Vizuál

Random, fürdő, privát

2012.05.15. 08:46
Ajánlom
A Mai Manó Házban június 17-ig lehet elmerülni kortárs vagy a Miniszterek gatyában című kiállítás századfordulón készült fotóiban. Fülig.

Az André Kertész teremben az idei RANDOM-on huszonhárom fotós száznegyvennégy munkáját lehet látni. A sorozat öt éven keresztül évente megvalósuló kiállítással szeretne keresztmetszeti képet adni a 21. század elején a kortárs magyar fotográfiáról, az új irányokról és felfedező utakról. A 2012-es anyag a mai magyar fotó két jelentős alkotói bázisára épül: a Magyar Fotóművészek Szövetsége negyvenöt év alatti tagjaira és az FFS (Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója) művészeire. A válogatáson olyan képeket lehet látni, melyek amúgy nem illeszkednek a fotósok korábbi munkáihoz.

Kiállít: Borsay Márti, Darab Zsuzsa, Fiala De Gábor, Galyasi Géza Attila, Hermann Gábor, Kaulics Viola, Kádár Levente, Károly Sándor Áron, Kolozsi Beáta, Móró Máté, Mucsy Szilvia, Piti Marcell, Rapi Mariann, Sárközi Péter, Somogyi Márk, Sprenc Balázs, Szabó Benke Róbert, Szami, Telek Balázs, Varga Tamás, Vargha Márk Péter, Vedres Ágnes és Zselinsky Miroslav.

Hermann Ildi NHL és Horváth M. Judit Privát Képek című kiállításáról Csizek Gabriella kurátor azt írja, a bemutatott fotósorozatok egy nem mindennapi helyzet képnaplói. "Vannak olyan pillanatok az életünkben, amelyekre ha van egyáltalán módunk visszatekinteni, akkor azok egy új időszámítás kezdetét jelentik. Lehetnek ezek örömből fakadóak és olyanok is, amelyek az üres döbbenet okán azok. A képek a betegség meglétének feldolgozása és a kezelés, illetve a gyógyulás folyamatának nyomon követése kapcsán szívbemarkolóan erősek. Az önmegmutatás kérdése és a bármikor veled is megtörténhet érzése hatja át a munkákat. Két alkotó, két nő a fotográfiaeszközeivel teszi láthatóvá az érthetetlent."

A Kismanó Galéria és Könyvesboltban Kincses Károly fotómuzeológus munkájának eredményeként egy úszómester képeit lehet megcsodálni, aki a maga leleményével örökítette meg az utókornak többek között Karinthy Frigyest, Heltai Jenőt, Klebelsberg Kunót, Apponyi Albertet, Tolnay Klárit és Alpár Gittát. Pusztai Sándor képeiről Kincses azt mondja: "... nem a voyeur fényképészteljesítménye a legfigyelemreméltóbb ebben az egészben, hanem az a nagyon egységes, nagyon érdekes végeredmény, mely egy speciális metszetét adja a Gellért- és a Széchenyi-fürdőkben a két világháború között megfordult arisztokratáknak, politikusoknak, művészeknek".

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Megérkezett az előzetes a cannes-i kritikusokat lenyűgöző filmdrámához

Érzelmekkel teli, elsöprő drámának ígérkezik a God's Creatures, amelyben Emily Watson és Paul Mescal anya-fia párost alakít egy apró, írországi halászfaluban. Cikkünkben megtekinthető a film előzetese.
Vizuál gyász

Elhunyt Wolfgang Petersen, A tengeralattjáró rendezője

A nyolcvanegy éves korában elhunyt német filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer az 60-as és 80-as évek között tevékenykedő, nagy német filmes generáció egyik legsikeresebb tagja volt.
Vizuál interjú

„Mindig is szerettem régi tárgyakat megmenteni” – interjú Horváth Lóczi Judittal

A hála, az alázat és a türelem fogalmai absztrahálódnak Horváth Lóczi Judit képzőművész Almárium című kiállításán, amely a szentendrei MANK Galériában nyílik augusztus 30-án. A műtárgyak eladásából befolyó összeg egy részét a művész a Világszép Alapítvány javára ajánlja fel.
Vizuál hír

Megmentett neonfeliratokból nyílhat múzeum Budapesten

A neonfeliratok a hetvenes években váltak igazán népszerűvé a fővárosban: kezdetben ugyan csak hirdetésként használták a feltűnő látványelemeket, később azonban a budapesti utcák jellegzetes kulturális elemeivé váltak. Most közösségi költségvetés segítségével állítanák ki a megmentett, muzeális értékkel bíró neonfeliratokat a Neonfal Múzeumban.
Vizuál hír

Modiglianiról forgat filmet Johnny Depp

Johnny Depp huszonöt év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet – számolt be róla a The Hollywood Reporter.