Vizuál

Romák és bokszolók képekben

2011.11.28. 15:13
Ajánlom
Az első közös kiállításukon Berekai Judit sorozatának témája a romániai cigányság, Tomasz Gudzowaty pedig egy Sao Paolo-i nyomornegyedben működő Boksz Akadémia mindennapjait mutatja be. Mélyszegénységben élők és sorsaik a Lengyel Intézetben.

Berekai Judit: Cigányok
Románia 2007-ben, néhány hónappal az EU-csatlakozás előtt. Berekai Judit magyar fotóriporter nosztalgikus és megragadó képet festett az ínség és a jövőtlenség mindennapjairól, az ott élő cigányság helyzetéről, kísérletet téve a mai társadalom elvesztett értékinek felkutatására. Ennek az etnikai csoportnak a világa egy olyan gettóra emlékeztet, amelyet a bizalmatlanság láthatatlan fala övez, a környezet ellenségessége, melyet egyúttal paradox módon a titokzatosság aurája leng körül. A kulturális sztereotípiák a cigányok életét a zavartalan szabadsággal azonosítják. A valóság ennél bonyolultabb és sokkal kevésbé romantikus. A központban a család és a törzsi szolidaritás elve áll. A komplikált törzsi-nemzetségi rendszer és a vele járó függőség szinte teljesen meghatározza az egyén életét, de egyúttal oltalmazza is őt az idegenek felől érkező - sajnos nem mindig képzelt - fenyegetéstől. Berekai Judit fotóriportjának hősei a politikai és gazdasági élet perifériáján, krónikus szegénységgel küszködve képesek békét és boldogságot meríteni abból a sorsból, amely osztályrészül jutott nekik.

A fotós 1978-ban született Szekszárdon, művészi érdeklődésének középpontjában a világ különböző tájain élő hagyományos társadalmak élete áll. Első projektjeinek alkotótársa Tomasz Gudzowaty, akivel a World Press Photo két díját is elnyerték. A romákról szóló fotóriport-sorozat az első egyéni munkája. Amikor éppen nem utazgat, Budapesten és Varsóban éli mindennapjait.

Tomasz Gudzowaty: Bokszolók
A húszmilliós lakosságú Sao Paoloban majd háromezer viadukt van. Ezek egyikének lábánál, a város egyik legszegényebb negyedében, Zona Leste-ben működik az ún. Box Akadémia, amelynek alapítója Nelson Garrido, egykori hivatásos bokszoló, akinek társadalmi küldetése az emberek - s főként a fiatalok - kiszakítása a nyomor és munkanélküliség, bűnözés és narkó ördögi köréből a sport és az oktatás segítségével. A karizmatikus "O Louco dos Viadutos" (A viaduktok bolondja) nemcsak a helyi lakosság rokonszenvét és tiszteletét élvezi, de a hatóságok támogatását is, akik számára a mester legutóbb még mintaként is szolgált a viaduktok alatt működő sportközpontok létrehozásához. Az Alcantara Machado viadukt bokszolóiról készült portré-sorozatot Tomasz Gudzowaty 2011 augusztusában készítette.

Gudzowaty 1971-ben, Varsóba született és itt is végzett a jogi karon. A humanista fotóirányzat és a klasszikus fekete-fehér fotóesszé kedvelője. Természetfotókkal kezdte karrierjét, nemzetközi sikereket aratva, majd a társadalmi riport felé fordult, néhány éve pedig a sportfotó iránt kezdett érdeklődni. Különösen a periférikus, egzotikus és a hagyományos formákon túlmutató sportirányzatokhoz vonzódik. Képeit többek között olyan neves lapokban publikálják, mint a Max, L'Equipe, Guardian, Newsweek, Forbes, Time és a Photo. Számos albuma is megjelent. A legrangosabb szakmai szemlék és fesztiválok, köztük a World Press Photo, a Pictures of the Year és az NPPA Best of Photojournalism többszörös díjazottja. Együttműködik a hamburgi Focus Fotoagentur ügynökséggel és a varsói Yours Gallery-vel.

Fotók. Új munkák
Berekai Judit és Tomasz Gudzowaty első közös budapesti kiállítása a Lengyel Intézetben

Lengyel Intézet - 2011. november 22. (kedd), 18:00 - 2012. január 31. (kedd)
Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 9:00-20:00, pénteken: 09:00-17:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Pillants be Fábri Zoltán forgatására!

Olyan filmeket köszönhetünk neki, mint a Körhinta,az Édes Anna, az Isten hozta, őrnagy úr, A Pál utcai fiúk vagy Az ötödik pecsét. 1994. augusztus 23-án hunyt el Fábri Zoltán filmrendező.
Vizuál ajánló

A ma textilművészete

A Textile Art of Today (A ma textilművészete) nemzetközi művészeti projekt korunk textilművészetét mutatja be a budapesti Vigadó Galériában.
Vizuál hír

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Vizuál hír

Emberi jogi díjat nyert Szabó Réka filmje Szarajevóban

A balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján, a Szarajevói Filmfesztiválon összesen öt készülő magyar filmet, filmtervet díjaztak.
Vizuál fényképTár

A nap, amikor a Balatonnál nyaraló keletnémetekből nyugatnémetek lettek

A határnyitás és előzményeinek fényképes dokumentumai a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában.