Vizuál

Rembrandt látása, hallása, szaglása, tapintása egy helyen!

2016.09.22. 11:22
Ajánlom
Rembrandt-imádók, figyelem! Óriási szenzációként, most először együtt állítják ki Rembrandt korai, tinédzser éveiben született négy, érzékszerves festményét. Az eseményre az oxfordi Ashmolean Múzeumban kerül sor - adta hírül a Guardian.

A kiállítás megálmodói azt is elárulták, hogy a múzeum 2019-20-ra tervez egy nagyszabású Rembrandt-kiállítást, melynek kedvcsinálójaként találták ki ezt a művészettörténeti mérföldkőnek is beillő eseményt.

Rembrandt: Az elájult beteg - Szaglás

Rembrandt: Az elájult beteg - Szaglás

A kiállított négy kép között lesz az Az elájult beteg (Szaglás) című is, melyet nem is olyan régen fedeztek fel újra, méghozzá egy New Jersey-i ház alagsorában. A ház tulajdonosa nem is sejtette, hogy micsoda kincs van a tulajdonában, ennek köszönhetően egy aukción túl is adott az alkotáson. Ami még ennél is furcsább, hogy az aukciós ház sem jött rá, hogy egy Rembrandt-képpel van dolguk, csak azt tudták, hogy egy 19. századi festményhez jutottak, melyet 500 és 800 dollár közötti összegért kezdtek árulni. Megneszelte ezt pár párizsi képkereskedő és néhány jó szemű európai aukciós ház embere is, akik mind gyanították, hogy valójában egy korai Rembrandt-képre akadtak. Egy kemény licitháborút követően végül 870.000 dollárért (több mint 230 millió forint) sikerült eladni a művet.

A festmény ezután a New York-i üzletember, Thomas Kaplan tulajdonába került, aki Leiden Kollekciójáról is híres; ez a világ egyik legnagyobb magángyűjteménye a holland aranykorról. Az érzékszerveket ábrázoló Rembrandt-sorozatból már három van Kaplan tulajdonában.

Mégiscsak eredeti a kettéhasított Rembrandt-festmény

Több mint 50 év után végérvényesen eredeti Rembrandt-alkotásként ismerte el a Saul és Dávid című festményt szakértők egy nemzetközi csoportja - jelentette be Emilie Gordenker, a hágai Mauritshuis múzeum igazgatója.

Rembrandt a most kiállított festmények mindegyikét tinédzser korában festette, nagyjából 1624-25 között, de már látszanak rajta azok a stílusjegyek, melyek érettebb munkáit is jellemzik; élénk, ragyogó színek, a fények és árnyak speciális ábrázolása, és az emberi érzések tökéletes kifejezése. Mind a négy festmény viszonylag kis méretű, nem nagyobbak mint egy A4-es papírlap, és mindegyiken előtérbe kerül Rembrandt humoros látásmódja is.

A Kőoperáció (tapintás allegóriája) című festményen Rembrandt azt a bizarr gyakorlatot parodizálja ki, melyben a fejfájás gyógymódjaként követ operálnak ki a páciens koponyájából. A szemüvegárus (látás allegóriája) című alkotáson egy szemüvegárus próbál rásózni egy szemüveget egy nyilvánvalóan vak párra. Az elájult beteg (szaglás allegóriája) című festmény egy alélt, vérző beteget ábrázol, amint éppen egy orvos és egy idősebb nő próbálja ammóniával átitatott kendővel felébreszteni. A három énekes (hallás allegóriája) című festményen három ember énekel.

Rembrandt: A három énekes - Hallás

Rembrandt: A három énekes - Hallás (Fotó/Forrás: wikimedia.org)

Az ötödik, mindeddig hiányzó festmény helyén egy üres képkeretet fognak elhelyezni a kiállításon, mellyel a látogatókat arra akarják ösztönözni, hogy készítsék el maguk az alkotást, fessék, rajzolják, photoshoppolják, karcolják meg, hogy ők milyennek gondolják a sorozat ötödik elemét. Az elképzeléseket Twitteren várják #MissingRembrandt hashtaggel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.
Vizuál magazin

Visszatalálni önmagunkhoz – Bábszínház a Telekom kiállításán

A Ludwig Múzeum két új időszakos kiállítással színesíti az őszt. A múlt héten megnyitott BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című tárlat a láthatatlan összefüggéseket fedi fel a különböző univerzális rendszerek kapcsolódási pontjai között. A kapcsolatok rejtett világát mutatja be az Egyensúlyban. Művek az Art Collection Telekom gyűjteményéből című kiállítás is, amelyen a közösség erejéről, az embereket összetartó vagy elválasztó tényezőkről szóló műveket láthatunk.
Vizuál kult50

„A nagy teher összeszed” – Gera Marina a Kult50-ben

„Úgy álltam hozzá, hogy ezt a maratont én most lefutom, de úgy, hogy ez most az én csúcsom lesz. Nagyon akartam nagyon jól megcsinálni, de az a görcs, amit a megfelelési vágyhoz kötök, nem volt bennem. Ha mondják, hogy ezt csak most az egyszer tudjuk felvenni, többször nem, akkor csak azért is hozom a legjobb formám, ilyen szempontból sportoló alkat vagyok, a nagy teher összeszed, és nem szétesek tőle” – árulta el Gera Marina, az ország első Nemzetközi Emmy-díjas színésznője a sikerét meghozó Örök tél című filmről.
Vizuál Film

Több mint 10 millió euróval támogatta a magyar filmszakmát a Kreatív Európa MEDIA

Az Európai Unió számos díjnyertes magyar film fejlesztését, forgalmazását, valamint filmfesztivál megrendezését támogatta Magyaroroszágon a Kreatív Európa MEDIA alprogramjának keretében a 2014-2020 közötti időszakban.
Vizuál magazin

Egy aszfaltpattanás is lehet műtárgy – A Fiat 500 a képzőművészetben

Olaszországban a mobilitást jelentette a nagy tömegek számára – voltak, akik egyenesen úgy fogalmaztak, hogy „ez volt az autó, mely a volán mögé ültette Itáliát”. Magyarországon az első nyugati autóként jelent meg a 60-as évek végén. Hangos volt, pici és a motorja is csak valamivel erősebb, mint egy robogónak, mégis a legtöbb tulajdonos számára feledhetetlen emlékek sora kötődött a mára már kultikus ikonná vált Fiat 500-hoz.