Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

2020.03.30. 15:40
Ajánlom
Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.

A nevetés segít a testnek és a léleknek, szorongásoldó, fájdalomcsillapító, sőt még nyugtató hatása is van, ezért (is) szeretjük a vígjátékokat. Mostani, kényszerű bezárkózásunk és a társas távolságtartásunk idején, a legjobb amit tehetünk magunkért és a környezetünkért, ha derűsebb filmeket választunk esténként.

Így volt ez mindig, például a nagy gazdasági világválság idején, a múlt század 30-as éveiben, amikor Fred Astert és Ginger Rogerst bálványozta mindenki, és így van ez most is. A vígjátékok segítenek. Van, aki eszképizmusnak nevezi a könnyedebb műfajok felé fordulást, és van, aki egyszerűen csak jobban akarja érezni magát.

Természetesen az, hogy ki, mit talál humorosnak nagyon szerteágazó és változatos, mostani válogatásunkban valahogy a keserédesen-szellemes és szerelmes filmekre esett a választásunk, olyan alkotásokra, amelyeken nevetni, mosolyogni és merengeni is lehet. Azért találtunk harsányan humoros filmet is, ahol garantált a kirobbanó nevetés.

Szubjektív vígjátékajánlónkban az HBO Go műsorából válogattunk.

Mezítláb a parkban

Egy kis időutazással kezdjük az ajánlónkat, Gene Sack 1967-es vígjátékával, amely Neil Simon színpadi műve alapján készült, és amelyet maga a népszerű szerző adaptált forgatókönyvvé. Ráadásul kicsit még rímel is a mostani helyzetünkre, amikor a legtöbb időt otthon kell eltöltenünk, de a feszültséget nehéz feldolgoznunk. Jane Fonda és Robert Redford alakítja a fiatal szerelmespárt, Coriet, a különc menyasszonyt és Pault, az ifjú konzervatív ügyvédet, akiknek a mézeshetek után a szürke hétköznapokkal kell szembenézniük. Kicsi lakásban élnek, egy lift nélküli bérház ötödik emeletén, ahol még a tetőablak is beázik. A kezdeti harmóniát így lassan felváltja az állandó civódás. Lehet, még ezt is elviselnék, ám ott van a szomszédjuk, a bogaras öregúr, ráadásul Corie mamája is látogatóba érkezik. Paulnál elszakad a cérna, és mezítláb indul neki a parknak. 

Rossz versek

Tavaly, tavalyelőtt ez volt az egyik kedvenc filmünk. Interjút készítettünk a rendezővel, Reisz Gáborral és bármikor újra néznénk. A történet szerint a 33 éves Tamás élete romokban, a munkája nem érdekli, a családja nem figyel rá, ráadásul a barátnője, az ösztöndíjasként Párizsban tanuló Anna szakít vele. Az önsajnálatban vergődő fiatalember maga sem tudja, mit tegyen, próbálja visszaszerezni a lányt, vagy inkább felejtse el. Végig gondolja az életét a gondtalan gyermekévektől a tinédzserkori viszontagságokon keresztül a felnőtt koráig, próbál rájönni, mi vezetett a szakításig.

Vajon a szerelem valóban csak akkor létezik, amikor már elmúlt?

A szavak ereje

A Bill Nighy főszereplésével készült angol film egy nehéz apa-fiú kapcsolatból indít. A fiú eltűnt, a család szétesett, az apa viszont megszállottan játszik tovább, Scrabble-mániás. Továbbra is makulátlanul öltözik, nem csoda, hiszen divatszabó. Évek óta keresi a fiát, aki a családi szókirakó játék közepette, egy vitát követően felállt és elviharzott a házból. Azóta senki sem látta. Miközben az apja sosem adta fel a reményt, hogy megtalálja, arra törekszik, hogy javítson a fiatalabb fiával, Peterrel való kapcsolatán.

Egy nap aztán az interneten felfigyel a titokzatos játékosra, akinek a stílusa hasonlít az eltűnt Michaelére.

Julie & Julia - Két nő, egy recept

Ezt a filmet szinte ajánlani sem kell, mindenki ismeri, mégis jó újra nézni Meryl Streep kettős alakítását és közben jobbnál-jobb francia ételeken merengeni. Julie, a harmincas írónő alkotói válságban szenved. Elhatározza, hogy egy év alatt megfőzi az összes receptet, ami Julia Child híres, a francia szakácsművészetről írt könyvében található, és internetes blogban számol be az ezzel kapcsolatos élményeiről. A filmben Julia Child élete is megelevenedik, aki a második világháború után költözött Párizsba külszolgálatot teljesítő férjével.

Az asszony felfedezi a francia konyhaművészetet, és a többi már történelem. Divatba hozza a francia konyhát Amerikában.

Grand Budapest Hotel

Wes Anderson festőien gyönyörű filmjében a két világháború közötti időutazásra hív. Központi karaktereinek egyike Gustave H, a híres európai szálloda, a Grand Budapest Hotel legendás főportása, aki összebarátkozik az egyszerű londinerrel, Zero Mustafával, és együtt keverednek bele az évszázad műkincsrablásába. Az elegáns szállodában átlagosnak nemigen mondható vendégek fordulnak meg, arisztokraták, vénkisasszonyok és műkincstolvajok,

miközben a világ drámai módon kezd megváltozni körülöttük.

Heavy túra 

Válogatásunk legharsányabb darabja egy szerencsétlen heavy metal együttes kalandjait idézi fel, ellenállhatatlanul. Az észak-finnországi road movie főszereplője a 25 éves Turo, aki egy kis faluban él, és egy amatőr rockbanda énekese. A gond, hogy a 12 éve létező banda még egyetlen koncertet sem adott. Saját daluk is csak akkor lett, amikor a próbateremként szolgáló rénszarvas-feldolgozó üzemben tönkrement gépből fakadó zajok megihlették a szólógitárosukat. Így született meg a szimfonikus poszt-apokaliptikus rénszarvas-daráló extrém harcos-pogány skandináv-félszigeti metal zenéjük.

A banda minden vágya, hogy fellépjen a híres metálfesztiválon.

Férjek és feleségek 

Woody Allen 1992-es klasszikusának sem tudtunk ellenállni, de az sem mellékes, hogy Mia Farrow és Sydney Pollack is játszik benne. A történet szerint a középkorú írót és angol professzort, Gabe-t és a nejét, Judyt valósággal sokkolja a hír, hogy a legjobb barátaik elválnak egymástól. Az igazat megvallva már az ő házasságuk sem a régi. Miközben Jack és Sally vidáman élik szabad életüket, Gabe és Judy kapcsolata egyre siralmasabbá válik. Gabe érdeklődését a kis tanítványa, Rain kelti fel, Jack a horoszkóp-őrült aerobic-oktatóval kavar, míg

Judy és Sally felváltva randevúzik a jóképű szerkesztővel.

Álom luxuskivitelben

Audrey Hepburn szintén azok közé az ikonikus színésznők közé tartozik, akinek mindent elhiszünk és akinek bármelyik nagy klasszikusát százszor meg tudnánk nézni. A Truman Capote kisregényéből készült filmben Holly-t alakítja, aki 18 évesen otthagyta szülővárosát és a férjét, hogy meghódítsa New Yorkot. Reggelizés közben egyre csak a luxusékszerbolt csábító kirakatát bámulja, gazdagságról, nagyvilági életről álmodik. Tele van egészséges önbizalommal, igazi bohém életet él, álnevet használ, és álarcban közlekedik az utcán. A fiatal, bájos lány gazdag, pénzes pasikra utazik. Mindent megkap, valami mégis hiányzik az életéből.

Azután találkozik Paullal, az ágrólszakadt, sikertelen íróval.

 

 

Fejléckép: Grand Budapest Hotel (fotó: Port.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Bábszínház az egész világ

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Budapest Bábszínház ikonikus pálcikaemberkéjéről mesélt.
Vizuál hír

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Vizuál ajánló

Megérkezett a Toldi teljes előzetese

Másfél perces előzetest kapott a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó alkotása, az Arany János Toldijából készült egész estés animációs film. A trailerben a szemfüles nézők felismerhetik a Kecskemétfilm alkotóit is. Videó a cikkünkben!
Vizuál hír

Visszautasította Bulgária Oscar-díjra nevezett filmjét az amerikai filmakadémia

A hivatalos indoklás szerint az Anya című alkotás párbeszédeinek több mint ötven százaléka angol nyelvű, így nem nevezhető a legjobb nemzetközi film kategóriájában – tudatta közösségi oldalán Zornica Szofija, a film rendezője.
Vizuál ajánló

Festői rend és szépség az elcsúfított világban – Dezső Tamás kiállítása a Capa Központban

Mi az a rejtélyes és megmagyarázhatatlan kapocs, ami összeköti az összes élő személyiségét egy életen át? – teszi fel a kérdést Dezső Tamás legújabb, Hipotézis: Levél minden című sorozatában. A világhírű fotóművész legújabb tárlata a Robert Capa Központban látható szeptember 22-től.