Vizuál

Rodin kamarakiállítás

2013.01.04. 08:24
Ajánlom
A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Rodin-alkotásokat és az azokhoz kapcsolódó legújabb kutatási eredményeket március 3-ig lehet megnézni.

A szobrokat, metszeteket és fotókat felvonultató kiállítás és az ahhoz kapcsolódó katalógus a szobrok gyűjteménybe kerülésével kapcsolatos nemrég előkerült dokumentumokat, valamint a műveken a közelmúltban elvégzett technikai analízist mutatja be. A múzeum birtokában lévő művek a mester különböző műfajokban és szobrásztechnikával létrehozott legnagyszerűbb alkotásai közé tartoznak - mondta Tóth Ferenc kurátor a megnyitón. Auguste Rodin valamennyi, a gyűjteményben található szobra még sohasem volt egyszerre látható. A múlt századfordulón megszerzett műveket később az 1968-ban megvásárolt A csók című bronzszobor egészítette ki.

A Szépművészeti Múzeum megnyitása előtti években felmérték a meglévő műtárgyanyagot, és kiderült, hogy az akkori jelenkor külföldi művészete hiányos, a szoboranyagban nagy elmaradások vannak. A kultuszminiszter javaslatára az Országos Képtár gyűjteményének vezetőjét, Térey Gábort nyugat-európai körútra küldték, hogy felderítse a modern szoborgyűjtemény fejlesztésének lehetőségeit. Az útvonal egyik legfontosabb állomása az 1900-as párizsi világkiállítás volt, ahol ekkor a hatvan éves Rodinnek egyszerre két helyszínen is bemutatták alkotásait.

Térey Gábor felvette a kapcsolatot Rodinnel, így a Szépművészeti Múzeum a legmegfelelőbb pillanatban jutott a francia szobrász öt művéhez. A fennmaradt levelezésből jól végigkövethető a szerzeményezési folyamat, bár Rodin Budapestre írt levelei eltűntek, a megmaradt dokumentumok szolgálják az alapját a kiállítás alkalmából megjelent kiadványnak. Az Érckor című életnagyságú szobron végzett technikai vizsgálat új eredményeket is hozott: röntgenfelvételek révén sikerült belelátni a szobor belsejébe, és feltárni azt a különleges öntési technikát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Klasszikus

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Elhunyt a francia újhullám sztárja, Anna Karina

A dán születésű francia színésznő, modell és filmrendező, Jean-Luc Godard rendező volt felesége 79 évesen, rák következtében hunyt el december 14-én.
Vizuál Film

Sundance-nagydíjas makedón filmmel, a Méz-királynővel nyit a BIDF

"A siker is történet" - hangzik a BIDF legújabb szlogenje, és valóban, a 2020-as BIDF versenyfilmjei ismét átütőek, egyediek, művészi megfogalmazásukban tabukat döntögetőek lesznek. Budapest legnézettebb fesztiváljára már most lehet jegyeket, bérletet venni.
Vizuál Film

Megfilmesítik a Mester és Margaritát

Bulgakov regényének mozis változatát A nagy Gatsby-t is rendező Baz Luhrmann forgatja.
Vizuál gyász

Elhunyt Danny Aiello amerikai színész

Rövid betegség után, péntekre virradóra egy New Jersey-i kórházban meghalt Danny Aiello amerikai színész.
Vizuál képregény

KÉP-regény: Lövésem volt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, hogy milyen volt, amikor majdnem lelőtték.