Vizuál

Retrospektív kiállítás nyílik Dennis Hopper műveiből

2010.04.21. 18:28
Ajánlom
Az eddig leginkább színészként ismert Hopper ezúttal képzőművészként mutatkozik be.

Az 1969-es Szelíd motorosok című filmet egyszerre forgatókönyvíróként, rendezőként és színészként is jegyző Dennis Hopper az elmúlt évtizedekben számtalan filmben csillogtatta meg színészi képességeit, képzőművészeti ténykedése azonban eddig nem kapott figyelmet.

Az életmű kiállításnak a Los Angeles-i Kortárs Művészeti Múzeum otthont, míg a kurátori teendőket Hopper barátja, és filmes alkotótársa, Julian Schnabel látja el. A Művészet és Élet címet viselő kiállítás július 11-én nyitja meg kapuit, és a prominens kiállító mellett azzal is izgalomban tartja a helyi sajtót és a szakmai közönséget, hogy ez lesz az első tárlat, ami az új igazgató, Jeffrey Deitch, regnálása alatt nyílik meg.

Egy életmű kiállításnak megfelelően a látogatók Hopper több korszakából láthatnak majd különböző technikákkal készült munkákat. Így absztrakt-expresszionista festmények, pop art kollázsok, graffiti ihlette olajfestmények és portrék egyaránt szerepelnek a kínálatban. A portrékon ráadásul a 20. század legnagyobb ikonjait örökítette meg: Paul Newman, Tina Turner és Andy Warhol egyaránt modellt ült neki. Természetesen nem maradhat ki a műfaji kínálatból a film sem, ezen belül is látható lesz egy installáció, ami a Szelíd motorosokra és Hopper egyéb filmjeire épül.

A kiállítás ötlete egyébként Julian Schnabeltől származik. Ő kereste meg pár hónappal ezelőtt Deitch-et a kiállítás ötletével, amellyel kapcsolatban érthető az intézmény és a kurátor sietsége. Dennis Hopper halálos prosztatarákban szenved, s mint Schnabel elmondta, szeretné, ha Hopper részt venne a tárgyak válogatásában, de még jobban szeretné, ha a mostani generáció megértené, miért is fontos Dennis Hopper.

Forrás: Guardian

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.