Vizuál

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

2020.04.03. 17:40
Ajánlom
A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?

Csontó Lajos: Ne félj!

Csontó videómunkáján egy kötött anyag látható, amely folyamatosan alakul, de a munkát végző emberi kéz nem látszik. A kép egyik felén azt látjuk, ahogy az anyag készül, a másik felén viszont azt, ahogy visszafejtődik, miközben lassan kirajzolódik a felirat, „Van még idő”, a másik oldalon pedig a „Nincs már idő” felirat. Az egyik oldalon gyarapodó, a másik oldalon egyre fogyó szemek a homokóra mechanizmusára emlékeztetnek.

A múló és újrateremtődő idő megfoghatatlan fogalmának vizuális megjelenítését láthatjuk a végtelenített videón.

Míg az egyik oldalon elfogynak a szemek, a másik oldalon máris újraszületik, újrateremtődik az anyag, jelezve, hogy a reményt soha nem szabad elveszteni. Erre utal a mű címe is: Ne félj!

csonto-155235.jpg

Csontó Lajos: Ne félj! (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Roman Ondak: Meghosszabbított álom

Meghosszabbított álom című installáció polcokra helyezett, légmentesen lezárt üveg tartályokból áll, amelyekben könyvek úsznak formalinban. Ebben

a speciális tartósító folyadékban ázó könyvek megmaradnak az örökkévalóságnak (illetve pár évtizedig biztosan), ugyanakkor el vannak zárva, így a bennük leírt információhoz nem férhetünk hozzá,

sőt, ha kiemelnénk őket a tartályokból, abban a pillanatban szétmállnának a kezünkben. Ezek a lezárt könyvek az egyik legelemibb és legemberibb szükségletünkről mesélnek nekünk, amely nem más, mint az információhoz való hozzáférés iránti igényünk. Szerencsére nem maradunk információ nélkül napjainkban, hiszen ezernyi művészeti intézmény nyújt ingyenes elérést az interneten, legyen az koncert, kiállítás, színházi előadás vagy online könyvtár, adattár, filmek, a művészek otthoni közvetítéseiről nem is beszélve, műfaji határok nélkül.

ondak_roman_1288w-155225.jpg

Roman Ondak: Meghosszabbított álom (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Várnai Gyula: Lem

Várnai videóműve a 2017-es Velencei Képzőművészeti Biennáléra készült, amely a Peace on Earth! című kiállítás részeként volt látható, amely az utópiák fontosságáról szólt, arról, hogy a múltban számos elképzelést gondolunk a jövőről, amelyek attól függetlenül, hogy teljesülnek-e, szükségesek, kortól függetlenül, hiszen ezek visznek előre.

A jövőről alkotott víziók terén Stanisław Lem lengyel scifiíró gondolatai már a hetvenes években előremutatóak voltak.

Várnai videójában egy fiktív interjút láthatunk, amelyben a művész 2017-ben tesz fel a 21. századi világról kérdéseket, amelyekre Lem az 1970-es évekből válaszol, egy korabeli interjú összevágott részleteiben.

A futurológia, a jövőbe tekintés, főleg ha ezt bizakodva tesszük, ma különösen szükséges.

stanislavlem-155224.jpg

Várnai Gyula: Lem (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Címlapfotó: Rosta József Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Ez történne velünk internet nélkül - VIDEÓ

Kapcsolódó

Ez történne velünk internet nélkül - VIDEÓ

Mindössze az utóbbi két évtizedben vált ennyire az életünk részévé, mégis ma már szinte elképzelhetetlenek a mindennapjaink internet nélkül. A munkánk, a megtakarításaink, a kapcsolataink egy része, sőt a személyes adataink is eltűnnének vele, ha egyszer megszűnne. Apokalipszis vagy új aranykor jönne ez után? Ennek jártak utána a Ludwig Múzeum tárlatán kiállító művészek.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Vizuál ajánló

Lábnyomok a Mars vörös porában

A Ludwig Múzeum Egyensúlyban című kiállításán számos olyan alkotó művével találkozhatunk, akik neve ismerősen csenghet a gyűjteményt ismerő látogatóknak. Roman Ondak szlovák művész Meghosszabbított álom című alkotása több tárlaton is szerepelt az elmúlt években. A mostani időszakos kiállítás szintén egy álomszerű művét mutatja be, amelynek címe Séta a Marson. Mit rejt ez a sejtelmes cím?
Vizuál hír

Alberto Barbera marad a Velencei Filmfesztivál igazgatója

Újabb négy évre, 2024-ig hosszabbították meg Alberto Barbera kinevezését – tudta meg a The Hollywood Reporter. A hosszabbításban az is közrejátszhatott, hogy az igazgató a pandémia idején sikerrel szervezte meg a fesztivált, ami a járványügyi előírások szigorú betartásával zajlott.
Vizuál hír

Gothár Péter új filmje a Sevillai Filmfesztiválon lesz látható

Meghívást kapott Gothár Péter új rendezése, a Hét kis véletlen az európai alkotásokból válogató Sevillai Filmfesztiválra. A film az Új hullámok szekció versenyprogramjában fog szerepelni.
Vizuál kult50

Vízipólósnak készült, aztán találkozott a kortárs képzőművészettel – Bencze Péter a Kult50-ben

Elég nehéz elképzelni, bár azért nem példa nélküli, hogy aki anno ellógta a művtöri órákat, egy szép napon azzal az elhatározással ébred fel, hogy szeretné felkarolni a kortárs képzőművészeket. Bencze Péter 22 éves koráig vízilabdaedzőnek készült – a sportolói karrier reményében költözött ki Londonba is –, de amikor egy pakisztáni festőművész lakótársa lett, 180 fokot fordult az élete.