Vizuál

Ritkán látható Csontváry-festményt mutat be a Virág Judit Galéria

2023.03.01. 15:30
Ajánlom
A Teniszező társaság című festménnyel az Art and Antique művészeti vásáron találkozhat a nagyközönség március 2. és 5. között, a Virág Judit Galéria standján.

A Virág Judit Galéria az Art and Antique művészeti vásáron leplezte le Csontváry Kosztka Tivadar Teniszező társaság című alkotását. Az 1930-as években egyre-másra bukkantak fel az addig ismeretlen Csontváry-festmények, köztük az a kép is, mely végül Szlovákiába került, majd hét évtizedre eltűnt a szakértők radarjáról. A Teniszező társaság című alkotás ezt követően kalandos úton, a 2000-es évek elején tért vissza Magyarországra, s most a Virág Judit Galériának köszönhetően ismét a nagyközönség, valamint a műkincspiac szereplői elé kerül. Igaz, csak rövid időre: a festőzseni képe március 2. és 5 között tekinthető meg a Virág Judit Galéria standján az Art and Antique művészeti vásáron.

A Teniszező társaság kompozíciójának feltűnő sajátossága a tájelemek hegyesszögű háromszögeket formázó alakzata, ez a stílus már a taorminai képeken is megjelenik. A festmény sejtelmes rózsaszínei, világos kékjei pedig Csontváry tátrai képeivel mutat rokonságot.

KelenAnnaaViragJuditGaleriamuveszettortoneszebemutatjaCsontvaryKosztkaTivadarTeniszezotarsasagcimualkotasat-160522.jpg

Kelen Anna a Csontváry-kép előtt (Fotó/Forrás: Csákvári Zsigmond / Art and Antique művészeti vásár)

 „Ez egy kifejezetten megkapó, bájos és szerethető kép. Mondhatni, egyedülálló festmény Csontváry életművében –

derűs hétköznapisága, a rajta szereplő figurák játékossága, könnyedsége miatt sokan talán jobban tudnak azonosulni vele, mint a monumentális tájképekkel” 

– mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria vezető művészettörténésze. „Mindig nagy megtiszteltetés, amikor egy Csontváry-kép kerül a látóterünkbe, izgalmas feladat kinyomozni a történetét. Ezt a festményt már egy közel száz évvel ezelőtti katalógusban is említik, felbukkanása óta pedig számos fontos kiállításon szerepelt.”

Fejléckép: Csontváry Kosztka Tivadar: Teniszező társaság (forrás: Virág Judit Galéria)

Ai Wei Wei, Lakner László és Keserü Ilona műveit is láthatjuk a hamarosan kezdődő Art and Antique művészeti vásáron

Kapcsolódó

Ai Wei Wei, Lakner László és Keserü Ilona műveit is láthatjuk a hamarosan kezdődő Art and Antique művészeti vásáron

Idén csaknem 40 kortárs és klasszikus galéria, aukciósház és műtárgykereskedő kiállító várja az érdeklődőket március 2. és 5. között az Art and Antique művészeti vásáron.

„Versenytárs nélkül nincs előremenetel” – interjú Virág Judittal

„Versenytárs nélkül nincs előremenetel” – interjú Virág Judittal

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Virág Judit Galéria és Aukciósház: 25 évvel ezelőtt, 1997. május 31-én nyitották meg kapujukat a Falk Miksa utcában. Történetükhöz több magyar aukciós rekord is köthető, erről és a hazai műtárgypiac újjászületéséről is beszélgettünk Virág Judittal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

De ki az a Banksy? – öt dolog, amit érdemes tudni a világhírű graffitiművészről

Férfi, nő, egy csapat? Profin felépített brand? Miben rejlik a zsenialitása, ami miatt a klasszikus grafikusból korunk egyik legdrágábban eladott képeiről és akcióiról híres kortárs művész lett? Tesztelje magát, mennyire van képben a Banksy-titokkal!
Vizuál ajánló

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek idén is, a Múzeumok Éjszakáján!

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül idén az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménysorozatára. Június 22-én országszerte kitárulnak a múzeumok kapui.
Vizuál ajánló

Repülő krokodilok, alakváltó házak és furcsa felhők – díjnyertes animációs film látható mától a mozikban

Június 13-ától az ADS Service forgalmazásában vetítik itthon Benoît Chieux Sirocco és a szelek királysága című alkotását, amely a producer szerint a mainstream és az arthouse animációk tökéletes keveréke.
Vizuál ajánló

Ruben Östlund filmjeit vetítik a Cirko-Gejzírben

Júniusban két alkalommal retrospektív vetítéssorozatot szervez a Cirko-Gejzír a svéd rendező életművéből, kezdve a korai rövidfilmektől egészen a legnagyobb sikerfilmekig.
Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.