Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

2021.12.07. 13:50
Ajánlom
Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.

Az egyenként körülbelül tízszer három méteres műalkotások restaurálására és elszállítására azért volt szükség, mert a 2007-ben bezárt újpesti uszoda épületét lebontják, a képek tulajdonosa viszont ragaszkodott hozzá, hogy Barcsay Jenő életművének kiemelkedő darabjai épségben maradjanak.

A munkálatokat felügyelő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. több mint négy éven keresztül próbált a feladatra megfelelő vállalkozót, szakrestaurátort találni, azonban a mozaikok mérete és a feladat bonyolultsága miatt a kivitelezést senki nem vállalta. Végül 2017-ben a Filó és Társa kft. képviseletében Filó Mihály kezdett hozzá a feladathoz.

262105017_4670725812949931_5548961587892293662_n-134939.jpg

A Barcsay-mozaikok eredeti helyükön, az Újpesti Gyógyfürdő és Uszodában (Fotó/Forrás: Filó és Társa Kft.)

A kivitelezést alapos felmérés, dokumentáció és fotóanyagok készítése előzte meg, ezután láthattak neki a tényleges restaurálásnak. A mozaikokat a leszedés során darabokra vágták, majd a fotók alapján a restaurátorműhelyben újra egymáshoz illesztették.

A mozaikokat a falról leválasztani önmagában és európai szinten is egyedülálló megoldás volt, újraalkotásuk pedig mintegy kilenc hónapot vett igénybe.

A restaurált képeket ezután a Csillaghegyi Strandfürdőbe szállították, a munkát pedig külföldön is elismerték: első helyezett lett a Mapei Referencia Grand Prix versenyén.

262517586_4670727169616462_2330557221145251126_n-134939.jpg

A restaurált Barcsay-mozaikok a Csillaghegyi Strandfürdőben (Fotó/Forrás: Filó és Társa Kft.)

Fejléckép: Filó Mihály a Barcsay-mozaikok restaurálásán dolgozik (forrás: Filó és Társa Kft.)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Manhattani ultra-luxus panoráma Schmied Andi fotóin

Mindannyiunkban ott a vágy, hogy a magasból láthassuk Manhattant, de csak keveseknek adatik meg, hogy ezt a saját nappalijukból tegyék meg. Schmied Andi fotóművész mégis megkísérelte a lehetetlent. Január 27-i tárlatvezetésén személyesen mutatja be munkáit a Trapézban látható kiállításán.
Vizuál ajánló

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Vizuál ajánló

Lenyűgöző tárlat mutatja be Frey Krisztián életművét a Ludwigban

A {Script:Abstract} Frey úr ír címmel nyílt nagyszabású kiállítás a hatvanas évek Iparterv-nemzedékének markáns, mégis alig ismert képviselőjét helyezi új fénytörésbe. A grandiózus tárlat a magyar nonfiguratív festészet egyik legeredetibb alkotójának minden korszakából válogat. 
Vizuál gyász

Elhunyt Breckl János jelmeztervező

A magyar film- és színházvilág megkerülhetetlen alakját 63 éves korában érte a halál.
Vizuál ajánló

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.