Vizuál

Régészeti múzeum a víz alatt

2013.08.09. 15:27
Ajánlom
Tengeralatti régészeti múzeum nyílt az észak-adriai Lošinj szigetén, a Čikat-öbölben, ahol a víz alatti régészet tárgyait csodálhatják meg az érdeklődők 4 métertől 12 méterig terjedő mélységben.

A helyi és a rijekai búvárklub ötlete nyomán valósult meg a víz alatti tárlat, amelynek sztárja a nevezetes, bronz Apoxüomenosz-szobor. A leletet egy belga turista fedezte fel 1996-ban a tengerfenéken, két szikla között, a homokban. A 192 centiméter magas atlétaszobrot, amelyet egy Lyszipposz-alkotás hellenisztikus másolatának tartanak, 1999-ben emelték ki az Adriai-tengerből. Hét évig restaurálták (noha a szobor egyetlen része sem hiányzott, a feje elvált a törzstől), azután először Firenzében, a Palazzo Mediciben állították ki, ahol két hónap alatt nyolcvanezren voltak rá kíváncsiak, majd Zágrábba került.

Mali Lošinj mellett most egy 300 négyzetméter nagyságú területen 11 eredeti tárgy másolatát állították ki a víz alatt. Az atléta életnagyságú szobra 12 méter mélyen van, emellett ugyancsak múzeumi replikák, köztük amforák, velencei ágyúmaradványok, öreg vasmacskák és más érdekességek láthatók a kiállításon - írta a Jutarnji List című zágrábi napilap. A víz alatti tárlat a búvárklub számításai szerint 35 perc alatt végignézhető. A megnyitón búvárok filmet készítettek róla, és ezt vetítik a Lošinji Múzeumban, ahol megtekinthetők a víz alatti régészetről készült legismertebb fotográfiák is.

A horvát turisztikai minisztérium reméli, hogy a különleges víz alatti tárlat hozzájárul a búvárturizmus élénkítéséhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.
Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.