Vizuál

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

2020.04.03. 17:40
Ajánlom
A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?

Csontó Lajos: Ne félj!

Csontó videómunkáján egy kötött anyag látható, amely folyamatosan alakul, de a munkát végző emberi kéz nem látszik. A kép egyik felén azt látjuk, ahogy az anyag készül, a másik felén viszont azt, ahogy visszafejtődik, miközben lassan kirajzolódik a felirat, „Van még idő”, a másik oldalon pedig a „Nincs már idő” felirat. Az egyik oldalon gyarapodó, a másik oldalon egyre fogyó szemek a homokóra mechanizmusára emlékeztetnek.

A múló és újrateremtődő idő megfoghatatlan fogalmának vizuális megjelenítését láthatjuk a végtelenített videón.

Míg az egyik oldalon elfogynak a szemek, a másik oldalon máris újraszületik, újrateremtődik az anyag, jelezve, hogy a reményt soha nem szabad elveszteni. Erre utal a mű címe is: Ne félj!

csonto-155235.jpg

Csontó Lajos: Ne félj! (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Roman Ondak: Meghosszabbított álom

Meghosszabbított álom című installáció polcokra helyezett, légmentesen lezárt üveg tartályokból áll, amelyekben könyvek úsznak formalinban. Ebben

a speciális tartósító folyadékban ázó könyvek megmaradnak az örökkévalóságnak (illetve pár évtizedig biztosan), ugyanakkor el vannak zárva, így a bennük leírt információhoz nem férhetünk hozzá,

sőt, ha kiemelnénk őket a tartályokból, abban a pillanatban szétmállnának a kezünkben. Ezek a lezárt könyvek az egyik legelemibb és legemberibb szükségletünkről mesélnek nekünk, amely nem más, mint az információhoz való hozzáférés iránti igényünk. Szerencsére nem maradunk információ nélkül napjainkban, hiszen ezernyi művészeti intézmény nyújt ingyenes elérést az interneten, legyen az koncert, kiállítás, színházi előadás vagy online könyvtár, adattár, filmek, a művészek otthoni közvetítéseiről nem is beszélve, műfaji határok nélkül.

ondak_roman_1288w-155225.jpg

Roman Ondak: Meghosszabbított álom (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Várnai Gyula: Lem

Várnai videóműve a 2017-es Velencei Képzőművészeti Biennáléra készült, amely a Peace on Earth! című kiállítás részeként volt látható, amely az utópiák fontosságáról szólt, arról, hogy a múltban számos elképzelést gondolunk a jövőről, amelyek attól függetlenül, hogy teljesülnek-e, szükségesek, kortól függetlenül, hiszen ezek visznek előre.

A jövőről alkotott víziók terén Stanisław Lem lengyel scifiíró gondolatai már a hetvenes években előremutatóak voltak.

Várnai videójában egy fiktív interjút láthatunk, amelyben a művész 2017-ben tesz fel a 21. századi világról kérdéseket, amelyekre Lem az 1970-es évekből válaszol, egy korabeli interjú összevágott részleteiben.

A futurológia, a jövőbe tekintés, főleg ha ezt bizakodva tesszük, ma különösen szükséges.

stanislavlem-155224.jpg

Várnai Gyula: Lem (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Címlapfotó: Rosta József Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Ez történne velünk internet nélkül - VIDEÓ

Kapcsolódó

Ez történne velünk internet nélkül - VIDEÓ

Mindössze az utóbbi két évtizedben vált ennyire az életünk részévé, mégis ma már szinte elképzelhetetlenek a mindennapjaink internet nélkül. A munkánk, a megtakarításaink, a kapcsolataink egy része, sőt a személyes adataink is eltűnnének vele, ha egyszer megszűnne. Apokalipszis vagy új aranykor jönne ez után? Ennek jártak utána a Ludwig Múzeum tárlatán kiállító művészek.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc új filmet mutat be az Ideje moziba menni fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt film a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.