Vizuál

Rofusz Ferenc is életműdíjat kap a CineFesten

2022.08.31. 09:50
Ajánlom
Sok évtizedes kiemelkedő, kontinenseken átívelő munkásságáért ismerik el a 18. CineFest Miskolci Filmfesztiválon az első Oscar-díjas film alkotóját, Rofusz Ferencet. A művész 1981-ben már fair play-díjat is átvehetett a miskolci filmes seregszemlén.

Mint megírtuk, szeptember 9-én kezdődik a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek ünnepélyes megnyitóján Molnár Piroska életműdíjat vehet át. A szervezők most azt közölték: az eseményen egy másik alkotót, a legendás hazai animációs filmkészítőt, Rofusz Ferencet is elismerik „sok évtizedes kiemelkedő, kontinenseken átívelő munkásságáért”. Tiszteletére a gálán levetítik az Oscar-díjjal elismert A légy című alkotását is.

Emlékezetes, ez volt az első magyar film, amely Oscar-díjat kapott, később számtalan további elismerésben részült, ahogy az alkotója is: Rofusz Ferenc munkásságáért 2011-ben Kossuth-díjat vehetett át, nemrég, augusztus 20-án pedig Miklósa Erika mellett Magyar Szent István-renddel tüntették ki.

Rofusz Ferenc pályáját a Mafilmnél kezdte, díszletfestőként és trükk-rajzolóként, 1968-tól pedig a legendás Pannónia Filmstúdióban dolgozott. Első, című filmjét 1972-ben Nepp József ötlete alapján rendezte meg. Társrendezőként és tervezőként részt vett a Gusztáv-sorozat megalkotásában, amely generációk számára volt meghatározó animációs élmény.

unnamed-093924.jpg

Rofusz Ferenc (Fotó/Forrás: Sárosi Zoltán / CineFest Miskolci Filmfesztivál)

1984-től Németországban, 1988-tól 2001-ig Kanadában élt, ahol saját stúdiót is alapított.

Több mint hatvan reklámfilmet és számos sorozatot készített ebben az időszakban, hagyományos és digitális technikával egyaránt.

Az utolsó vacsora című filmjével 2018-ban, negyvenévnyi várakozás után készült el: 1978-ban politikai okok miatt nem engedélyezték megvalósítását. A film Leonardo visszafordíthatatlanul málló freskójának apropóján a mai Európáról is beszél. Mégis, a rendező üzenete az, hogy

az új élet a képen, a falon, a filmvásznon túl, a nézőben kell, hogy megszülessen: Leonardo da Vinci alkotása, az emberi mulandóságot jelképező kép ugyan elveszhet, eltűnhet, de a megváltás és a szeretet üzenete az egész emberiség számára közös és örök.

A szervezők kiemelték: Rofusz Ferenc 1981-ben a Miskolci Filmfesztiválon maga döntött A légy visszavonásáról, hogy kollégáinak ne egy Oscar-díjas filmmel kelljen versenyezniük. Akkor rendhagyó módon fair play-díjat kapott – most pedig életműdíjat.

Fejléckép: Rofusz Ferenc (Fotó/Forrás: Sárosi Zoltán / CineFest Miskolci Filmfesztivál)

„Tulajdonképpen végigröhögtem az egész életem” – Beszélgetés Ternovszky Bélával

Kapcsolódó

„Tulajdonképpen végigröhögtem az egész életem” – Beszélgetés Ternovszky Bélával

Színészettel, írással, az orvostudománnyal és a filozófiával is kacérkodott, végül a rajzfilmekben találta meg a hivatását. Márciusban Kossuth-díjjal ismerték el, aminek „baromira örül”. Ternovszky Bélával életpályájáról beszélgettünk, természetesen szóba került a magyar animációs film aranykora és a Macskafogó is. 

Hollywood magyar filmeseire fókuszál a Budapesti Klasszikus Film Maraton

Hollywood magyar filmeseire fókuszál a Budapesti Klasszikus Film Maraton

Kertész Mihály, Bánky Vilma, Lugosi Béla, Rózsa Miklós – néhány világsztár a Budapest, Bécs, Hollywood címmel érkező Budapesti Klasszikus Film Maraton kínálatából. Idén szeptember 13. és 18. között érdemes szabaddá tenni az estéinket, a restaurált filmek világszerte jegyzett fesztiváljára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.