Vizuál

Renzo Piano 77 millió euróból építkezik

2012.06.22. 08:11
Ajánlom
A Pritzker-díjas olasz sztárépítész tervei alapján június 19-én tették le Spanyolország új művészeti központjának alapkövét, ahol a terebélyesedő gazdasági krízis miatt amúgy lefaragták a kulturális költségvetést.

A létesítmény a Botin magánalapítvány részére épül az ország északi részén, az Atlanti-óceán partján fekvő Santanderben. A spanyol Santander bank feje és az alapítvány vezetője, Emilio Botin szerint ez a művészeti, kulturális központ "világszerte referenciapont lesz a kiállítások számára". A 77 millió euróból készülő centrum megnyitóját a tervek szerint 2014. június 1-jén, az alapítvány fennállásának 50. évfordulóján tartják. Ez az első épület, amelyet az olasz Renzo Piano (a párizsi Pompidou Központot is az ő nevéhez fűződik) Spanyolország számára tervezett.

A központ évi 12,5 millió eurós költségvetésből gazdálkodhat és tárlatok mellett művészeti, illetve kulturális projekteket menedzselhet. A programnaptárért Vicente Todoli, a londoni Tate Modern egykori igazgatója lesz felelős. Bár a Centro Botin a nemzetközi művészet fajsúlyos szereplője kíván lenni, a központ nagy hangsúlyt fektet majd a helyi művészek támogatására is - emelte ki Emilio Botin. Reményei szerint a kiállítóhelynek évente 200 ezer látogatója lesz, ami a jelentős érdeklődés segítheti az egész térség gazdaságának fellendülését.

A központ hatezer négyzetméteren létesül, fő elemei a "fény" és a "tenger" lesznek. A kiállítóhelyiségek mellett ezer ember befogadására alkalmas amfiteátrum és koncertek, workshopok és vetítések számára alkalmas terek is lesznek. A vállalkozás nagysága sokakat megdöbbentett Spanyolországban, ahol a bankszektor az Európai Uniótól érkező, akár 100 milliárd euróra is rúgó segéllyel tud csak talpon maradni. A bankvezér Botin saját vagyonából áldoz 77 millió eurót a központra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.
Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.