Vizuál

Rajzműhely, design vásár, kerekasztal, megnyitó

2011.12.07. 08:17
Ajánlom
Jó Sirály nem vész el. Nem pontosan úgy folytatódik, ahogyan eddig, de a Király utcai kulthelyszín továbbra is működik, megpróbál működni - és ez nagyon jó. Olyannyira, hogy kiállítás is nyílik majd, lesz sok rajzműhely és a Negyed6Negyed7 hanukai kulturális feszt keretén belül zajlanak majd itt is képzőművészettel kapcsolatos programok - és máshol is. Decemberben irány a negyed!

Kiállítás plusz

December 2-án nyitotta meg Kukla Krisztián filozófus, a Modem igazgatója a Nyíregyházi Főiskola rajz-vizuális kommunikáció szakán végzett hallgatók csoportos kiállítását, a Mi a játék?-ot. "A diploma után sokan sokfelé szóródtunk szét üveggolyókként, de most ismét társasjátékot játszunk ezen a kiállításon. A művek együttesen, családi hasonlósággal reflektálnak a játék problematikájára, de a résztvevők egyéniségének a különbözőségével" - írja Alagyi Judit.

Kiállítók: Alagyi Judit, Ceh Tibor, Csekk István, Csőke Kitti, Kiss Erika, Pelei Zsuzsa, Veres Edina

Mi a játék?
Sirály - 2011. december 3. - 2011. január 8.

Tihanics Nobert filmje Kállai András képzőművész akciójáról

A Sirályból a Klauzál13-ba költözött Kállai András kiállítása - az előző helyszínen november 7-től egy héten keresztül lehetett figyelni munkáját. A múzsát az őt körülvevő légkör, a felbukkanó emberek jelentették - így folyamatosan változott és formálódott az alkotása. Kállai András munkáinak témái különösebb kreált koncepciót nélkülözve egyszerűek; emberi értékekre, a természethez való létező vagy nem létező viszonyunkra reflektálnak, illetve a "honnan jövünk" és "hova tartunk" kérdéseire keresik a választ. Festményein is a család, az ember-pár, az ember-állat és szellemvilág visszatérő motívumai jelennek meg. Kállai elismert szobrász, részt vett az 52. velencei Biennálén - tőle származik a dagadt Barbie szobra is. A vele készült videóinterjút itt lehet megnézni.
Kállai András kiállítása
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Klauzál13 - 2011. december 7. - 2012. január 3.

Már térdig a decemberben, 20-án a Gozsdu Manó Klubban (Gozsdu Udvar) 20 órától Bogdán János Amigo fog festeni élőben, ráadásul kivetítve. Amigo 2005-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem rajz-vizuális tanár szakán, 2008 óta Pesten dolgozik. A Portfolio Points keretében a Gondozóban megnyílt kiállítását eddigi munkáiból még január 15-ig lehet megnézni. Ezen az estén írásvetítő segítségével a falra vetítve elevenednek meg képei, az érdeklődők az alkotói folyamatba is betekintést nyerhetnek és lehetőség lesz kötetlen beszélgetésre is.
Amigo kivetített élő festés
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Gozsdu Manó Klub - 2011. december 20. 20:00

A Doblo Bor Bárban másnap 19 órákor nyílik még egy kiállítás, Cernov Mircea képeiből, aki nagyméretű fotókat mutat be a negyed életéről, 2011-ből.
Cernov Mircea: Haver Negyed '11
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Dobló Bor Bár - 2011. december 21. 19:00

Műhely mindenkinek

Hetente lesz rajzműhely is a Sirályban, ahová mindenkit várnak a szervezők: azt is, aki felvételire készülne és azt is, aki egyszerűen csak szívesen rajzolna. Vers illusztrálás, közös alkotás, zenére rajzolás - lesz minden jó. Kedvenc rajzeszközeit mindenki vigye magával: rajzlap, ceruza, festék, filctoll, rajzszén és társai mehetnek.
Rajzműhely
Sirály - 2011. december 1., 8., 15., 22., 29. 17:00

A Negyed6Negyed7 kapcsán is lesz alkotósdi, méghozzá Sirály- és városdíszítéssel egybekötve. A  workshop az újrahasznosítás elve alapján működik, szemétből lehet majd  díszeket gyártani - mosóporos flakonból, mindenféle kupakból, a kólás vagy sörösdobozok pöckéből, WC-papír gurigából, konzervdobozokból, kávés ezüstpapírból. "Unod az Andrássy giccses kivilágítását? Készíts velünk együtt ünnepi díszeket te magad, az életteredbe, az utcákra, ahol jársz, mert van közöd hozzá! Díszítsd fel velünk a hatodik, hetedik kerületet újrahasznosított anyagokból a workshop után!"
Alkot6sz, díszít7sz
Negyed6Negyd7 Fesztivál / Sirály - december 21. 15:00-18:00

A Negyed6Negyed7 egy másik helyszínén, a Klauzál13-ban szintén tartanak gyerekeknek rajzműhelyt Rabie Nóra vezetésével.  A téma a Hanuka és a Karácsony lesz.
Hanukarácsonyi rajzműhely Rabie Nórával
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Klauzál13 - december 23. 15:00-18:00

Design és bazár

December 22-én a Fogasházban Chrismukkah Ünnepi Bazárt rendeznek: a romkocsma hangulat mellett kézműves, design vásár és FÜGE jegybazár is lesz, ahol független színházi produkciókra lehet majd kedvezményes jegyet vásárolni. A forralt bor mellett flódnival és mindenféle finomságokkal vár a Fogasház.
Chrismukkah Ünnepi Bazár
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Fogasház - december 22. 11:00-19:00

December 23-én este életre kelnek a ruhák a Kék Lóban, a város legelvetemültebb ruhakocsmájában. Többek között ember nagyságú karácsonyfa látványos happeningjére, karácsonyi ruha show-ra és vásárra lehet készülni. A Kék Ló egy intergalaktikus találkahely Tóth Virág divattervező ruháival, sörrel, borral és pálinkával, Budapest legizgalmasabb utcájában.
Az öltözködés kaland!
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Kék Ló Fashion Pub - december 23. 19:00

A Kék Lóból könnyen át lehet ugrani a Mika Tivadarba, ahol szintén 23-án a Filter Galéria bepillantást enged a kortárs ékszer- és formatervezés mindennapokban is hordható darabjai közé. Formabontó és egyben tökéletesen új, színes hanukiákban is lehet gyönyörködni aznap egy különleges gyertyagyújtás mellett.
Ki látott már nyolcoldalú fa, porcelán, vagy beton hanukiát?
Negyed6Negyed7 Fesztivál / Mika Tivadar Mulató - december 23. 20:00

Kerekasztal

December 25-én Rombol6sz? Épít7sz! címmel lesz kerekasztal beszélgetés is, ahol a téma a régi pesti zsidónegyed helykihasználása, épületeinek védelme és felhasználóbarátsága. Kik és milyen szempontok alapján döntenek a minket körülvevő térről? Van-e, lehet-e ebbe beleszólásunk? A meghívott résztvevők: az Óvás Egyesület, a KÉK - Kortárs Építészeti Központ, az Egy nap a városban blog és György Péter.
Rombol6sz? Épít7sz!  - A negyed építészete a 21. században
Negyed6Negyd7 Fesztivál / Sirály - december 25. 18:30-20:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Reisz Gábor filmje esélyes lehet az Európai Filmdíjra

A Rossz versek is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába - derült ki az Európai Filmakadémia (EFA) közleményéből.
Vizuál Film

Készül a Mátrix 4 - Keanu Reeves és Carrie-Anne Moss visszatér

Keanu Reeves és Carrie-Anne Moss visszatér a Mátrix világába - közölte kedden Toby Emmerich, a Warner Bros. Picture csoport igazgatója, bejelentve, hogy készül a népszerű sci-fi negyedik filmje.
Vizuál hír

Újabb öt évre Baán László lesz a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Baán László 2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot, főigazgatói megbizatását újabb öt évre, 2024. november 30-áig hosszabbították meg.
Vizuál Film

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Vizuál kolozsvár

„A fotográfus a valóság kiszolgáltatottja” - Megnyílt Korniss Péter fotókiállítása Kolozsváron

Két háznyira Korniss Péter szülőházától, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban látható szeptember 12-ig a művész Változások című fotókiállítása.