Vizuál

Rippl-Rónai városa

2014.05.19. 16:30
Ajánlom
Kaposvár szülöttének, Rippl-Rónai Józsefnek állít emléket a világhírű festőművészéről elnevezett, csütörtökön kezdődő négynapos összművészeti fesztivál a somogyi megyeszékhelyen.

Nagyon látványos és minden eddiginél gazdagabb, Rippl-Rónai József (1861-1927) nevéhez méltó program várja az érdeklődőket - hangsúlyozták a szervezők a művész születésnapjához (május 23.) kötődő - eddig Festők városa hangulatfesztiválként ismert - rendezvénysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón hétfőn Kaposváron, a Rippl-villa látogatóközpontjának Andrássy-ebédlőjében tartott sajtótájékoztatón.

Jágerné Katona Zsuzsanna, a városháza kulturális referense kiemelte: a hét végén a fővárosban megrendezett Múzeumok majálisán az Andrássy-ebédlővel kiegészített állandó kiállítással pályázó Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum az Év kiállítása 2013 díjat kapta. Ez az elismerés még inkább kiemelkedővé teszi a fesztivál keretében pénteken megrendezendő, Rippl-Rónai iparművészeti munkásságáról szóló konferenciát - hangsúlyozta a referens.

Ábrahám Levente, a múzeum igazgatója elmondta: a rangos szakmai elismerést 19 pályázó közül a Rippl-Rónai által tervezett, Európában párját ritkító Andrássy-ebédlő rekonstruálásával és bemutatásával nyerték el. Horváth János Milán, a múzeum munkatársa, az Andrássy-ebédlő rekonstruálását szorgalmazó, a kiállítást rendező művészettörténész az elnyert díjjal kapcsolatosan úgy fogalmazott: ez Rippl-Rónai József munkásságával foglalkozó elmúlt 35 évének, múzeumi pályafutásának a betetőzése.

Horváth Gáborné, a május 22-én kezdődő rendezvényt szervező Együd Árpád Kulturális Központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy a kortárs művészet legjavát, Kaposvár képzőművészeti értékeit bemutató fesztiválon minden korosztálynak kínálnak programot. Kiállítások, komoly- és könnyűzenei koncertek, népművészeti és népzenei események váltják egymást a belvárosban, ahol kortárs képző- és iparművészeket munka közben figyelhetnek meg az érdeklődők. Lesz utcatárlat, performance előadás, utcaszínház, mozgóképszínház, a nagyszínpadon és a pódium színpadon pedig világzenét, bluest, dzsesszt játszó együttesek, népszerű szólisták lépnek fel.

Az Együd Árpád Kulturális Központ Vaszary Képtárában csütörtökön a Székelyföld legnagyobb festőjének, a csíkszeredai Márton Árpád alkotásaiból nyílik kiállítás, a Róma-hegyi villa látogatóközpontjában pedig Rippl-Rónai József I. világháborúnak emléket állító - egy kofferben lévő vázlatfüzetben megtalált - Issy L' Eveque-i rajzokat láthatják az érdeklődők.

A fesztiválra több mint 20 ezer érdeklődőt várnak a szervezők. A fővárosból vonattal érkezők a korabeli hangulatot idéző, Rippl-Rónai nevét viselő vonattal tehetik meg az utat. A látogatóknak a magyar mellett angol és német nyelvű tájékoztatók segítenek eligazodni a programok és helyszínek között.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.
Vizuál magazin

Kávéba öntött művészet

A tavalyi Mizo Art Coffee népszerűségén felbuzdulva a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria ismét festők alkotásaival teszi élvezetesebbé a kávézást, a Mizo Coffee Selection új, limitált kollekciójában 30 festmény kapott helyet.
Vizuál ajánló

Kiállítás nyílt az SZFE-blokád eddig nem látott fotóiból

A Freeszfe Egyesület szervezésében megvalósuló tárlat az egyetemfoglalás 71 napjába enged betekintést, eddig nem látott felvételeken keresztül.
Vizuál ajánló

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt.