Vizuál

Rajzolt tájak

2010.09.01. 13:04
Ajánlom
Papp Simon geológus térképeiből nyílt tárlat az Olajipari Múzeumban.

Mint Tóth János múzeumigazgató az MTI-nek elmondta, a térképek, amelyek egyben Papp Simon ipari tevékenységének a dokumentumai, hiteles képet adnak Magyarország száz évvel ezelőtti ipari állapotáról és bányászat helyzetéről.
Az olajipari múzeum anyagának jelentős része Papp Simon geológus hagyatékából áll, aki fontos szerepet töltött be a múlt században a magyar kőolaj és gáziparban. A dokumentumok 1910-1950-ig reprezentálják az olaj- és gázipar történetét. Papp Simon munkája során számos térképet használt, amelyeken jól látszanak a bejegyzései. A nyolcvan-száz évvel ezelőtt, kis példányszámban kiadott térképek, az idők során megkoptak. Az olajipari múzeum több éves munkával, a pályázati forrásoknak és a magánszemélyek támogatásának köszönhetően mintegy ötszáz térképet restauráltatott.

Papp Simon 1886-ban az erdélyi Kapnikbányán született. Középiskoláit Nagybányán végezte el, majd a geológusi oklevél megszerzése után 1909 és 1911 között a kolozsvári egyetemen dolgozott tanársegédként. Ezt követően a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Főiskolán oktatott geológiát, 1944-ben pedig a soproni egyetemen megalapított Olajkutatási és -termelési Tanszék első professzora volt. Oktatói tevékenysége mellett jelenetős szerepet vállalt a történelmi Magyarország kőolaj- és földgázkutatásában. 1910-ben részt vett az erdélyi kissármási földgázkút feltárásában, amely a múlt század elején Európa legjelentősebb földgázkútjának számított, ahonnan elindult az európai földgázszolgáltatás.
A trianoni döntést követően a Papp Simon külföldi olajtársaságok alkalmazásában állt, a világ számos pontján, Afrikában, Németországban, Albániában és Pápua Új-Guineában, végzett kutatásokat. Külföldi tartózkodása alatt komoly szakmai kapcsolatokat épített ki világcégek vezetőivel, amit Magyarországon kamatoztatott, többek között az ő vezetésével és irányításával fedezték fel a Lovászi környékén található szénhidrogénmezőt és termelték ki az ideiglenesen visszacsatolt Erdélyben az északi földgázmezőket.
Tóth János beszélt arról is, hogy Papp Simon volt az első koncepciós per, az 1948-as MAORT-per, fő vádlottja. A vád alapja szabotázs volt, mely szerint szándékosan rossz helyeken végeztetett mélyfúrásokat, meghamisította a dokumentációkat, visszafogta a termelést, amivel szándékosan kárt okozott a népgazdaságnak. Papp Simont először halálra ítélték, ezt később életfogytig tartó fegyházbüntetésre változtattak.
Életének tragikus eseménye volt, hogy két évig nem tudott Nógrádverőcére internált felesége haláláról, mivel a halálát követően is írattak leveleket a felesége nevében a börtönbe.
Papp Simon feleségét Nógrádverőcén temették el, a geológust 1970-ben bekövetkezett halála után a budapesti Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. A Papp házaspár hamvait a múzeum javaslatára 1991-ben a Magyar Olajipari Múzeum parkjában, Papp Simon szobrának talpazata alatt helyezték el.


Kapnikbányától Pápua Új-Guineáig egy világjáró geológus térképei
Magyar Olajipari Múzeum (Zalaegerszeg)
Nyitva: október 31-ig

 

Forrás: MTI

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Meghalt az Ének az esőben rendezője

Stanley Donan, a musicalek koronázatlan királya volt - a Hollywoodi Aranykor egyik utolsó, emblematikus alakja.
Vizuál interjú

„Zászlónkra tűztük a feltörekvő művésznemzedékek segítését”

Az EMMI felügyelete alatt működő MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hat alkotóházat és két művésztelepet működtet, valamint számos művészeti pályázatot kezel. Szerteágazó munkásságukról kérdeztük az ügyvezető igazgatót, Tardy-Molnár Annát.
Vizuál beethoven

Teljesen megújul a bonni Beethoven-ház

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére.
Vizuál ajánló

Aki a kaposvári katonaélményeiből csinált karriert New Yorkban – Halász András

A művész neve mára legendává vált, elsősorban azért mert már a 70-es években az új képzőművész-generáció egyik meghatározó vezéralakja volt, művei pedig rangos magyar és nemzetközi múzeumi és magángyűjteményekben szerepelnek. A kiállításon kiemelkedik az 1983-ban készült, a személyi számítógépek korát megelőző, első computer-grafikai sorozatának a 2015-ben újragondolt, hatásos festményei.
Vizuál ajánló

Picassót vagy egy applikációt könnyebb restaurálni?

Ezen a héten nyílik a Ludwig Múzeum 30 éves fennállását ünneplő kiállítássorozat második, Eszközök című tárlata, amely az elmúlt 20 év médiaművészeti alkotásait mutatja be a múzeum gyűjteményéből.