Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

2020.03.30. 15:40
Ajánlom
Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.

A nevetés segít a testnek és a léleknek, szorongásoldó, fájdalomcsillapító, sőt még nyugtató hatása is van, ezért (is) szeretjük a vígjátékokat. Mostani, kényszerű bezárkózásunk és a társas távolságtartásunk idején, a legjobb amit tehetünk magunkért és a környezetünkért, ha derűsebb filmeket választunk esténként.

Így volt ez mindig, például a nagy gazdasági világválság idején, a múlt század 30-as éveiben, amikor Fred Astert és Ginger Rogerst bálványozta mindenki, és így van ez most is. A vígjátékok segítenek. Van, aki eszképizmusnak nevezi a könnyedebb műfajok felé fordulást, és van, aki egyszerűen csak jobban akarja érezni magát.

Természetesen az, hogy ki, mit talál humorosnak nagyon szerteágazó és változatos, mostani válogatásunkban valahogy a keserédesen-szellemes és szerelmes filmekre esett a választásunk, olyan alkotásokra, amelyeken nevetni, mosolyogni és merengeni is lehet. Azért találtunk harsányan humoros filmet is, ahol garantált a kirobbanó nevetés.

Szubjektív vígjátékajánlónkban az HBO Go műsorából válogattunk.

Mezítláb a parkban

Egy kis időutazással kezdjük az ajánlónkat, Gene Sack 1967-es vígjátékával, amely Neil Simon színpadi műve alapján készült, és amelyet maga a népszerű szerző adaptált forgatókönyvvé. Ráadásul kicsit még rímel is a mostani helyzetünkre, amikor a legtöbb időt otthon kell eltöltenünk, de a feszültséget nehéz feldolgoznunk. Jane Fonda és Robert Redford alakítja a fiatal szerelmespárt, Coriet, a különc menyasszonyt és Pault, az ifjú konzervatív ügyvédet, akiknek a mézeshetek után a szürke hétköznapokkal kell szembenézniük. Kicsi lakásban élnek, egy lift nélküli bérház ötödik emeletén, ahol még a tetőablak is beázik. A kezdeti harmóniát így lassan felváltja az állandó civódás. Lehet, még ezt is elviselnék, ám ott van a szomszédjuk, a bogaras öregúr, ráadásul Corie mamája is látogatóba érkezik. Paulnál elszakad a cérna, és mezítláb indul neki a parknak. 

Rossz versek

Tavaly, tavalyelőtt ez volt az egyik kedvenc filmünk. Interjút készítettünk a rendezővel, Reisz Gáborral és bármikor újra néznénk. A történet szerint a 33 éves Tamás élete romokban, a munkája nem érdekli, a családja nem figyel rá, ráadásul a barátnője, az ösztöndíjasként Párizsban tanuló Anna szakít vele. Az önsajnálatban vergődő fiatalember maga sem tudja, mit tegyen, próbálja visszaszerezni a lányt, vagy inkább felejtse el. Végig gondolja az életét a gondtalan gyermekévektől a tinédzserkori viszontagságokon keresztül a felnőtt koráig, próbál rájönni, mi vezetett a szakításig.

Vajon a szerelem valóban csak akkor létezik, amikor már elmúlt?

A szavak ereje

A Bill Nighy főszereplésével készült angol film egy nehéz apa-fiú kapcsolatból indít. A fiú eltűnt, a család szétesett, az apa viszont megszállottan játszik tovább, Scrabble-mániás. Továbbra is makulátlanul öltözik, nem csoda, hiszen divatszabó. Évek óta keresi a fiát, aki a családi szókirakó játék közepette, egy vitát követően felállt és elviharzott a házból. Azóta senki sem látta. Miközben az apja sosem adta fel a reményt, hogy megtalálja, arra törekszik, hogy javítson a fiatalabb fiával, Peterrel való kapcsolatán.

Egy nap aztán az interneten felfigyel a titokzatos játékosra, akinek a stílusa hasonlít az eltűnt Michaelére.

Julie & Julia - Két nő, egy recept

Ezt a filmet szinte ajánlani sem kell, mindenki ismeri, mégis jó újra nézni Meryl Streep kettős alakítását és közben jobbnál-jobb francia ételeken merengeni. Julie, a harmincas írónő alkotói válságban szenved. Elhatározza, hogy egy év alatt megfőzi az összes receptet, ami Julia Child híres, a francia szakácsművészetről írt könyvében található, és internetes blogban számol be az ezzel kapcsolatos élményeiről. A filmben Julia Child élete is megelevenedik, aki a második világháború után költözött Párizsba külszolgálatot teljesítő férjével.

Az asszony felfedezi a francia konyhaművészetet, és a többi már történelem. Divatba hozza a francia konyhát Amerikában.

Grand Budapest Hotel

Wes Anderson festőien gyönyörű filmjében a két világháború közötti időutazásra hív. Központi karaktereinek egyike Gustave H, a híres európai szálloda, a Grand Budapest Hotel legendás főportása, aki összebarátkozik az egyszerű londinerrel, Zero Mustafával, és együtt keverednek bele az évszázad műkincsrablásába. Az elegáns szállodában átlagosnak nemigen mondható vendégek fordulnak meg, arisztokraták, vénkisasszonyok és műkincstolvajok,

miközben a világ drámai módon kezd megváltozni körülöttük.

Heavy túra 

Válogatásunk legharsányabb darabja egy szerencsétlen heavy metal együttes kalandjait idézi fel, ellenállhatatlanul. Az észak-finnországi road movie főszereplője a 25 éves Turo, aki egy kis faluban él, és egy amatőr rockbanda énekese. A gond, hogy a 12 éve létező banda még egyetlen koncertet sem adott. Saját daluk is csak akkor lett, amikor a próbateremként szolgáló rénszarvas-feldolgozó üzemben tönkrement gépből fakadó zajok megihlették a szólógitárosukat. Így született meg a szimfonikus poszt-apokaliptikus rénszarvas-daráló extrém harcos-pogány skandináv-félszigeti metal zenéjük.

A banda minden vágya, hogy fellépjen a híres metálfesztiválon.

Férjek és feleségek 

Woody Allen 1992-es klasszikusának sem tudtunk ellenállni, de az sem mellékes, hogy Mia Farrow és Sydney Pollack is játszik benne. A történet szerint a középkorú írót és angol professzort, Gabe-t és a nejét, Judyt valósággal sokkolja a hír, hogy a legjobb barátaik elválnak egymástól. Az igazat megvallva már az ő házasságuk sem a régi. Miközben Jack és Sally vidáman élik szabad életüket, Gabe és Judy kapcsolata egyre siralmasabbá válik. Gabe érdeklődését a kis tanítványa, Rain kelti fel, Jack a horoszkóp-őrült aerobic-oktatóval kavar, míg

Judy és Sally felváltva randevúzik a jóképű szerkesztővel.

Álom luxuskivitelben

Audrey Hepburn szintén azok közé az ikonikus színésznők közé tartozik, akinek mindent elhiszünk és akinek bármelyik nagy klasszikusát százszor meg tudnánk nézni. A Truman Capote kisregényéből készült filmben Holly-t alakítja, aki 18 évesen otthagyta szülővárosát és a férjét, hogy meghódítsa New Yorkot. Reggelizés közben egyre csak a luxusékszerbolt csábító kirakatát bámulja, gazdagságról, nagyvilági életről álmodik. Tele van egészséges önbizalommal, igazi bohém életet él, álnevet használ, és álarcban közlekedik az utcán. A fiatal, bájos lány gazdag, pénzes pasikra utazik. Mindent megkap, valami mégis hiányzik az életéből.

Azután találkozik Paullal, az ágrólszakadt, sikertelen íróval.

 

 

Fejléckép: Grand Budapest Hotel (fotó: Port.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál galéria

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Vizuál galéria

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál slow life

Ez egy komoly, szinte drámai kiállítás, meglehetősen sötét jövőképekkel

A Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítás áprilisban nyílt volna a Ludwig Múzeumban. Egy interjúsorozatban a kurátori csapat tagjait kérdezzük az egyelőre csupán a virtuális térben látható csoportos válogatásról. Az ötödik epizódban Csizek Petra beszélt kedvenc műveiről és az önállóbb nézői befogadásról
Vizuál videó

A Lánchíd is szerepel Hans Zimmer legújabb klipjében

Hans Zimmer Oscar-díjas zeneszerző és napjaink egyik legnépszerűbb DJ-je, Alan Walker közös, „Time” című számához a COVID-19 koronavírus miatt kiüresedett városokat megjelenítő videoklipet készítettek. A dal először az Eredet című film betétdala volt, amely most Alan Walker feldolgozásában, közös előadásukban született újjá.