Vizuál

Random, fürdő, privát

2012.05.15. 08:46
Ajánlom
A Mai Manó Házban június 17-ig lehet elmerülni kortárs vagy a Miniszterek gatyában című kiállítás századfordulón készült fotóiban. Fülig.

Az André Kertész teremben az idei RANDOM-on huszonhárom fotós száznegyvennégy munkáját lehet látni. A sorozat öt éven keresztül évente megvalósuló kiállítással szeretne keresztmetszeti képet adni a 21. század elején a kortárs magyar fotográfiáról, az új irányokról és felfedező utakról. A 2012-es anyag a mai magyar fotó két jelentős alkotói bázisára épül: a Magyar Fotóművészek Szövetsége negyvenöt év alatti tagjaira és az FFS (Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója) művészeire. A válogatáson olyan képeket lehet látni, melyek amúgy nem illeszkednek a fotósok korábbi munkáihoz.

Kiállít: Borsay Márti, Darab Zsuzsa, Fiala De Gábor, Galyasi Géza Attila, Hermann Gábor, Kaulics Viola, Kádár Levente, Károly Sándor Áron, Kolozsi Beáta, Móró Máté, Mucsy Szilvia, Piti Marcell, Rapi Mariann, Sárközi Péter, Somogyi Márk, Sprenc Balázs, Szabó Benke Róbert, Szami, Telek Balázs, Varga Tamás, Vargha Márk Péter, Vedres Ágnes és Zselinsky Miroslav.

Hermann Ildi NHL és Horváth M. Judit Privát Képek című kiállításáról Csizek Gabriella kurátor azt írja, a bemutatott fotósorozatok egy nem mindennapi helyzet képnaplói. "Vannak olyan pillanatok az életünkben, amelyekre ha van egyáltalán módunk visszatekinteni, akkor azok egy új időszámítás kezdetét jelentik. Lehetnek ezek örömből fakadóak és olyanok is, amelyek az üres döbbenet okán azok. A képek a betegség meglétének feldolgozása és a kezelés, illetve a gyógyulás folyamatának nyomon követése kapcsán szívbemarkolóan erősek. Az önmegmutatás kérdése és a bármikor veled is megtörténhet érzése hatja át a munkákat. Két alkotó, két nő a fotográfiaeszközeivel teszi láthatóvá az érthetetlent."

A Kismanó Galéria és Könyvesboltban Kincses Károly fotómuzeológus munkájának eredményeként egy úszómester képeit lehet megcsodálni, aki a maga leleményével örökítette meg az utókornak többek között Karinthy Frigyest, Heltai Jenőt, Klebelsberg Kunót, Apponyi Albertet, Tolnay Klárit és Alpár Gittát. Pusztai Sándor képeiről Kincses azt mondja: "... nem a voyeur fényképészteljesítménye a legfigyelemreméltóbb ebben az egészben, hanem az a nagyon egységes, nagyon érdekes végeredmény, mely egy speciális metszetét adja a Gellért- és a Széchenyi-fürdőkben a két világháború között megfordult arisztokratáknak, politikusoknak, művészeknek".

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Enyedi Ildikó filmje meghívást kapott a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválra

Szeptember 9. és 18. között tartják az amerikai kontinens egyik legnagyobb filmes seregszemléjét, melyre Enyedi Ildikó új filmje, a Feleségem története is meghívást kapott.
Vizuál hír

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Vizuál ajánló

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.