Vizuál

Robert de Niro festészeti díjat alapított

2010.11.22. 15:02
Ajánlom
Robert de Niro évi 25 ezer dollárral járó festészeti díjat alapított képzőművész édesapja emlékére.

Robert de Niro édesapja, idősebb Robert de Niro 1993-ban, 71 éves korában hunyt el prosztatarákban. A színész édesapjának munkáit több galéria és múzeum is kiállította, a festészet mellett pedig tanított és egy keretező-műhelyben is dolgozott.

Mint a Bloomberg beszámolt róla, a színész a bejelentést egy fogadáson tette, amelyet édesapja utolsó, Soho-beli műtermében rendezett. A műtermen egyébként az idősebb de Niro egy Napóleon nevű máltai doggal, két papagájjal és egy Nyuszi nevű nyúllal osztozott, akik többször megjelentek vásznain, akárcsak a biciklije. „Amikor apám elment, úgy döntöttem, hogy megtartom ezt a helyet, hogy a gyerekeim láthassák, milyen ember is volt a nagyapjuk."

A Robert de Niro Sr. Prize első jelölése jövőre várható, a lebonyolítást a Tribeca Film Institute non-profit intézet végzi majd, amelynek de Niro is társalapítója. A nem csekély összeggel járó díjat egyébként az az amerikai művész nyerheti el, „akinek munkássága már jelentős ideje meghatározó alkotásokkal járul hozzá a festészethez".

Az idősebb de Niro képei jelenleg a New York-i DC Moore Galériában láthatóak, amely vezetője, Bridgitte Moore szerint az a mód, „ahogy a festő ábrázolta és leegyszerűsítette a figuráit, lenyűgözően gyönyörű." 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.