Vizuál

Rembrandt látása, hallása, szaglása, tapintása egy helyen!

2016.09.22. 11:22
Ajánlom
Rembrandt-imádók, figyelem! Óriási szenzációként, most először együtt állítják ki Rembrandt korai, tinédzser éveiben született négy, érzékszerves festményét. Az eseményre az oxfordi Ashmolean Múzeumban kerül sor - adta hírül a Guardian.

A kiállítás megálmodói azt is elárulták, hogy a múzeum 2019-20-ra tervez egy nagyszabású Rembrandt-kiállítást, melynek kedvcsinálójaként találták ki ezt a művészettörténeti mérföldkőnek is beillő eseményt.

Rembrandt: Az elájult beteg - Szaglás

Rembrandt: Az elájult beteg - Szaglás

A kiállított négy kép között lesz az Az elájult beteg (Szaglás) című is, melyet nem is olyan régen fedeztek fel újra, méghozzá egy New Jersey-i ház alagsorában. A ház tulajdonosa nem is sejtette, hogy micsoda kincs van a tulajdonában, ennek köszönhetően egy aukción túl is adott az alkotáson. Ami még ennél is furcsább, hogy az aukciós ház sem jött rá, hogy egy Rembrandt-képpel van dolguk, csak azt tudták, hogy egy 19. századi festményhez jutottak, melyet 500 és 800 dollár közötti összegért kezdtek árulni. Megneszelte ezt pár párizsi képkereskedő és néhány jó szemű európai aukciós ház embere is, akik mind gyanították, hogy valójában egy korai Rembrandt-képre akadtak. Egy kemény licitháborút követően végül 870.000 dollárért (több mint 230 millió forint) sikerült eladni a művet.

A festmény ezután a New York-i üzletember, Thomas Kaplan tulajdonába került, aki Leiden Kollekciójáról is híres; ez a világ egyik legnagyobb magángyűjteménye a holland aranykorról. Az érzékszerveket ábrázoló Rembrandt-sorozatból már három van Kaplan tulajdonában.

Mégiscsak eredeti a kettéhasított Rembrandt-festmény

Több mint 50 év után végérvényesen eredeti Rembrandt-alkotásként ismerte el a Saul és Dávid című festményt szakértők egy nemzetközi csoportja - jelentette be Emilie Gordenker, a hágai Mauritshuis múzeum igazgatója.

Rembrandt a most kiállított festmények mindegyikét tinédzser korában festette, nagyjából 1624-25 között, de már látszanak rajta azok a stílusjegyek, melyek érettebb munkáit is jellemzik; élénk, ragyogó színek, a fények és árnyak speciális ábrázolása, és az emberi érzések tökéletes kifejezése. Mind a négy festmény viszonylag kis méretű, nem nagyobbak mint egy A4-es papírlap, és mindegyiken előtérbe kerül Rembrandt humoros látásmódja is.

A Kőoperáció (tapintás allegóriája) című festményen Rembrandt azt a bizarr gyakorlatot parodizálja ki, melyben a fejfájás gyógymódjaként követ operálnak ki a páciens koponyájából. A szemüvegárus (látás allegóriája) című alkotáson egy szemüvegárus próbál rásózni egy szemüveget egy nyilvánvalóan vak párra. Az elájult beteg (szaglás allegóriája) című festmény egy alélt, vérző beteget ábrázol, amint éppen egy orvos és egy idősebb nő próbálja ammóniával átitatott kendővel felébreszteni. A három énekes (hallás allegóriája) című festményen három ember énekel.

Rembrandt: A három énekes - Hallás

Rembrandt: A három énekes - Hallás (Fotó/Forrás: wikimedia.org)

Az ötödik, mindeddig hiányzó festmény helyén egy üres képkeretet fognak elhelyezni a kiállításon, mellyel a látogatókat arra akarják ösztönözni, hogy készítsék el maguk az alkotást, fessék, rajzolják, photoshoppolják, karcolják meg, hogy ők milyennek gondolják a sorozat ötödik elemét. Az elképzeléseket Twitteren várják #MissingRembrandt hashtaggel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.