Vizuál

Rekordértékű Zsolnay-vázát árvereznek el a Virág Judit Galéria aukcióján

2023.12.08. 10:10
Ajánlom
Története egyik legerősebb aukciójára készül a Virág Judit Galéria december 16-án. Két páratlan remekmű, egy száz év után előkerült Tihanyi Lajos-kép és a magyar Mona Lisaként emlegetett Gulácsy Lajos-festmény mellett a galéria bejelentette az árverés további sztárjait, köztük egy világrekordot döntő Zsolnay óriásvázát. A monumentális mű kikiáltási ára 15 millió forint.

Művészeti szenzációkkal és erős Zsolnay felhozatallal készül hagyományos, téli aukciójára a Virág Judit Galéria. December 16-án, a Kongresszusi Központban elárvereznek húsz darab Zsolnay-műalkotást, amelyek egytől egyig a pécsi gyár kivételes remekművei.

A leglátványosabb mind közül az a római stílusú óriásváza, amely elsőre úgy tűnik, mintha bronzból készült volna, pedig

egy bravúrosan megmunkált és díszített kerámiáról van szó, amely teljesen különbözik a Zsolnay többi tárgyától.

„Ez egy magányos, társtalan remekmű, amely a historizmus és a szecesszió határán billeg és kreativitásával, technikai tökéletességével önbizalmat sugároz. Azt üzeni a konkurenciának, hogy amit más álmodni sem mer, azt mi tökéletesen megvalósítjuk” –  idézi a galéria közleménye Törő Istvánt, a Virág Judit Galéria társtulajdonosát. Az óriásváza máris rekordot döntött, hiszen 15 millió forintos kikiáltási árával a valaha meghirdetett legértékesebb Zsolnay-tárggyá vált.  A váza becsértéke 30-40 millió forint. 

zsolnay16-100619.jpg

Zsolnay-váza (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

Szintén a decemberi aukció kiemelt műve Vaszary János Tóvárosi tájkép, Tata című alkotása 1912-ből, amely 55 millió forintos kikiáltási indul. 1909-től kezdve Vaszary János feleségével, Rosenbach Máriával a tavaszi és nyári hónapokat Tata-Tóvároson töltötte. 1910-ben vásárolták meg azt a telket, amely szökőkútjaival, színes virágágyásaival nemcsak pihenést biztosított a házaspár számára, hanem inspirálta is művészt.

A tatai tavat ábrázoló kép kompozícióját Vaszary főleg a sárga, a lila, a kék és a zöld színek összeütköztetésére alapozta. 

A gyűjtők nagyon várták már Czóbel Béla Párizs, L’avenue du Maine című festményének felbukkanását. A 26 millió forintos kikiáltási árról induló festmény akkor született, amikor Czóbel 1925 őszén megérkezett Párizsba. Első szállása a L’avenue du Maine 71. számú házában volt – ennek az ablakából festette az utca átellenes oldalát. Az aukcióra kerülő kép legközelebbi párhuzama a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében található.

Aukcióra kerül Mednyánszky László egy csodálatos, 1911-ben készült képe, a Holdvilágos tóparti táj is. A festmény kikiáltási ára 7,5 millió forint, becsült értéke 12-16 millió forint. A festmény Mednyánszky egyik kedvenc témáját dolgozza fel: a természetet, azon belül pedig a mozgó vizet.

czobel-100618.jpg

Czóbel Béla: Párizs, L’avenue du Maine (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

Igazi ritkaságnak számít, hogy Czigány Dezső két kivételes csendélettel is képviselteti magát. Az 1930-as években festett Csendélet aktos kompozícióval című kép kikiáltási ára 15 millió forint, a Csendélet című alkotás 10 millió forintról indul. 

A korai magyar modernizmus egyik legkiválóbb mesterétől, Boromisza Tibortól két festmény is szerepel a kiírásban.

 A szatmárnémeti piac misztikus megvilágításban című kép 18 millió forintos, a Tavaszi táj 14 millió forintos kikiáltási árról várja a liciteket.

gulacsy_lajos_regi_instrumentumon_jatszo_holgy-100618.jpg

Gulácsy Lajos: Régi instrumentumon játszó hölgy (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

A Virág Judit Galéria már korábban bejelentette, hogy aukcióra bocsátja Tihanyi Lajos Tájkép Margit-híddal és Gulácsy Lajos Régi instrumentumon játszó hölgy című festményét. Előbbi száz év után a semmiből került elő, utóbbi pedig már 2002-ben abszolút aukciós rekordot döntött – a szakma már akkoriban is „magyar Mona Lisának” nevezte el. A festményeket, és a téli aukció minden egyes darabját a nagyközönség december 2-tól, két héten át ingyenesen megtekintheti a Virág Judit Galériában.

Fejléckép: Római stílusú Zsolnay-váza (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.