Vizuál

Rembrandt látása, hallása, szaglása, tapintása egy helyen!

2016.09.22. 11:22
Ajánlom
Rembrandt-imádók, figyelem! Óriási szenzációként, most először együtt állítják ki Rembrandt korai, tinédzser éveiben született négy, érzékszerves festményét. Az eseményre az oxfordi Ashmolean Múzeumban kerül sor - adta hírül a Guardian.

A kiállítás megálmodói azt is elárulták, hogy a múzeum 2019-20-ra tervez egy nagyszabású Rembrandt-kiállítást, melynek kedvcsinálójaként találták ki ezt a művészettörténeti mérföldkőnek is beillő eseményt.

Rembrandt: Az elájult beteg - Szaglás

Rembrandt: Az elájult beteg - Szaglás

A kiállított négy kép között lesz az Az elájult beteg (Szaglás) című is, melyet nem is olyan régen fedeztek fel újra, méghozzá egy New Jersey-i ház alagsorában. A ház tulajdonosa nem is sejtette, hogy micsoda kincs van a tulajdonában, ennek köszönhetően egy aukción túl is adott az alkotáson. Ami még ennél is furcsább, hogy az aukciós ház sem jött rá, hogy egy Rembrandt-képpel van dolguk, csak azt tudták, hogy egy 19. századi festményhez jutottak, melyet 500 és 800 dollár közötti összegért kezdtek árulni. Megneszelte ezt pár párizsi képkereskedő és néhány jó szemű európai aukciós ház embere is, akik mind gyanították, hogy valójában egy korai Rembrandt-képre akadtak. Egy kemény licitháborút követően végül 870.000 dollárért (több mint 230 millió forint) sikerült eladni a művet.

A festmény ezután a New York-i üzletember, Thomas Kaplan tulajdonába került, aki Leiden Kollekciójáról is híres; ez a világ egyik legnagyobb magángyűjteménye a holland aranykorról. Az érzékszerveket ábrázoló Rembrandt-sorozatból már három van Kaplan tulajdonában.

Mégiscsak eredeti a kettéhasított Rembrandt-festmény

Több mint 50 év után végérvényesen eredeti Rembrandt-alkotásként ismerte el a Saul és Dávid című festményt szakértők egy nemzetközi csoportja - jelentette be Emilie Gordenker, a hágai Mauritshuis múzeum igazgatója.

Rembrandt a most kiállított festmények mindegyikét tinédzser korában festette, nagyjából 1624-25 között, de már látszanak rajta azok a stílusjegyek, melyek érettebb munkáit is jellemzik; élénk, ragyogó színek, a fények és árnyak speciális ábrázolása, és az emberi érzések tökéletes kifejezése. Mind a négy festmény viszonylag kis méretű, nem nagyobbak mint egy A4-es papírlap, és mindegyiken előtérbe kerül Rembrandt humoros látásmódja is.

A Kőoperáció (tapintás allegóriája) című festményen Rembrandt azt a bizarr gyakorlatot parodizálja ki, melyben a fejfájás gyógymódjaként követ operálnak ki a páciens koponyájából. A szemüvegárus (látás allegóriája) című alkotáson egy szemüvegárus próbál rásózni egy szemüveget egy nyilvánvalóan vak párra. Az elájult beteg (szaglás allegóriája) című festmény egy alélt, vérző beteget ábrázol, amint éppen egy orvos és egy idősebb nő próbálja ammóniával átitatott kendővel felébreszteni. A három énekes (hallás allegóriája) című festményen három ember énekel.

Rembrandt: A három énekes - Hallás

Rembrandt: A három énekes - Hallás (Fotó/Forrás: wikimedia.org)

Az ötödik, mindeddig hiányzó festmény helyén egy üres képkeretet fognak elhelyezni a kiállításon, mellyel a látogatókat arra akarják ösztönözni, hogy készítsék el maguk az alkotást, fessék, rajzolják, photoshoppolják, karcolják meg, hogy ők milyennek gondolják a sorozat ötödik elemét. Az elképzeléseket Twitteren várják #MissingRembrandt hashtaggel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál Film

Gyakorlati segítség filmzene írásához

A szervezők közös szakmai platformot teremtenek a hazai zenei és filmes szcéna szereplőinek. Az egész napos rendezvény fókuszában a két kreatív iparág kapcsolódási pontjai lesznek.
Vizuál off biennále

József Attila Levegőt! című versét a klímaválságra és a szabadságjogokra alkalmazzák

A művészek nem csupán rámutatnak a problémákra, hanem a kritikán túl hol utópisztikus, hol játékos, hol nagyon is kézzelfogható javaslatokkal élnek.
Vizuál hírek

Világsztár lesz a Magyar Mozgókép Szemle díszvendége

Klaus Maria Brandauer, a Zárójelentés című film főszereplője jelen lesz a nyitóeseményen
Vizuál magazin

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.