Vizuál

Sam Havadtoy a készíti a Budavári Palota új installációját

2021.07.05. 09:55
Ajánlom
Havadtőy Sámul magyar származású képzőművész és műgyűjtő alkotása Szent István intelmeit idézi meg.

A világhírű művész az installáció elkészítéséhez fémet, csipkét, valamint ékszerészeket használ, utóbbihoz hazai ékszerészek és bronzöntők segítségét kérte.

A kortárs műalkotás a képzőművészet eszközeivel mutatja be államalapítónk fiához intézett intelmeit, egyben megidézi Szent István szellemi örökségét.

Az installáció készítője, Havadtőy Sámuel 1952-ben született Londonban, a ’70-es évek óta világpolgárként él. Egyesült Királyságba kivándorolt magyar szülei éppen az 1956-os forradalom kitörése előtt tértek vissza Magyarországra, így Sámuel is itt nőtt fel. Mivel brit állampolgárságát a szocialista Magyarországon nem vették figyelembe, sokáig felnőttkorában sem térhetett vissza Nyugatra, csak 1971-ben sikerült emigrálnia.

209349045_535174417839128_1757864689083276525_n-095127.jpg

Havadtőy Sámuel az új installációt festi (Fotó/Forrás: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook)

Először Londonban dolgozott egy műtárgykereskedőnél, majd New Yorkba költözött, ahol lakberendezéssel foglalkozó üzletet vezetett. Így ismerkedett meg John Lennonnal és Yoko Onóval. A munkakapcsolat baráti viszonnyá alakult, majd

Lennon halála után Havadtőy Sámuel és Yoko Ono szorosabbra fűzte kapcsolatát. Több mint húsz évig éltek együtt.

Eközben a képzőművész sztárok otthonain és nyaralóin dolgozott, jó viszonyt ápolt többek között Warhollal, Haringgel, George Condóval és Donald Baechlerrel is.

Munkáira jellemző a kézzel vert csipke használata, amely egyben a gyermekkori Magyarország képeit is visszaidézi számára. Nemcsak alkotásaiban elevenedik meg gyerekkorának helyszíne, a ’80-as évek óta rendszeresen látogat vissza, 1992-ben pedig saját galériát is alapított Budapesten, Galéria 56 néven.

208457402_535174701172433_1896433759772267546_n-095127.jpg

Havadtőy Sámuel az új installációt festi (Fotó/Forrás: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook)

Havadtőy műveiből rendszeresen rendeznek kiállításokat világszerte, egyik munkájából még Ferenc pápa is rendelt egy másolatot.

A Szent István-terem és a most készülő installáció augusztus 20-án nyitja meg kapuit, az első napokban pedig az érdeklődők ingyen tekinthetik meg az alkotást.

Fejléckép forrása: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Százegy éves korában elhunyt Francoise Gilot festőművész

A művész hosszú ideje tüdő- és szívproblémákkal küzdött. Francoise Gilot-ra sokáig Pablo Picasso múzsájaként tekintettek csak, de idővel saját munkái révén is kivívta a világ figyelmét.
Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán.