűek; emberi értékekre, a természethez való létező vagy nem létező viszonyunkra reflektálnak, illetve a "honnan jövünk" és "hova tartunk" kérdéseire keresik a választ. Festményein is a család, az ember-pár, az ember-állat és szellemvilág visszatérő motívumai jelennek meg. Kállai elismert szobrász, részt vett az 52. velencei Biennálén - tőle származik a dagadt Barbie szobra is. A vele készült videóinterjút itt lehet megnézni.
Kállai András kiállítása
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Klauzál13 - 2011. december 7. - 2012. január 3.

Már térdig a decemberben, 20-án a Gozsdu Manó Klubban (Gozsdu Udvar) 20 órától Bogdán János Amigo fog festeni élőben, ráadásul kivetítve. Amigo 2005-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem rajz-vizuális tanár szakán, 2008 óta Pesten dolgozik. A Portfolio Points keretében a Gondozóban megnyílt kiállítását eddigi munkáiból még január 15-ig lehet megnézni. Ezen az estén írásvetítő segítségével a falra vetítve elevenednek meg képei, az érdeklődők az alkotói folyamatba is betekintést nyerhetnek és lehetőség lesz kötetlen beszélgetésre is.
Amigo kivetített élő festés
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Gozsdu Manó Klub - 2011. december 20. 20:00

A Doblo Bor Bárban másnap 19 órákor nyílik még egy kiállítás, Cernov Mircea képeiből, aki nagyméretű fotókat mutat be a negyed életéről, 2011-ből.
Cernov Mircea: Haver Negyed '11
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Dobló Bor Bár - 2011. december 21. 19:00

Műhely mindenkinek

Hetente lesz rajzműhely is a Sirályban, ahová mindenkit várnak a szervezők: azt is, aki felvételire készülne és azt is, aki egyszerűen csak szívesen rajzolna. Vers illusztrálás, közös alkotás, zenére rajzolás - lesz minden jó. Kedvenc rajzeszközeit mindenki vigye magával: rajzlap, ceruza, festék, filctoll, rajzszén és társai mehetnek.
Rajzműhely
Sirály - 2011. december 1., 8., 15., 22., 29. 17:00

A Negyed6Negyed7 kapcsán is lesz alkotósdi, méghozzá Sirály- és városdíszítéssel egybekötve. A  workshop az újrahasznosítás elve alapján működik, szemétből lehet majd  díszeket gyártani - mosóporos flakonból, mindenféle kupakból, a kólás vagy sörösdobozok pöckéből, WC-papír gurigából, konzervdobozokból, kávés ezüstpapírból. "Unod az Andrássy giccses kivilágítását? Készíts velünk együtt ünnepi díszeket te magad, az életteredbe, az utcákra, ahol jársz, mert van közöd hozzá! Díszítsd fel velünk a hatodik, hetedik kerületet újrahasznosított anyagokból a workshop után!"
Alkot6sz, díszít7sz
Negyed6Negyd7 Fesztivál / Sirály - december 21. 15:00-18:00

A Negyed6Negyed7 egy másik helyszínén, a Klauzál13-ban szintén tartanak gyerekeknek rajzműhelyt Rabie Nóra vezetésével.  A téma a Hanuka és a Karácsony lesz.
Hanukarácsonyi rajzműhely Rabie Nórával
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Klauzál13 - december 23. 15:00-18:00

Design és bazár

December 22-én a Fogasházban Chrismukkah Ünnepi Bazárt rendeznek: a romkocsma hangulat mellett kézműves, design vásár és FÜGE jegybazár is lesz, ahol független színházi produkciókra lehet majd kedvezményes jegyet vásárolni. A forralt bor mellett flódnival és mindenféle finomságokkal vár a Fogasház.
Chrismukkah Ünnepi Bazár
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Fogasház - december 22. 11:00-19:00

December 23-én este életre kelnek a ruhák a Kék Lóban, a város legelvetemültebb ruhakocsmájában. Többek között ember nagyságú karácsonyfa látványos happeningjére, karácsonyi ruha show-ra és vásárra lehet készülni. A Kék Ló egy intergalaktikus találkahely Tóth Virág divattervező ruháival, sörrel, borral és pálinkával, Budapest legizgalmasabb utcájában.
Az öltözködés kaland!
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Kék Ló Fashion Pub - december 23. 19:00

A Kék Lóból könnyen át lehet ugrani a Mika Tivadarba, ahol szintén 23-án a Filter Galéria bepillantást enged a kortárs ékszer- és formatervezés mindennapokban is hordható darabjai közé. Formabontó és egyben tökéletesen új, színes hanukiákban is lehet gyönyörködni aznap egy különleges gyertyagyújtás mellett.
Ki látott már nyolcoldalú fa, porcelán, vagy beton hanukiát?
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Mika Tivadar Mulató - december 23. 20:00

Kerekasztal

December 25-én Rombol6sz? Épít7sz! címmel lesz kerekasztal beszélgetés is, ahol a téma a régi pesti zsidónegyed helykihasználása, épületeinek védelme és felhasználóbarátsága. Kik és milyen szempontok alapján döntenek a minket körülvevő térről? Van-e, lehet-e ebbe beleszólásunk? A meghívott résztvevők: az Óvás Egyesület, a KÉK - Kortárs Építészeti Központ, az Egy nap a városban blog és György Péter.
Rombol6sz? Épít7sz!  - A negyed építészete a 21. században
Negyed6Negyd7 Fesztivál / Sirály - december 25. 18:30-20:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Szakírói pályázatot hirdet a Capa Központ

40 év alatti szerzők írásait várják a Kép-Élmény című kiállításhoz kapcsolódóan. 
Vizuál Film

Néhány érdekesség az idei Oscar-jelöltekről

Több érdekességet is összegyűjtött az Amerikai Filmakadémia az Oscar-díj kedden nyilvánosságra hozott idei jelöltjeiről. Miben különleges Lady Gaga nominációja?
Vizuál oscar

Nincs magyar Oscar-jelölt, a Ruben Brandt és a Susotázs is lemaradt

Fantasztikus siker kapujában állt a magyar animációs film, de sajnos nem sikerült jelölést szereznie.
Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.