Vizuál

Romák és bokszolók képekben

2011.11.28. 15:13
Ajánlom
Az első közös kiállításukon Berekai Judit sorozatának témája a romániai cigányság, Tomasz Gudzowaty pedig egy Sao Paolo-i nyomornegyedben működő Boksz Akadémia mindennapjait mutatja be. Mélyszegénységben élők és sorsaik a Lengyel Intézetben.

Berekai Judit: Cigányok
Románia 2007-ben, néhány hónappal az EU-csatlakozás előtt. Berekai Judit magyar fotóriporter nosztalgikus és megragadó képet festett az ínség és a jövőtlenség mindennapjairól, az ott élő cigányság helyzetéről, kísérletet téve a mai társadalom elvesztett értékinek felkutatására. Ennek az etnikai csoportnak a világa egy olyan gettóra emlékeztet, amelyet a bizalmatlanság láthatatlan fala övez, a környezet ellenségessége, melyet egyúttal paradox módon a titokzatosság aurája leng körül. A kulturális sztereotípiák a cigányok életét a zavartalan szabadsággal azonosítják. A valóság ennél bonyolultabb és sokkal kevésbé romantikus. A központban a család és a törzsi szolidaritás elve áll. A komplikált törzsi-nemzetségi rendszer és a vele járó függőség szinte teljesen meghatározza az egyén életét, de egyúttal oltalmazza is őt az idegenek felől érkező - sajnos nem mindig képzelt - fenyegetéstől. Berekai Judit fotóriportjának hősei a politikai és gazdasági élet perifériáján, krónikus szegénységgel küszködve képesek békét és boldogságot meríteni abból a sorsból, amely osztályrészül jutott nekik.

A fotós 1978-ban született Szekszárdon, művészi érdeklődésének középpontjában a világ különböző tájain élő hagyományos társadalmak élete áll. Első projektjeinek alkotótársa Tomasz Gudzowaty, akivel a World Press Photo két díját is elnyerték. A romákról szóló fotóriport-sorozat az első egyéni munkája. Amikor éppen nem utazgat, Budapesten és Varsóban éli mindennapjait.

Tomasz Gudzowaty: Bokszolók
A húszmilliós lakosságú Sao Paoloban majd háromezer viadukt van. Ezek egyikének lábánál, a város egyik legszegényebb negyedében, Zona Leste-ben működik az ún. Box Akadémia, amelynek alapítója Nelson Garrido, egykori hivatásos bokszoló, akinek társadalmi küldetése az emberek - s főként a fiatalok - kiszakítása a nyomor és munkanélküliség, bűnözés és narkó ördögi köréből a sport és az oktatás segítségével. A karizmatikus "O Louco dos Viadutos" (A viaduktok bolondja) nemcsak a helyi lakosság rokonszenvét és tiszteletét élvezi, de a hatóságok támogatását is, akik számára a mester legutóbb még mintaként is szolgált a viaduktok alatt működő sportközpontok létrehozásához. Az Alcantara Machado viadukt bokszolóiról készült portré-sorozatot Tomasz Gudzowaty 2011 augusztusában készítette.

Gudzowaty 1971-ben, Varsóba született és itt is végzett a jogi karon. A humanista fotóirányzat és a klasszikus fekete-fehér fotóesszé kedvelője. Természetfotókkal kezdte karrierjét, nemzetközi sikereket aratva, majd a társadalmi riport felé fordult, néhány éve pedig a sportfotó iránt kezdett érdeklődni. Különösen a periférikus, egzotikus és a hagyományos formákon túlmutató sportirányzatokhoz vonzódik. Képeit többek között olyan neves lapokban publikálják, mint a Max, L'Equipe, Guardian, Newsweek, Forbes, Time és a Photo. Számos albuma is megjelent. A legrangosabb szakmai szemlék és fesztiválok, köztük a World Press Photo, a Pictures of the Year és az NPPA Best of Photojournalism többszörös díjazottja. Együttműködik a hamburgi Focus Fotoagentur ügynökséggel és a varsói Yours Gallery-vel.

Fotók. Új munkák
Berekai Judit és Tomasz Gudzowaty első közös budapesti kiállítása a Lengyel Intézetben

Lengyel Intézet - 2011. november 22. (kedd), 18:00 - 2012. január 31. (kedd)
Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 9:00-20:00, pénteken: 09:00-17:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.
Vizuál interjú

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Vizuál hír

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.
Vizuál hír

Fotóriporteri Életműdíjat kapott Benkő Imre

A Balázs Béla-díjas Benkő Imre vehette át idén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által alapított Fotóriporteri Életműdíjat.
Vizuál magazin

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.