Vizuál

Részletgazdag személyesség Majoros Áron Zsolt új munkáiban

2021.05.19. 10:45
Ajánlom
Majoros Áron Zsolt szobrai sajátos hidat képeznek a klasszikus archaikus plasztikai gondolkodás és a mindennapjainkat meghatározó képi-téri szemlélet között. A Hatás című tárlata személyesen is megtekinthető a Hegyvidék Galériában, a kiállításmegnyitóra online is bekapcsolódhatunk.

A többségében transzparens, néha zárt tömeget alkotó szobrai egyéniség nélküli, arctalan figurák, a tömegemberek prototípusai. Minden alkotását egyfajta szakrális aura vesz körül, művei transzcendens jelentést hordoznak.

A szobrok létrejöttére hatással volt a pandémia, a bezártság kollektív érzése.

A művész alkotói formanyelvében a hangsúly átkerült a részletekre, a kitakart és a látható emberi arc elemeire, valamint középpontba került a személyes jelleg megörökítése. A személyességet hangsúlyozzák például Majoros Döbrösi Laura színésznőről alkotott munkái is, melyek a példaképeket tematizálják.

MajorosAronZsolt_Koncentracio_2019_inox_90x77x46cm-093445.jpg

Majoros Áron Zsolt - Koncentráció (Fotó/Forrás: Majoros Áron Zsolt)

Majoros Áron Zsolt a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett Kő Pál tanítványaként.

Általában fémből készült antropomorf alkotásainál a formára helyezi a hangsúlyt, alaptémái az ember és a tér.

2002-ben mutatkozott be szobrászként Svájcban, azóta Magyarország számos pontján nyílt kiállítás a munkáival. Első önálló tárlatának 2009-ben az Epreskert adott otthont. Köztérre is alkot, láthatók szobrai Budapesten, Csömörön és Mosonmagyaróváron, valamint a vasad katolikus kápolna fából faragott korpusza is az ő munkáját dicséri.

Az online kiállításmegnyitóra május 21-én 18 órakor kerül sor a Hegyvidék Galéria Facebook-oldalán és honlapján.

A tárlat május 25. és július 10. között élőben is megtekinthető regisztrációs jegy vásárlásával.

Fejléckép: Percepciók - Laura (forrás: Majoros Áron Zsolt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.
Vizuál hír

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál Rendtörténet

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.
Vizuál gyász

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál gyász

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).