Vizuál

Rajzolt tájak

2010.09.01. 13:04
Ajánlom
Papp Simon geológus térképeiből nyílt tárlat az Olajipari Múzeumban.

Mint Tóth János múzeumigazgató az MTI-nek elmondta, a térképek, amelyek egyben Papp Simon ipari tevékenységének a dokumentumai, hiteles képet adnak Magyarország száz évvel ezelőtti ipari állapotáról és bányászat helyzetéről.
Az olajipari múzeum anyagának jelentős része Papp Simon geológus hagyatékából áll, aki fontos szerepet töltött be a múlt században a magyar kőolaj és gáziparban. A dokumentumok 1910-1950-ig reprezentálják az olaj- és gázipar történetét. Papp Simon munkája során számos térképet használt, amelyeken jól látszanak a bejegyzései. A nyolcvan-száz évvel ezelőtt, kis példányszámban kiadott térképek, az idők során megkoptak. Az olajipari múzeum több éves munkával, a pályázati forrásoknak és a magánszemélyek támogatásának köszönhetően mintegy ötszáz térképet restauráltatott.

Papp Simon 1886-ban az erdélyi Kapnikbányán született. Középiskoláit Nagybányán végezte el, majd a geológusi oklevél megszerzése után 1909 és 1911 között a kolozsvári egyetemen dolgozott tanársegédként. Ezt követően a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Főiskolán oktatott geológiát, 1944-ben pedig a soproni egyetemen megalapított Olajkutatási és -termelési Tanszék első professzora volt. Oktatói tevékenysége mellett jelenetős szerepet vállalt a történelmi Magyarország kőolaj- és földgázkutatásában. 1910-ben részt vett az erdélyi kissármási földgázkút feltárásában, amely a múlt század elején Európa legjelentősebb földgázkútjának számított, ahonnan elindult az európai földgázszolgáltatás.
A trianoni döntést követően a Papp Simon külföldi olajtársaságok alkalmazásában állt, a világ számos pontján, Afrikában, Németországban, Albániában és Pápua Új-Guineában, végzett kutatásokat. Külföldi tartózkodása alatt komoly szakmai kapcsolatokat épített ki világcégek vezetőivel, amit Magyarországon kamatoztatott, többek között az ő vezetésével és irányításával fedezték fel a Lovászi környékén található szénhidrogénmezőt és termelték ki az ideiglenesen visszacsatolt Erdélyben az északi földgázmezőket.
Tóth János beszélt arról is, hogy Papp Simon volt az első koncepciós per, az 1948-as MAORT-per, fő vádlottja. A vád alapja szabotázs volt, mely szerint szándékosan rossz helyeken végeztetett mélyfúrásokat, meghamisította a dokumentációkat, visszafogta a termelést, amivel szándékosan kárt okozott a népgazdaságnak. Papp Simont először halálra ítélték, ezt később életfogytig tartó fegyházbüntetésre változtattak.
Életének tragikus eseménye volt, hogy két évig nem tudott Nógrádverőcére internált felesége haláláról, mivel a halálát követően is írattak leveleket a felesége nevében a börtönbe.
Papp Simon feleségét Nógrádverőcén temették el, a geológust 1970-ben bekövetkezett halála után a budapesti Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. A Papp házaspár hamvait a múzeum javaslatára 1991-ben a Magyar Olajipari Múzeum parkjában, Papp Simon szobrának talpazata alatt helyezték el.


Kapnikbányától Pápua Új-Guineáig egy világjáró geológus térképei
Magyar Olajipari Múzeum (Zalaegerszeg)
Nyitva: október 31-ig

 

Forrás: MTI

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Tánc

„Ha táncolsz, akkor biztos te is tütüben tolod” – Férfi táncosokat kérdeztünk a nemi sztereotípiákról

A #BoysDanceToo kampány kapcsán kíváncsiak lettünk arra, valóban ki vannak-e téve a férfi táncosok a negatív sztereotípiáknak. Klasszikus balett, modern- és kortárs táncosokat kérdeztünk személyes tapasztalataikról.
Vizuál

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.
Színház

A Radnótié a legjobb előadás a kritikusok szerint

Székely Csaba 10 című darabja a legjobb új magyar dráma díját is elhozta, míg a Sebestyén Aba rendezte előadás zenéjét is díjazták a Színikritikusdíj-átadón, ahol a színpadra lépők közösen főzték meg a szakma paprikás krumpliját.
Könyv

Újabb portréfilm készült Nádas Péterről

A tavalyi Nagyon sajnálom után újabb portréfilm mutatja be egyik legnagyobb kortárs prózaírónkat. A Természetes ellenfényt október 3-án mutatják be a Cirko-Gejzírben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Mozivászonra került a legátfogóbb Degas-kiállítás

Degas - A tökéletesség nyomában címmel a Cambridge-i Fiztwilliam Múzeum átfogó tárlatát mutatja be A tárlatvezetés mozivásznon sorozat legújabb része az Urániában.
Vizuál sorozat

Meglepetésdíjazottak az idei Emmy-n

A színészi kategóriák díjait a kisebb szériák zsebelték be. Azért a Trónok harca búcsúévada sem maradt elismerés nélkül.
Vizuál hír

Sára Sándor ars poeticájának megtestesülése a Feldobott kő - Lugossy László emlékezik

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze. Lugossy László filmrendező emlékezett rá.
Vizuál galéria

Üvegplasztika, elektrográfia, érmeplasztika - Megnyílt a Bohus művészcsalád kiállítása

Az Ars Sacra Fesztivál részeként folytatódik a Vízivárosi Galéria művészcsaládokat bemutató sorozata. Ezúttal Bohus Zoltán, Lugossy Mária, Bohus Áron és Bohus Réka sajátosan egymásra épülő szellemisége tölti meg a kiállítóteret.
Vizuál gyász

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.