Vizuál

Roma Fókusz

2014.10.31. 13:00
Ajánlom
Kallus György roma zenészekről készített fotóiból nyílik kiállítás november 3-án a H13 Galériában.

"Tizenhat éves koromban valakitől megörököltem egy orosz nagyítógépet. FED 2 majd EXA 1a masinákkal fényképezgettem az iskolám rendezvényein, kirándulásokon. Egyre fontosabbá vált, hogy képet alkossak a körülöttem levő világról" - olvasható Kallus György önéletrajzában.

Kallus György néhány évig fotószakkört és filmklubot vezetett középiskolásoknak, a hivatásszerű fotózás azonban elérhetetlennek tűnt számára. "1989-ben mégis megpróbáltam és sikerült. Mielőtt közel egy év után véglegesítettek volna az MTI-ben, elkezdődtek a leépítések. Ráértem, elutaztam Csegődre, egy árvaházba. Az ott készített képriportom az akkor induló Kurirban jelent meg. A laptól négy szép év után rovatvezetőként váltam el. Azóta az Axel Springer különböző szerkesztőségeinél dolgozom. Van néhány dolog, ami nélkül nem lehet élni, és van néhány, ami nélkül nem érdemes. Nekem ilyen a zene és az utazás."

A kiállítást november 3-án, hétfőn 18 órakor megnyitja Zipernovszky Kornél, jazzkritikus, újságíró. Közreműködik: Frankie Látó hegedűművész.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető november 31-ig, hétköznapokon 8-21 óra között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Klasszikus

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.
Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Színház

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Locarnói nagydíj A létezés eufóriájáért

Szabó Réka dokumentumfilmje nyerte locarnói fesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját. A Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés film rendezője személyesen vette át a rangos elismerést szombaton Locarnóban.
Vizuál Film

140 éve született a sztárokat felfedező Samuel Goldwyn

Megalapította az MGM stúdiót, majd inkább függetlenként dolgozott. Aranyköpéseit máig emlegeti a szakma. 1879. augusztus 17-én született Samuel Goldwyn, a film hőskorának egyik legsikeresebb független producere. 
Vizuál fényképTár

Az 1800-as évek aktív újságolvasói

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal arról az időszakról mesélnek, amikor az újságok az önkéntes vidéki "tudósítók" jóvoltából értesültek a helyi hírekről. Sőt, a lelkes amatőr fotósok képeket is küldtek, hiszen önmagában a megjelenés is dicsőség volt.
Vizuál szobor

Nemecsek Ernő szobrot kapott a Füvészkertben

Már megint megfürdették nemecsek ernőt. A Pál utcai fiúk bandájának közlegényéről a Füvészkertben mintáztak szobrot.
Vizuál Film

Elhunyt Peter Fonda, a Szelíd motorosok sztárja

A 79 éves filmszínész-rendező Los Angelesben hunyt el pénteken - jelentette be a sztár családja pénteken este kiadott közleményében.