Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

2021.12.07. 13:50
Ajánlom
Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.

Az egyenként körülbelül tízszer három méteres műalkotások restaurálására és elszállítására azért volt szükség, mert a 2007-ben bezárt újpesti uszoda épületét lebontják, a képek tulajdonosa viszont ragaszkodott hozzá, hogy Barcsay Jenő életművének kiemelkedő darabjai épségben maradjanak.

A munkálatokat felügyelő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. több mint négy éven keresztül próbált a feladatra megfelelő vállalkozót, szakrestaurátort találni, azonban a mozaikok mérete és a feladat bonyolultsága miatt a kivitelezést senki nem vállalta. Végül 2017-ben a Filó és Társa kft. képviseletében Filó Mihály kezdett hozzá a feladathoz.

262105017_4670725812949931_5548961587892293662_n-134939.jpg

A Barcsay-mozaikok eredeti helyükön, az Újpesti Gyógyfürdő és Uszodában (Fotó/Forrás: Filó és Társa Kft.)

A kivitelezést alapos felmérés, dokumentáció és fotóanyagok készítése előzte meg, ezután láthattak neki a tényleges restaurálásnak. A mozaikokat a leszedés során darabokra vágták, majd a fotók alapján a restaurátorműhelyben újra egymáshoz illesztették.

A mozaikokat a falról leválasztani önmagában és európai szinten is egyedülálló megoldás volt, újraalkotásuk pedig mintegy kilenc hónapot vett igénybe.

A restaurált képeket ezután a Csillaghegyi Strandfürdőbe szállították, a munkát pedig külföldön is elismerték: első helyezett lett a Mapei Referencia Grand Prix versenyén.

262517586_4670727169616462_2330557221145251126_n-134939.jpg

A restaurált Barcsay-mozaikok a Csillaghegyi Strandfürdőben (Fotó/Forrás: Filó és Társa Kft.)

Fejléckép: Filó Mihály a Barcsay-mozaikok restaurálásán dolgozik (forrás: Filó és Társa Kft.)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.