Vizuál

Sam Havadtoy a készíti a Budavári Palota új installációját

2021.07.05. 09:55
Ajánlom
Havadtőy Sámul magyar származású képzőművész és műgyűjtő alkotása Szent István intelmeit idézi meg.

A világhírű művész az installáció elkészítéséhez fémet, csipkét, valamint ékszerészeket használ, utóbbihoz hazai ékszerészek és bronzöntők segítségét kérte.

A kortárs műalkotás a képzőművészet eszközeivel mutatja be államalapítónk fiához intézett intelmeit, egyben megidézi Szent István szellemi örökségét.

Az installáció készítője, Havadtőy Sámuel 1952-ben született Londonban, a ’70-es évek óta világpolgárként él. Egyesült Királyságba kivándorolt magyar szülei éppen az 1956-os forradalom kitörése előtt tértek vissza Magyarországra, így Sámuel is itt nőtt fel. Mivel brit állampolgárságát a szocialista Magyarországon nem vették figyelembe, sokáig felnőttkorában sem térhetett vissza Nyugatra, csak 1971-ben sikerült emigrálnia.

209349045_535174417839128_1757864689083276525_n-095127.jpg

Havadtőy Sámuel az új installációt festi (Fotó/Forrás: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook)

Először Londonban dolgozott egy műtárgykereskedőnél, majd New Yorkba költözött, ahol lakberendezéssel foglalkozó üzletet vezetett. Így ismerkedett meg John Lennonnal és Yoko Onóval. A munkakapcsolat baráti viszonnyá alakult, majd

Lennon halála után Havadtőy Sámuel és Yoko Ono szorosabbra fűzte kapcsolatát. Több mint húsz évig éltek együtt.

Eközben a képzőművész sztárok otthonain és nyaralóin dolgozott, jó viszonyt ápolt többek között Warhollal, Haringgel, George Condóval és Donald Baechlerrel is.

Munkáira jellemző a kézzel vert csipke használata, amely egyben a gyermekkori Magyarország képeit is visszaidézi számára. Nemcsak alkotásaiban elevenedik meg gyerekkorának helyszíne, a ’80-as évek óta rendszeresen látogat vissza, 1992-ben pedig saját galériát is alapított Budapesten, Galéria 56 néven.

208457402_535174701172433_1896433759772267546_n-095127.jpg

Havadtőy Sámuel az új installációt festi (Fotó/Forrás: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook)

Havadtőy műveiből rendszeresen rendeznek kiállításokat világszerte, egyik munkájából még Ferenc pápa is rendelt egy másolatot.

A Szent István-terem és a most készülő installáció augusztus 20-án nyitja meg kapuit, az első napokban pedig az érdeklődők ingyen tekinthetik meg az alkotást.

Fejléckép forrása: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.