Vizuál

Romák és bokszolók képekben

2011.11.28. 15:13
Ajánlom
Az első közös kiállításukon Berekai Judit sorozatának témája a romániai cigányság, Tomasz Gudzowaty pedig egy Sao Paolo-i nyomornegyedben működő Boksz Akadémia mindennapjait mutatja be. Mélyszegénységben élők és sorsaik a Lengyel Intézetben.

Berekai Judit: Cigányok
Románia 2007-ben, néhány hónappal az EU-csatlakozás előtt. Berekai Judit magyar fotóriporter nosztalgikus és megragadó képet festett az ínség és a jövőtlenség mindennapjairól, az ott élő cigányság helyzetéről, kísérletet téve a mai társadalom elvesztett értékinek felkutatására. Ennek az etnikai csoportnak a világa egy olyan gettóra emlékeztet, amelyet a bizalmatlanság láthatatlan fala övez, a környezet ellenségessége, melyet egyúttal paradox módon a titokzatosság aurája leng körül. A kulturális sztereotípiák a cigányok életét a zavartalan szabadsággal azonosítják. A valóság ennél bonyolultabb és sokkal kevésbé romantikus. A központban a család és a törzsi szolidaritás elve áll. A komplikált törzsi-nemzetségi rendszer és a vele járó függőség szinte teljesen meghatározza az egyén életét, de egyúttal oltalmazza is őt az idegenek felől érkező - sajnos nem mindig képzelt - fenyegetéstől. Berekai Judit fotóriportjának hősei a politikai és gazdasági élet perifériáján, krónikus szegénységgel küszködve képesek békét és boldogságot meríteni abból a sorsból, amely osztályrészül jutott nekik.

A fotós 1978-ban született Szekszárdon, művészi érdeklődésének középpontjában a világ különböző tájain élő hagyományos társadalmak élete áll. Első projektjeinek alkotótársa Tomasz Gudzowaty, akivel a World Press Photo két díját is elnyerték. A romákról szóló fotóriport-sorozat az első egyéni munkája. Amikor éppen nem utazgat, Budapesten és Varsóban éli mindennapjait.

Tomasz Gudzowaty: Bokszolók
A húszmilliós lakosságú Sao Paoloban majd háromezer viadukt van. Ezek egyikének lábánál, a város egyik legszegényebb negyedében, Zona Leste-ben működik az ún. Box Akadémia, amelynek alapítója Nelson Garrido, egykori hivatásos bokszoló, akinek társadalmi küldetése az emberek - s főként a fiatalok - kiszakítása a nyomor és munkanélküliség, bűnözés és narkó ördögi köréből a sport és az oktatás segítségével. A karizmatikus "O Louco dos Viadutos" (A viaduktok bolondja) nemcsak a helyi lakosság rokonszenvét és tiszteletét élvezi, de a hatóságok támogatását is, akik számára a mester legutóbb még mintaként is szolgált a viaduktok alatt működő sportközpontok létrehozásához. Az Alcantara Machado viadukt bokszolóiról készült portré-sorozatot Tomasz Gudzowaty 2011 augusztusában készítette.

Gudzowaty 1971-ben, Varsóba született és itt is végzett a jogi karon. A humanista fotóirányzat és a klasszikus fekete-fehér fotóesszé kedvelője. Természetfotókkal kezdte karrierjét, nemzetközi sikereket aratva, majd a társadalmi riport felé fordult, néhány éve pedig a sportfotó iránt kezdett érdeklődni. Különösen a periférikus, egzotikus és a hagyományos formákon túlmutató sportirányzatokhoz vonzódik. Képeit többek között olyan neves lapokban publikálják, mint a Max, L'Equipe, Guardian, Newsweek, Forbes, Time és a Photo. Számos albuma is megjelent. A legrangosabb szakmai szemlék és fesztiválok, köztük a World Press Photo, a Pictures of the Year és az NPPA Best of Photojournalism többszörös díjazottja. Együttműködik a hamburgi Focus Fotoagentur ügynökséggel és a varsói Yours Gallery-vel.

Fotók. Új munkák
Berekai Judit és Tomasz Gudzowaty első közös budapesti kiállítása a Lengyel Intézetben

Lengyel Intézet - 2011. november 22. (kedd), 18:00 - 2012. január 31. (kedd)
Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 9:00-20:00, pénteken: 09:00-17:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál oscar

Nincs magyar Oscar-jelölt, a Ruben Brandt és a Susotázs is lemaradt

Fantasztikus siker kapujában állt a magyar animációs film, de sajnos nem sikerült jelölést szereznie.
Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.
Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.