Vizuál

Rajzolt tájak

2010.09.01. 13:04
Ajánlom
Papp Simon geológus térképeiből nyílt tárlat az Olajipari Múzeumban.

Mint Tóth János múzeumigazgató az MTI-nek elmondta, a térképek, amelyek egyben Papp Simon ipari tevékenységének a dokumentumai, hiteles képet adnak Magyarország száz évvel ezelőtti ipari állapotáról és bányászat helyzetéről.
Az olajipari múzeum anyagának jelentős része Papp Simon geológus hagyatékából áll, aki fontos szerepet töltött be a múlt században a magyar kőolaj és gáziparban. A dokumentumok 1910-1950-ig reprezentálják az olaj- és gázipar történetét. Papp Simon munkája során számos térképet használt, amelyeken jól látszanak a bejegyzései. A nyolcvan-száz évvel ezelőtt, kis példányszámban kiadott térképek, az idők során megkoptak. Az olajipari múzeum több éves munkával, a pályázati forrásoknak és a magánszemélyek támogatásának köszönhetően mintegy ötszáz térképet restauráltatott.

Papp Simon 1886-ban az erdélyi Kapnikbányán született. Középiskoláit Nagybányán végezte el, majd a geológusi oklevél megszerzése után 1909 és 1911 között a kolozsvári egyetemen dolgozott tanársegédként. Ezt követően a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Főiskolán oktatott geológiát, 1944-ben pedig a soproni egyetemen megalapított Olajkutatási és -termelési Tanszék első professzora volt. Oktatói tevékenysége mellett jelenetős szerepet vállalt a történelmi Magyarország kőolaj- és földgázkutatásában. 1910-ben részt vett az erdélyi kissármási földgázkút feltárásában, amely a múlt század elején Európa legjelentősebb földgázkútjának számított, ahonnan elindult az európai földgázszolgáltatás.
A trianoni döntést követően a Papp Simon külföldi olajtársaságok alkalmazásában állt, a világ számos pontján, Afrikában, Németországban, Albániában és Pápua Új-Guineában, végzett kutatásokat. Külföldi tartózkodása alatt komoly szakmai kapcsolatokat épített ki világcégek vezetőivel, amit Magyarországon kamatoztatott, többek között az ő vezetésével és irányításával fedezték fel a Lovászi környékén található szénhidrogénmezőt és termelték ki az ideiglenesen visszacsatolt Erdélyben az északi földgázmezőket.
Tóth János beszélt arról is, hogy Papp Simon volt az első koncepciós per, az 1948-as MAORT-per, fő vádlottja. A vád alapja szabotázs volt, mely szerint szándékosan rossz helyeken végeztetett mélyfúrásokat, meghamisította a dokumentációkat, visszafogta a termelést, amivel szándékosan kárt okozott a népgazdaságnak. Papp Simont először halálra ítélték, ezt később életfogytig tartó fegyházbüntetésre változtattak.
Életének tragikus eseménye volt, hogy két évig nem tudott Nógrádverőcére internált felesége haláláról, mivel a halálát követően is írattak leveleket a felesége nevében a börtönbe.
Papp Simon feleségét Nógrádverőcén temették el, a geológust 1970-ben bekövetkezett halála után a budapesti Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. A Papp házaspár hamvait a múzeum javaslatára 1991-ben a Magyar Olajipari Múzeum parkjában, Papp Simon szobrának talpazata alatt helyezték el.


Kapnikbányától Pápua Új-Guineáig egy világjáró geológus térképei
Magyar Olajipari Múzeum (Zalaegerszeg)
Nyitva: október 31-ig

 

Forrás: MTI

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.