Vizuál

Renoir-kiállítás a Pradóban

2010.10.24. 10:45
Ajánlom
Pierre-Auguste Renoir legszebb képeit állították ki Madridban.

A Pasión por Renoir címet viselő kiállítás a francia mester 31, zömmel kisméretű, képét mutatja be, amelyek legjobbnak tartott korszakában, a 19. század utolsó negyedében készültek.

A februárig látogatható tárlaton szerepel egyebek mellett az Önarckép című, 1875-ben született alkotása és a Monet asszony a fiával című, egy évvel korábbi festménye, amelyek olyan 20. századi művészeket ihlettek meg, mint Pablo Picasso vagy Henri Matisse.
„Legjobban a Pradóban érthető meg Renoir letisztult klasszicizmusa, a formák iránti érdeklődése, és hogy hogyan kapcsolódott a nagy európai festői hagyományokhoz, ami miatt végül is kiszorult az impresszionista mozgalomból" ‒ mondta Miguel Zugaza, a múzeum igazgatója. A bemutatott képeket a néhai Robert Sterling Clark amerikai műgyűjtő magángyűjteményéből kölcsönözték a spanyol múzeum kiállításához. Az 1956-ban elhunyt művészetbarát kincsei ma a massachusettsi Williamsonban található Clark Art Institute tulajdonában vannak.
Renoir kortársaival, Claude Monet, Alfred Sisley és Paul Cézanne festőkkel, együtt bábáskodott az impresszionista mozgalom születésénél, amely teljesen megváltoztatta a fény kezelését, és átformálta az európai festészetet.
A Prado kiállításán a művészetében döntő változást hozó 1881-es olaszországi útja előtti és utáni képei is szerepelnek. Mint Javier Baron, a tárlat egyik kurátora rámutatott, Renoir számos alkalommal emlegette elragadtatással azokat a nagyszerű velencei, flamand és spanyol festményeket, amelyeket 1892-ben, madridi látogatása idején látott a Pradóban.
A Renoir-festményekért cserébe a madridi gyűjtemény Tiziano, Rubens és Velázquez alkotásait adja majd kölcsön a Clark Art Institute tervezett kiállítására, amely az aktok jelentőségét kívánja bemutatni a nyugati festészetben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.