Vizuál

Rekordot döntött Aj Vej-vej

2014.07.16. 14:45
Ajánlom
Július 13-án lezárult Aj Vej-vej berlini kiállítása: kétszáznegyvenezren voltak kíváncsiak a tárlatra, többen, mint a múzeum bármely más kiállítására.

Soha nem váltottak ennyien jegyet egyetlen művész kiállítására intézményünkben - közölte Gereon Sievernich múzeumigazgató. Aj Vej-vej pályafutása eddigi legnagyobb tárlata két évig tartó előkészület után nyílt meg április 2-án. Az egykor a berlini iparművészeti múzeumnak otthont adó Martin Gropius Bau tizennyolc termében összesen háromezer négyzetméteren berendezett kiállítás főleg a művész életének utóbbi éveire koncentrált, a felemás kínai modernizációra, valamint Kína és a Nyugat viszonyára reflektáló alkotásokat vonultatva fel. A nagy érdeklődés miatt a kiállítást egy héttel meghosszabbították.

"Mérhetetlenül sajnáljuk, hogy a kínai hatóságok végül nem engedélyezték Vej-vejnek, hogy ellátogasson saját kiállítására. Ilyet még nem tapasztaltam" - fogalmazott az igazgató. Vej-vej számos művét kifejezetten a berlini kiállításra készítette. A tárgyak Európában maradnak, és először raktárba kerülnek.

A Martin Gropius Épületben legutóbb Frida Kahlo 2010-es kiállítására voltak kíváncsiak hasonlóan sokan, 235 ezren. A kínai politikai és társadalmi viszonyok kritikusaként is ismert Aj Vej-vej világszerte a kortárs művészet egyik legismertebb alakja, jelenleg ugyan dolgozhat és alkotásait is értékesítheti külföldön, ugyanakkor nem rendezhet kiállítást a hazájában, nem kap útlevelet és állandó megfigyelés alatt tartják. Adócsalás vádjával per is folyik ellene.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.
Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.