Vizuál

Renoir-kiállítás a Pradóban

2010.10.24. 10:45
Ajánlom
Pierre-Auguste Renoir legszebb képeit állították ki Madridban.

A Pasión por Renoir címet viselő kiállítás a francia mester 31, zömmel kisméretű, képét mutatja be, amelyek legjobbnak tartott korszakában, a 19. század utolsó negyedében készültek.

A februárig látogatható tárlaton szerepel egyebek mellett az Önarckép című, 1875-ben született alkotása és a Monet asszony a fiával című, egy évvel korábbi festménye, amelyek olyan 20. századi művészeket ihlettek meg, mint Pablo Picasso vagy Henri Matisse.
„Legjobban a Pradóban érthető meg Renoir letisztult klasszicizmusa, a formák iránti érdeklődése, és hogy hogyan kapcsolódott a nagy európai festői hagyományokhoz, ami miatt végül is kiszorult az impresszionista mozgalomból" ‒ mondta Miguel Zugaza, a múzeum igazgatója. A bemutatott képeket a néhai Robert Sterling Clark amerikai műgyűjtő magángyűjteményéből kölcsönözték a spanyol múzeum kiállításához. Az 1956-ban elhunyt művészetbarát kincsei ma a massachusettsi Williamsonban található Clark Art Institute tulajdonában vannak.
Renoir kortársaival, Claude Monet, Alfred Sisley és Paul Cézanne festőkkel, együtt bábáskodott az impresszionista mozgalom születésénél, amely teljesen megváltoztatta a fény kezelését, és átformálta az európai festészetet.
A Prado kiállításán a művészetében döntő változást hozó 1881-es olaszországi útja előtti és utáni képei is szerepelnek. Mint Javier Baron, a tárlat egyik kurátora rámutatott, Renoir számos alkalommal emlegette elragadtatással azokat a nagyszerű velencei, flamand és spanyol festményeket, amelyeket 1892-ben, madridi látogatása idején látott a Pradóban.
A Renoir-festményekért cserébe a madridi gyűjtemény Tiziano, Rubens és Velázquez alkotásait adja majd kölcsön a Clark Art Institute tervezett kiállítására, amely az aktok jelentőségét kívánja bemutatni a nyugati festészetben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál Film

Az egzotikus filmek magyar mestere - Korda Zoltán

Az angol filmipart meghatározó Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója. A bagdadi tolvaj című filmjükből a Disney Aladdin című rajzfilmje és A csillagok háborúja is merített. A filmrendező, producer 1895. június 3-án született.
Vizuál online

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Vizuál magazin

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.
Vizuál morgan freeman

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.