Vizuál

Rippl-Rónai városa

2014.05.19. 16:30
Ajánlom
Kaposvár szülöttének, Rippl-Rónai Józsefnek állít emléket a világhírű festőművészéről elnevezett, csütörtökön kezdődő négynapos összművészeti fesztivál a somogyi megyeszékhelyen.

Nagyon látványos és minden eddiginél gazdagabb, Rippl-Rónai József (1861-1927) nevéhez méltó program várja az érdeklődőket - hangsúlyozták a szervezők a művész születésnapjához (május 23.) kötődő - eddig Festők városa hangulatfesztiválként ismert - rendezvénysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón hétfőn Kaposváron, a Rippl-villa látogatóközpontjának Andrássy-ebédlőjében tartott sajtótájékoztatón.

Jágerné Katona Zsuzsanna, a városháza kulturális referense kiemelte: a hét végén a fővárosban megrendezett Múzeumok majálisán az Andrássy-ebédlővel kiegészített állandó kiállítással pályázó Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum az Év kiállítása 2013 díjat kapta. Ez az elismerés még inkább kiemelkedővé teszi a fesztivál keretében pénteken megrendezendő, Rippl-Rónai iparművészeti munkásságáról szóló konferenciát - hangsúlyozta a referens.

Ábrahám Levente, a múzeum igazgatója elmondta: a rangos szakmai elismerést 19 pályázó közül a Rippl-Rónai által tervezett, Európában párját ritkító Andrássy-ebédlő rekonstruálásával és bemutatásával nyerték el. Horváth János Milán, a múzeum munkatársa, az Andrássy-ebédlő rekonstruálását szorgalmazó, a kiállítást rendező művészettörténész az elnyert díjjal kapcsolatosan úgy fogalmazott: ez Rippl-Rónai József munkásságával foglalkozó elmúlt 35 évének, múzeumi pályafutásának a betetőzése.

Horváth Gáborné, a május 22-én kezdődő rendezvényt szervező Együd Árpád Kulturális Központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy a kortárs művészet legjavát, Kaposvár képzőművészeti értékeit bemutató fesztiválon minden korosztálynak kínálnak programot. Kiállítások, komoly- és könnyűzenei koncertek, népművészeti és népzenei események váltják egymást a belvárosban, ahol kortárs képző- és iparművészeket munka közben figyelhetnek meg az érdeklődők. Lesz utcatárlat, performance előadás, utcaszínház, mozgóképszínház, a nagyszínpadon és a pódium színpadon pedig világzenét, bluest, dzsesszt játszó együttesek, népszerű szólisták lépnek fel.

Az Együd Árpád Kulturális Központ Vaszary Képtárában csütörtökön a Székelyföld legnagyobb festőjének, a csíkszeredai Márton Árpád alkotásaiból nyílik kiállítás, a Róma-hegyi villa látogatóközpontjában pedig Rippl-Rónai József I. világháborúnak emléket állító - egy kofferben lévő vázlatfüzetben megtalált - Issy L' Eveque-i rajzokat láthatják az érdeklődők.

A fesztiválra több mint 20 ezer érdeklődőt várnak a szervezők. A fővárosból vonattal érkezők a korabeli hangulatot idéző, Rippl-Rónai nevét viselő vonattal tehetik meg az utat. A látogatóknak a magyar mellett angol és német nyelvű tájékoztatók segítenek eligazodni a programok és helyszínek között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Firenze elbúcsúzott Franco Zeffirellitől

Firenzeiek és a világ minden tájáról érkezett turisták ezrei vettek búcsút hétfőn a firenzei Palazzo Vecchióban a város nagy szülöttjétől, a 96 éves korában szombaton elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől.
Vizuál hír

Ember Sári nyerte az idei Leopold Bloom Díjat

A fiatal alkotó munkái olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a másság, a modernizmus, a formalizmus, a testünkkel való kapcsolat vagy az etnikai és faji különbözőségek, mindezt komplex módon például néprajzi vagy antropológiai kontextusba helyezve.
Vizuál ajánló

Támogatói jeggyel úszhatjuk meg a sorban állást a Múzeumok Éjszakáján

Országszerte mintegy 400 intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, melynek "fővárosa" Szombathely lesz. Néhány újítást is bevezettek a szervezők.
Vizuál hír

Több hónapos programsorozattal emlékeznek a száz éve elhunyt Csontváryra

A június 19-én kezdődő sorozat keretében neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket Csontváry Kosztka Tivadar életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.
Vizuál interjú

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.