Vizuál

Renzo Piano 77 millió euróból építkezik

2012.06.22. 08:11
Ajánlom
A Pritzker-díjas olasz sztárépítész tervei alapján június 19-én tették le Spanyolország új művészeti központjának alapkövét, ahol a terebélyesedő gazdasági krízis miatt amúgy lefaragták a kulturális költségvetést.

A létesítmény a Botin magánalapítvány részére épül az ország északi részén, az Atlanti-óceán partján fekvő Santanderben. A spanyol Santander bank feje és az alapítvány vezetője, Emilio Botin szerint ez a művészeti, kulturális központ "világszerte referenciapont lesz a kiállítások számára". A 77 millió euróból készülő centrum megnyitóját a tervek szerint 2014. június 1-jén, az alapítvány fennállásának 50. évfordulóján tartják. Ez az első épület, amelyet az olasz Renzo Piano (a párizsi Pompidou Központot is az ő nevéhez fűződik) Spanyolország számára tervezett.

A központ évi 12,5 millió eurós költségvetésből gazdálkodhat és tárlatok mellett művészeti, illetve kulturális projekteket menedzselhet. A programnaptárért Vicente Todoli, a londoni Tate Modern egykori igazgatója lesz felelős. Bár a Centro Botin a nemzetközi művészet fajsúlyos szereplője kíván lenni, a központ nagy hangsúlyt fektet majd a helyi művészek támogatására is - emelte ki Emilio Botin. Reményei szerint a kiállítóhelynek évente 200 ezer látogatója lesz, ami a jelentős érdeklődés segítheti az egész térség gazdaságának fellendülését.

A központ hatezer négyzetméteren létesül, fő elemei a "fény" és a "tenger" lesznek. A kiállítóhelyiségek mellett ezer ember befogadására alkalmas amfiteátrum és koncertek, workshopok és vetítések számára alkalmas terek is lesznek. A vállalkozás nagysága sokakat megdöbbentett Spanyolországban, ahol a bankszektor az Európai Uniótól érkező, akár 100 milliárd euróra is rúgó segéllyel tud csak talpon maradni. A bankvezér Botin saját vagyonából áldoz 77 millió eurót a központra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Színház

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.