Vizuál

Robert de Niro festészeti díjat alapított

2010.11.22. 15:02
Ajánlom
Robert de Niro évi 25 ezer dollárral járó festészeti díjat alapított képzőművész édesapja emlékére.

Robert de Niro édesapja, idősebb Robert de Niro 1993-ban, 71 éves korában hunyt el prosztatarákban. A színész édesapjának munkáit több galéria és múzeum is kiállította, a festészet mellett pedig tanított és egy keretező-műhelyben is dolgozott.

Mint a Bloomberg beszámolt róla, a színész a bejelentést egy fogadáson tette, amelyet édesapja utolsó, Soho-beli műtermében rendezett. A műtermen egyébként az idősebb de Niro egy Napóleon nevű máltai doggal, két papagájjal és egy Nyuszi nevű nyúllal osztozott, akik többször megjelentek vásznain, akárcsak a biciklije. „Amikor apám elment, úgy döntöttem, hogy megtartom ezt a helyet, hogy a gyerekeim láthassák, milyen ember is volt a nagyapjuk."

A Robert de Niro Sr. Prize első jelölése jövőre várható, a lebonyolítást a Tribeca Film Institute non-profit intézet végzi majd, amelynek de Niro is társalapítója. A nem csekély összeggel járó díjat egyébként az az amerikai művész nyerheti el, „akinek munkássága már jelentős ideje meghatározó alkotásokkal járul hozzá a festészethez".

Az idősebb de Niro képei jelenleg a New York-i DC Moore Galériában láthatóak, amely vezetője, Bridgitte Moore szerint az a mód, „ahogy a festő ábrázolta és leegyszerűsítette a figuráit, lenyűgözően gyönyörű." 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Vizuál

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Vizuál

A magyar festőnő Bernstein-képei, amik bejárták a világot

Miközben fest, a zenész felvételeit hallgatja, kompozícióinak hátterét pedig a muzsika inspirálja. Zászkalicky Ágnes festményei szeptember 26-ig láthatók a Forrás Galériában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.
Vizuál hír

Tizenkettedik a Saul fia a száz legjobb film közül a Guardian szerint

A The Guardian kritikusai a 21. század legjobb filmjeinek listáját állították össze, ebben a százas gyűjtésben azonban csak a 2000 után született alkotásokat vették figyelembe. Nemes Jeles László Tarantinoval, Ang Lee-vel, Iñárritu-val és Almodóvar-ral egy mezőnyben!
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Elefánt kaland

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, mit tanult az afrikai szafariján az elefántokról..
Vizuál ajánló

Lesznai Anna élete talákozik Zoób Kati nagymamájával

Péntektől látogatható a Lesznai Anna életművéből és Zoób Kati divattervező száz évvel későbbi, az egykori író, költő és iparművész által is inspirált kollekciójából nyíló tárlat a kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.
Vizuál Film

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?