Vizuál

Ruben Östlund filmjeit vetítik a Cirko-Gejzírben

2024.06.13. 10:25
Ajánlom
Júniusban két alkalommal retrospektív vetítéssorozatot szervez a Cirko-Gejzír a svéd rendező életművéből, kezdve a korai rövidfilmektől egészen a legnagyobb sikerfilmekig.

Ruben Östlund már rövidfilmjeivel hamar felhívta magára a figyelmet az európai filmfesztiválokon, később pedig nagyjátékfilmjeivel is egyre több elismerést zsebelt be. Azon kevés rendezők egyike, akinek két alkalommal is sikerült elhódítania a fődíjat Cannes-ban – legutóbb épp A szomorúság háromszöge című szatírájával, amelyet lapunk 2022 legjobb filmjének választott. A Cirko-Gejzírben most júniusban két alkalommal ismét átélhetjük nagyvásznon a művész alkotásait.

Nagyjátékfilmek

Gitarrmongot

svéd dráma, 85 perc, 2004

Östlund korai egész estés alkotásában dokumentumfilmes stílusban, de megrendezett jelenetekben mutatja be egy sor, egymástól független szereplő életét, amelyekből megismerhetjük a svéd mindennapi életet úgy, ahogy még sosem láthattuk. 

Időpontok:

 • június 21. 21.00
 • június 28. 21.00


Akaratlanul

svéd filmdráma, 98 perc, 2008 (16)

Linnea és Sara, a két felelőtlen tinilány, a piás Leif és Maria, a sikeres színésznő mind arra kényszerülnek, hogy állást foglaljanak valamilyen kényes helyzetben, legyen az vélt vagy valós elvárás. Ebben a szituációban pedig rossz döntést hoznak: az egyéniségüket feladva, a közösség elvárásai szerint döntenek.

Időpontok:

 • június 22. 21.00
 • június 29. 21.00


Play – Gyerekjáték?

svéd-dán-finn filmdráma, 118 perc, 2011 (16)

Egy 12-14 éves, színes bőrű fiatalokból álló banda két éven keresztül 40 alkalommal rabolt ki velük hasonló korú gyerekeket Göteborgban. A film bemutatja, hogy hogyan csalták el és fosztották ki a jómódú áldozatokat.

Időpontok:

 • június 23. 18.00
 • június 30. 18.00


Lavina

svéd játékfilm, 118 perc, 2014 (12)

Egy svéd család sítúrája közben hatalmas lavina zúdul le a hegyoldalon, amit egy pályaszéli étteremből vesznek észre. Az anya első mozdulatával gyermekeit próbálja megóvni. Férje után kiált segítségért, azonban ő saját bőrét mentve fut a lavina elől. A család túléli a katasztrófa fenyegetését, de az igazi dráma akkor kezdődik, amikor az apa és a feleség is szembesül a férfi gyávaságával.

Időpontok:

 • június 21. 18.45
 • június 28. 18.45


A négyzet

svéd-német-francia-dán filmdráma, 151 perc, 2017 (16)

A sikeres múzeumigazgató, Christian tökéletes életének gépezetébe egyszer csak porszem kerül: fényes nappal zsebelik ki a múzeum előtti forgalmas téren. Christian bosszúhadjáratot indít a feltételezett tolvajok ellen, de élete egyéb területein is gondjai adódnak. Komikus, majd egyre abszurdabb és kínosabb helyzetek során kezd szétfoszlani látszólagos magabiztossága és irigylésre méltó élete.

Időpontok:

 • június 22. 18.00
 • június 29. 18.00


A szomorúság háromszöge

svéd-amerikai-angol-francia-görög filmdráma, 147 perc, 2022 (18)

Gazdag turisták nyaralnak egy hatalmas luxus óceánjárón. A szupergazdagok és divatmodellek gondtalan semmittevését előbb megzavarja egy harsányan politizáló kapitány, majd a hajó elsüllyedése után a túlélőknek egy szigeten kell újabb megpróbáltatásokkal szembenézniük.

Időpontok:

 • június 23. 20.30
 • június 30. 20.30


Rövidfilmek

Nattbad

rövidfilm, 4 perc, 2006

Egy droghasználat ellen szóló svéd kampányhoz készült alkotás, amelyben néhány fiatal a tengerparton együtt tölti az estét.

Free Radicals 1-2

rövidfilmek, 32/30 perc, 1997/1998

Extrém síelőket bemutató filmek Európa legszebb síterepein készült felvételekből, heavy-metal zenei aláfestéssel. 

Autobiographical Scene Number 6882

rövidfilm, 8 perc, 2005

Egy fiatal férfi meghívja a barátait Szent Iván-éjt ünnepelni Svédország nyugati partján, hogy megnézzék, amint a tengerbe ugrik egy magas hídról. 

Incident by a bank

rövidfilm, 12 perc, 2010

Egy félresikerült bankrablás valós idejű, a részletekbe menően pontos ábrázolása. Egysnittes felvétel 96 szereplővel, amely egy 2006-ban történt esetet rekonstruál. 

Időpontok:

 • június 23. 16.00
 • június 29. 16.00

További részletek a Cirko-Gejzír oldalán.

Fejléckép: Jelenet a Lavina című filmből (Fotó/Forrás: Cirko Film)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Hőség, Szózat és örkényi abszurd – megérkezett az első kedvcsináló előzetes Szimler Bálint nagyjátékfilmjéhez

A rendező első egész estés alkotásában egy átlagos magyar iskola hétköznapjain keresztül beszél a házmester-kultúrában ragadt hazai oktatási rendszerről. A Fekete pont című dráma premierjére rangos nemzetközi fesztiválon kerül sor.
Vizuál hír

Feltűnt egy kis manó! – elbűvölő Pumukli-szoborral rukkolt elő Kolodko Mihály Esztergomban

Újabb miniszobor bukkant fel, ezúttal Esztergomban, ahol az aprócska „gerillaalkotásairól” ismert művész, Kolodko Mihály ezúttal a 80-as, 90-es évek szeretett mesefiguráját, a csintalan kis koboldot, Pumuklit helyezte el.
Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.