Vizuál

Részletgazdag személyesség Majoros Áron Zsolt új munkáiban

2021.05.19. 10:45
Ajánlom
Majoros Áron Zsolt szobrai sajátos hidat képeznek a klasszikus archaikus plasztikai gondolkodás és a mindennapjainkat meghatározó képi-téri szemlélet között. A Hatás című tárlata személyesen is megtekinthető a Hegyvidék Galériában, a kiállításmegnyitóra online is bekapcsolódhatunk.

A többségében transzparens, néha zárt tömeget alkotó szobrai egyéniség nélküli, arctalan figurák, a tömegemberek prototípusai. Minden alkotását egyfajta szakrális aura vesz körül, művei transzcendens jelentést hordoznak.

A szobrok létrejöttére hatással volt a pandémia, a bezártság kollektív érzése.

A művész alkotói formanyelvében a hangsúly átkerült a részletekre, a kitakart és a látható emberi arc elemeire, valamint középpontba került a személyes jelleg megörökítése. A személyességet hangsúlyozzák például Majoros Döbrösi Laura színésznőről alkotott munkái is, melyek a példaképeket tematizálják.

MajorosAronZsolt_Koncentracio_2019_inox_90x77x46cm-093445.jpg

Majoros Áron Zsolt - Koncentráció (Fotó/Forrás: Majoros Áron Zsolt)

Majoros Áron Zsolt a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett Kő Pál tanítványaként.

Általában fémből készült antropomorf alkotásainál a formára helyezi a hangsúlyt, alaptémái az ember és a tér.

2002-ben mutatkozott be szobrászként Svájcban, azóta Magyarország számos pontján nyílt kiállítás a munkáival. Első önálló tárlatának 2009-ben az Epreskert adott otthont. Köztérre is alkot, láthatók szobrai Budapesten, Csömörön és Mosonmagyaróváron, valamint a vasad katolikus kápolna fából faragott korpusza is az ő munkáját dicséri.

Az online kiállításmegnyitóra május 21-én 18 órakor kerül sor a Hegyvidék Galéria Facebook-oldalán és honlapján.

A tárlat május 25. és július 10. között élőben is megtekinthető regisztrációs jegy vásárlásával.

Fejléckép: Percepciók - Laura (forrás: Majoros Áron Zsolt)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.
Vizuál kritika

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.