Vizuál

Roma galéria nyílik Berlinben

2011.04.27. 08:06
Ajánlom
A világ legkülönbözőbb országaiban élő roma és szinti származású művészek munkáit mtatja be a berlini galéria.

A roma nyelven Kai Dikhas, a látás helye, néven nyitja meg kapuit az első németországi galéria, amely a tervek szerint különféle kiállítások keretében mutatja be a cigány népcsoporthoz tartozó művészek munkáit. Ezzel egyidejűleg az első ilyen jellegű, a roma és szinti kisebbség művészetét bemutatni hivatott múzeum Nyugat-Európában. A galéria szerdán a roma származású katalán festő, Lita Cabellut munkáinak bemutatásával nyílik. A szervezők az év végéig még két önálló kiállítást terveznek, a téli hónapokban pedig egy csoportos kiállításra kerül sor.

A Kai Dikhas galéria művészeti vezetője, Moritz Pankok, előzetes nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy a szintiket és romákat egész Európában rendkívül sok megkülönböztetés sújtotta. Szavai szerint a galéria a romák és szintik kortárs képzőművészetéről egészen más képet kíván bemutatni, mint az a fejekben él. Úgy ítélte meg, hogy a zenéhez képest a cigány kisebbség képzőművészetének bemutatásában nagy a lemaradás, noha az elmúlt években ezen a téren is nagy eredmények születtek. A galéria ezt a lemaradást kívánja bepótolni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.