Vizuál

Schönberger Ádám: "A tér történeteit szeretnénk elmesélni"

2012.12.02. 07:02
Ajánlom
A Marom Klub Egyesület 2009 óta működő, Hanuka apropójából kiinduló fesztiválja 2012-ben is programdömpinggel nyitja a decembert: lesz többek között cserepiac, városi séta, színházi performansz, kiállítás és koncert. A VI. és VII. kerület közösségi és kulturális színtereit összefogó Negyed6Negyed7 most a Klauzál térre koncentrál. Az idei eseményről a Hagesherben rappelő, TÁP Színházban játszó és a Bánkitó Fesztivált is szervező Schönberger Ádám fesztiváligazgatót kérdeztük.

- Miért éppen a Klauzál tér?

- A Negyed6Negyed7 Fesztivál évek óta foglalkozik a Belső Erzsébetvárossal, aminek az egyetlen nagy, központi teréről beszélünk. Ehhez képest még kérdés, hogy milyen lehetőségeket rejteget magában, nincsen kihasználva. Mi eleve egy várossal és városi terekkel foglalkozó fesztivált csinálunk, érdemes specifikusan is választanunk egy helyszínt. A Klauzál tér egy olyan szürke folt a térképen, aminek sokkal nagyobb jelentősége is lehetne. Mindemellett egy tér nem csak azt jelenti, hogy fák vannak rajta. Befolyásolja a társadalmi párbeszédet és azt is, hogy az emberek hogyan viszonyulnak egymáshoz. A fórumszerűsége egyértelműen fontos szempont.

- A tér vizsgálatához tartozik a szolgáltatásokat bemutató, nyílt napotok, ahol meg lehet ismerni a Klauzál tér kisiparosait, vendéglátósait. Miért őket emeltétek ki?

- Van egy régi elképzelés, ami szerint a helyben kialakult szolgáltatásokat helyben veszik igénybe az emberek. Ez ma már nincsen így, bármikor kocsiba ülhetünk vagy elvillamosozhatunk messzebbre. Egyértelmű, hogy ha a szolgáltatások nem zárnak be, a helyszín sokkal működőképesebbé válik. Jelenleg a Klauzál tér egy nem igazán funkcionáló hely, pedig az üzleteket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha itt járunk: egymást követi a hímző, a szabó, a hangszerkészítő, a zöldséges, a könyvesbolt, a kárpitos - csak sok közülük zárva van, titokzatos a háttere. Ezért is szervezzük a programot: fontos, hogy látszódjanak ezek a terek és létrejöjjön egy áramlás közöttük és a lakók vagy az erre sétáló emberek között.

- A Social Action Exchange csoport projektje is a fesztivál része - miben áll az együttműködés?

- A SAE a Marom csereprogramja, ami három ország - Izrael, Amerika és Magyarország - között valósul meg. A magyar csapat idén a Marom egyéb tevékenységeivel, így a Negyed6Negyed7-tel összhangban a zsidó negyed kutatását választotta témának. Mi a Klauzál tér történeteit szeretnénk elmesélni, a SAE pedig olyan kérdéseket tesz fel az itt lakóknak, mint például hogy mi annak a régi őrbódénak a szerepe, ami mindenki számára látható, de senki sem tudja, micsoda pontosan. A SAE-val egy intergenerációs sétát is tervezünk, ahol az itt élő nyugdíjasok mutatják be a helyszíneket a fiatalokkal.

- Egy képzőművészeti akcióval is készül a Social Action - ez mi lesz pontosan?

- A mostani terveink szerint a Klauzál tér kerítéseire fog készülni egy olyan installáció, amin a SAE-interjúk szövegeinek képi megjelenítései szerepelnének Kovai Anna Fruzsina munkájaként Rónai Péter grafikai gondozásában. Az érdekesebb mondatokat, történeteket és felvetéseket szöveges formában is közzétennénk és a ház gyereklakóinak a rajzait, az interjúk kapcsán felmerülő történetek gyerekrajzait is kiállítanánk.

- Az időzítésen kívül mitől hanukai fesztivál a Negyed6Negyed7?

- Amióta a fesztivált szervezzük, a Hanuka nyolc napja volt a kiindulópont, ez egy remek apropó. Most sokat beszéltünk a negyedre, épületekre koncentráló programokról, de ezekkel párhuzamosan folyamatosan futnak a kulturális, szórakoztató és művészeti események is. Ahogyan eddig, most is sok negyedbeli helyszín vesz részt a fesztiválon: könyvesbolt, közösségi tér, szórakozóhely. Ők a mi segítségünkkel maguk szervezik a fesztivál idejére a projektjeiket és ezek között van olyan is, ami a Hanukával foglalkozik. Könnyed ünnepi esemény például a gyertyagyújtás minden este vagy egy Hanukával kapcsolatos gasztronómiai program.

- Fotós pályázatot is meghirdettetek a fesztivál kapcsán, ami arra hívta fel a jelentkezőket, hogy "pótolják ki saját családjuk fotóalbumának hiányzó oldalait vagy rekonstruálják egy olyan család elveszett fotóalbumát, mely a Klauzál téren élt vagy élhetett volna". Milyen munkák érkeztek be eddig?

- Sokféle érdekes pályaművet kaptunk. Most úgy tűnik, a fikciós, kitalált család témája inspirálta az embereket. Vannak, akik sok fotóból összeálló anyagot küldtek, másoktól filmet kaptunk. A nyertes művek kiállítását a fesztivál ideje alatt a Massolit Books and Café-ban lehet majd látni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál ajánló

Trianon keserű pohara a Néprajzi Múzeum tárlatában

Mértanfüzet, laposüveg és fali terítő tanúskodik a Trianon utáni Magyarország fájdalmáról. Alapításának évfordulójához kapcsolódva, csütörtöktől a kényszerű békekötéssel kapcsolatos gyűjteményt tett közzé a Néprajzi Múzeum az interneten.
Vizuál aukció

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Nyárutcahúsz

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Nyár utca húszra emlékezik.
Vizuál hír

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.