Vizuál

Régen is gyártottak hordhatatlan ruhákat

2016.04.15. 10:27
Ajánlom
Órási parókák, bizarr szabású ruhák, puffos ujjak, fodrok, szalagok és virágdíszek minden mennyiségben – Ön felvenné őket?

Ma a legmenőbb dizájnerek kreációt elnézve nem egyszer megfogalmazódik bennünk a kérdés, hogy az alkotó vajon valóban élő emberre tervezte-e az adott textildarabot. A Bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK) legújabb kiállítása arra mutat rá, hogy régen is előfordult ugyanez a dilemma. 

Guido Gonin, Modeillustration aus La Modiste Universelle, Paris, 1888

Guido Gonin, Modeillustration aus La Modiste Universelle, Paris, 1888 (Fotó/Forrás: MAK)

Az „Utópiák a divatban. Haute Couture a grafikában” című kiállítás az európai divatrajzok világába enged betekintést a 15. század végétől egészen az 1930-as évekig, és jól szemlélteti az alkotókedv csapongását a hordhatóság és az utópiák között. Az is egyértelművé válik, hogy a haute couture nem a 20. század szüleménye: a magas színvonalú szabászat és az értékes kiegészítők a kora újkor óta nem mentek ki a divatból.

A tárlat kétszáz lenyomat, plakát, könyvillusztráció és folyóirat segítségével tart divatbemutatót öt évszázad kreációiból. A kiállítás ajánlójából kiderül, hogy mint azt Heinrich Aldegrever, Jost Amman és Jacques Callot 15-17. századi rézkarcai is igazolják, szívesen használtak új anyagokat és szöveteket már a reneszánsz korban is. Heinrich Wirri 140 centiméteres fametszete, amely II. Károly osztrák főherceg és Mária Anna bajor hercegnő esküvőjét ábrázolja, hűen tükrözi az udvari pompa burjánzását. Túlkapások és gazdag díszítés jellemzi a rokokó arisztokrácia megjelenését, amely gigantikus parókák mögé rejti a saját haját, vastag púderréteggel fedi el a természetes arcszínét és gyakran a test vonalával összeegyeztethetetlen szabású ruhákba bújtatja magát.

Joseph Trentsensky, Paris u. London, Wien, um 1834

Joseph Trentsensky, Paris u. London, Wien, um 1834 (Fotó/Forrás: MAK)

Az 1786 és 1827 között megjelenő „Journal des Luxus und der Moden” című divatmagazin gazdagon illusztrált lapjai abba az időszakba engednek betekintést, amikor a klasszicizmus és a biedermeier váltották egymást: az empire stílus lenge ingruháját (chemise) szoros, a derekat kiemelő fűzők váltják fel, és divatba jön a léggömbszerűen puffos ujj, a szalagokkal és virágokkal gazdagon díszített kalap, és mindenhova fodrot és masnit varrnak, ahova csak lehet. A magas színvonalú szabászatot végül az angol Charles Frederick Worth emelte külön iparággá azzal, hogy 1868-ban megalapította a Chambre Syndical de la Haute Couture-t, hogy megvédje a kreációit a másolóktól.

Ernst Deutsch-Dryden, Theater der Moden, Berlin, 1913

Ernst Deutsch-Dryden, Theater der Moden, Berlin, 1913 (Fotó/Forrás: MAK)

Az „Utópiák a divatban. Haute Couture a grafikában” című kiállítás 2016. szeptember 4-ig látogatható a Bécsi Iparművészeti Múzeumban, kedd esténként 6 és 10 óra között pedig ingyenes a belépés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Bruno Ganz gyémántgyűrűjét Jens Harzer német színész viselheti tovább

A német nyelvű színházművészet legrangosabb elismerését, a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt Jens Harzer német színésznek adta tovább korábbi kitüntetettje, Bruno Ganz - jelentette be az osztrák kulturális minisztérium, a februárban 77 évesen elhunyt svájci filmszínész végrendeletének felnyitása után. 
Vizuál hír

Egy napra hazavihetsz egy Picassót

...csak meg kell indokolni, miért szeretnéd, ha a te lakásod falán lógna. Az ötlet, amivel egy Picasso-kiállítást reklámoznak, kicsit olyan, mintha egy Hamupipőke-rajongó műgyűjtő fejéből pattant volna ki. Megkapod a képet, de mindössze egyetlen napra. Arról nincs információnk, hogy akkor vinnék vissza a múzeumba, mikor éjfélt üt az óra, de úgy lenne stílusos.
Vizuál fotó

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.
Vizuál műgyűjtés

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Vizuál fényképTár

Nem szabadott nagyobb fület rajzolni Sztálinnak, mint az etalon – FényképTár

A vezetők képmásán minden apró részletet ellenőriztek, központilag kiadott portrékról dolgoztak az állami ünnepségek transzparenseinek festői.