Vizuál

Sam Havadtoy a készíti a Budavári Palota új installációját

2021.07.05. 09:55
Ajánlom
Havadtőy Sámul magyar származású képzőművész és műgyűjtő alkotása Szent István intelmeit idézi meg.

A világhírű művész az installáció elkészítéséhez fémet, csipkét, valamint ékszerészeket használ, utóbbihoz hazai ékszerészek és bronzöntők segítségét kérte.

A kortárs műalkotás a képzőművészet eszközeivel mutatja be államalapítónk fiához intézett intelmeit, egyben megidézi Szent István szellemi örökségét.

Az installáció készítője, Havadtőy Sámuel 1952-ben született Londonban, a ’70-es évek óta világpolgárként él. Egyesült Királyságba kivándorolt magyar szülei éppen az 1956-os forradalom kitörése előtt tértek vissza Magyarországra, így Sámuel is itt nőtt fel. Mivel brit állampolgárságát a szocialista Magyarországon nem vették figyelembe, sokáig felnőttkorában sem térhetett vissza Nyugatra, csak 1971-ben sikerült emigrálnia.

209349045_535174417839128_1757864689083276525_n-095127.jpg

Havadtőy Sámuel az új installációt festi (Fotó/Forrás: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook)

Először Londonban dolgozott egy műtárgykereskedőnél, majd New Yorkba költözött, ahol lakberendezéssel foglalkozó üzletet vezetett. Így ismerkedett meg John Lennonnal és Yoko Onóval. A munkakapcsolat baráti viszonnyá alakult, majd

Lennon halála után Havadtőy Sámuel és Yoko Ono szorosabbra fűzte kapcsolatát. Több mint húsz évig éltek együtt.

Eközben a képzőművész sztárok otthonain és nyaralóin dolgozott, jó viszonyt ápolt többek között Warhollal, Haringgel, George Condóval és Donald Baechlerrel is.

Munkáira jellemző a kézzel vert csipke használata, amely egyben a gyermekkori Magyarország képeit is visszaidézi számára. Nemcsak alkotásaiban elevenedik meg gyerekkorának helyszíne, a ’80-as évek óta rendszeresen látogat vissza, 1992-ben pedig saját galériát is alapított Budapesten, Galéria 56 néven.

208457402_535174701172433_1896433759772267546_n-095127.jpg

Havadtőy Sámuel az új installációt festi (Fotó/Forrás: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook)

Havadtőy műveiből rendszeresen rendeznek kiállításokat világszerte, egyik munkájából még Ferenc pápa is rendelt egy másolatot.

A Szent István-terem és a most készülő installáció augusztus 20-án nyitja meg kapuit, az első napokban pedig az érdeklődők ingyen tekinthetik meg az alkotást.

Fejléckép forrása: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.