Vizuál

Részletgazdag személyesség Majoros Áron Zsolt új munkáiban

2021.05.19. 10:45
Ajánlom
Majoros Áron Zsolt szobrai sajátos hidat képeznek a klasszikus archaikus plasztikai gondolkodás és a mindennapjainkat meghatározó képi-téri szemlélet között. A Hatás című tárlata személyesen is megtekinthető a Hegyvidék Galériában, a kiállításmegnyitóra online is bekapcsolódhatunk.

A többségében transzparens, néha zárt tömeget alkotó szobrai egyéniség nélküli, arctalan figurák, a tömegemberek prototípusai. Minden alkotását egyfajta szakrális aura vesz körül, művei transzcendens jelentést hordoznak.

A szobrok létrejöttére hatással volt a pandémia, a bezártság kollektív érzése.

A művész alkotói formanyelvében a hangsúly átkerült a részletekre, a kitakart és a látható emberi arc elemeire, valamint középpontba került a személyes jelleg megörökítése. A személyességet hangsúlyozzák például Majoros Döbrösi Laura színésznőről alkotott munkái is, melyek a példaképeket tematizálják.

MajorosAronZsolt_Koncentracio_2019_inox_90x77x46cm-093445.jpg

Majoros Áron Zsolt - Koncentráció (Fotó/Forrás: Majoros Áron Zsolt)

Majoros Áron Zsolt a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett Kő Pál tanítványaként.

Általában fémből készült antropomorf alkotásainál a formára helyezi a hangsúlyt, alaptémái az ember és a tér.

2002-ben mutatkozott be szobrászként Svájcban, azóta Magyarország számos pontján nyílt kiállítás a munkáival. Első önálló tárlatának 2009-ben az Epreskert adott otthont. Köztérre is alkot, láthatók szobrai Budapesten, Csömörön és Mosonmagyaróváron, valamint a vasad katolikus kápolna fából faragott korpusza is az ő munkáját dicséri.

Az online kiállításmegnyitóra május 21-én 18 órakor kerül sor a Hegyvidék Galéria Facebook-oldalán és honlapján.

A tárlat május 25. és július 10. között élőben is megtekinthető regisztrációs jegy vásárlásával.

Fejléckép: Percepciók - Laura (forrás: Majoros Áron Zsolt)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Az új Róma: New York – ősszel forgatja új filmjét Francis Ford Coppola

Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight és Laurence Fishburne játssza Francis Ford Coppola Megalopolis című, ősztől forgó filmjének főszerepeit. A 83 éves alkotó Róma sorsát láttatja a modern világ emblémájává vált New Yorkban.
Vizuál hír

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Vizuál ajánló

Magyarok a láthatáron – Michael von Graffenried fotókiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Michael von Graffenried svájci fotós bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja a magyarság esszenciáját. Nagyméretű panorámafotói a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Városháza Park szabadtéri kiállításán láthatóak.
Vizuál hír

Beszéljünk a filmekről! – Filmes kalauz az oktatásban

Hónapról-hónapra bővül a Nemzeti Filmintézet oktatási projektje. Már 460 magyar filmről érhető el izgalmas tartalom ingyenesen, online az Alapfilmek platformon, és 100 film nézhető az oktatási intézményekben. A cél, hogy a magyar filmek beépüljenek a közismereti tantárgyakba.