Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

2021.12.07. 13:50
Ajánlom
Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.

Az egyenként körülbelül tízszer három méteres műalkotások restaurálására és elszállítására azért volt szükség, mert a 2007-ben bezárt újpesti uszoda épületét lebontják, a képek tulajdonosa viszont ragaszkodott hozzá, hogy Barcsay Jenő életművének kiemelkedő darabjai épségben maradjanak.

A munkálatokat felügyelő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. több mint négy éven keresztül próbált a feladatra megfelelő vállalkozót, szakrestaurátort találni, azonban a mozaikok mérete és a feladat bonyolultsága miatt a kivitelezést senki nem vállalta. Végül 2017-ben a Filó és Társa kft. képviseletében Filó Mihály kezdett hozzá a feladathoz.

262105017_4670725812949931_5548961587892293662_n-134939.jpg

A Barcsay-mozaikok eredeti helyükön, az Újpesti Gyógyfürdő és Uszodában (Fotó/Forrás: Filó és Társa Kft.)

A kivitelezést alapos felmérés, dokumentáció és fotóanyagok készítése előzte meg, ezután láthattak neki a tényleges restaurálásnak. A mozaikokat a leszedés során darabokra vágták, majd a fotók alapján a restaurátorműhelyben újra egymáshoz illesztették.

A mozaikokat a falról leválasztani önmagában és európai szinten is egyedülálló megoldás volt, újraalkotásuk pedig mintegy kilenc hónapot vett igénybe.

A restaurált képeket ezután a Csillaghegyi Strandfürdőbe szállították, a munkát pedig külföldön is elismerték: első helyezett lett a Mapei Referencia Grand Prix versenyén.

262517586_4670727169616462_2330557221145251126_n-134939.jpg

A restaurált Barcsay-mozaikok a Csillaghegyi Strandfürdőben (Fotó/Forrás: Filó és Társa Kft.)

Fejléckép: Filó Mihály a Barcsay-mozaikok restaurálásán dolgozik (forrás: Filó és Társa Kft.)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Vizuál hír

Hátrányos helyzetű fiataloknak szerveznek ingyenes vetítést a Larry készítői

Bernáth Szilárd filmje szemléletformáló hatású lehet a nehéz sorsú tinédzserek számára. A vetítésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a programra intézményvezetők, illetve nevelők jelentkezhetnek.
Vizuál ajánló

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Vizuál hír

John Williams Oscar-történelmet írt

A Fabelman család filmzenéjéért ismét megnyerheti az arany szobrocskát a legendás zeneszerző, aki immár a legidősebb ember, akit valaha Oscar-díjra jelöltek.