Vizuál

Rippl-Rónai buli Kaposváron

2011.05.26. 08:00
Ajánlom
Festők Városa Hangulatfesztivál néven szerveznek programsorozatot Rippl-Rónai József tiszteletére.

A Festők Városa Hangulatfesztivállal tiszteleg Rippl-Rónai József (1861-1927), a posztimpresszionista és szecessziós festészet legnagyobb magyar képviselőjeként számon tartott kaposvári festőóriás művészeti öröksége előtt szülővárosa, Kaposvár. A május 26-28-között tartott háromnapos rendezvényt a festőművész születésének 150. évfordulójára emlékezve rendezik meg.

Több helyszínen mintegy félszáz program, kiállítások, szabadtéri rendezvények sora várja az érdeklődőket, akik a lámpaoszlopokon kaposvári költők verseit olvashatják, és kézművesek munkáiból is válogathatnak. Különösen színes lesz a zenei program, amelyben helyet kapott csángó táncház, a Magashegyi Underground, az Anselmo Crew, a Babos Gyula Trió és Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor „Latin" kettőse is.

A fesztivál kiemelkedő eseménye lesz a Vaszary Képtár kiállítása, ahol az Antal-Lusztig gyűjteményből válogatott Rippl-Rónai József és Medgyessy Ferenc alkotásait ‒ 59 Rippl-Rónai képet és a vele baráti kapcsolatot ápoló Medgyessy Ferenc szobrászművész 15 munkáját ‒ láthatják az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.