Vizuál

Remekművek egy kupacban

2009.05.17. 18:21
Ajánlom
A magyar festészet egyik legszebb művekkel bíró korszakából nyílt kiállítás a KOGART Házban. Az impresszionizmus sodrában című tárlat a magyar festészet plain-air és impresszionista törekvései nyomán/mentén létrejött alkotásait mutatja be.

Külön erénye a kiállításnak, hogy ennek az 1830-tól 1920-ig tartó időszaknak a festményei ritkán láthatóak egy épület falain belül. A szervezők a 136 képet közel tizenkét magán- és harminc közgyűjtemény anyagából válogatták össze, aminek köszönhetően megtekinthetjük Szinyei Merse Pál Anya és gyermeke I. című művét is, amely nemcsak egy nagyszerű műalkotás, de először látható Magyarországon. A kiállításon szereplő további alkotók, Szinyei Merséhez hasonlóan, a magyar festészet nagyjai: Munkácsy Mihály, Hollósy Simon, Paál László, Mészöly Géza, hogy csak pár nevet említsünk a nem hétköznapi névsorból. Ilyen alkotók mellett kerül igazán nehéz helyzetbe az ember, hogy jobb híján az abszolút szubjektivitást hívja segítségül, hogy pár magának kedves darabot ajánljon a nagyérdemű figyelmébe. Mednyánszky Havas útját (1912), Ferenczy Károlytól a Patakot (1907), Rippl-Rónai Meggyfavirágzását (1909), Lakatos Artúr Parkrészletét (1906) és végül, de nem utolsó sorban Szinyei Merse Pál Pipacsos mezőjét (1896).

A kiállításról katalógus is megjelent, amely tartalmazza a kiállításon szereplő összes kép reprodukcióját.

Az impresszionizmus sodrában - a magyar festészet plein-air törekvései (1830-1920)

KOGART Ház

Nyitva: augusztus 2-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.