Vizuál

Schönberger Ádám: "A tér történeteit szeretnénk elmesélni"

2012.12.02. 07:02
Ajánlom
A Marom Klub Egyesület 2009 óta működő, Hanuka apropójából kiinduló fesztiválja 2012-ben is programdömpinggel nyitja a decembert: lesz többek között cserepiac, városi séta, színházi performansz, kiállítás és koncert. A VI. és VII. kerület közösségi és kulturális színtereit összefogó Negyed6Negyed7 most a Klauzál térre koncentrál. Az idei eseményről a Hagesherben rappelő, TÁP Színházban játszó és a Bánkitó Fesztivált is szervező Schönberger Ádám fesztiváligazgatót kérdeztük.

- Miért éppen a Klauzál tér?

- A Negyed6Negyed7 Fesztivál évek óta foglalkozik a Belső Erzsébetvárossal, aminek az egyetlen nagy, központi teréről beszélünk. Ehhez képest még kérdés, hogy milyen lehetőségeket rejteget magában, nincsen kihasználva. Mi eleve egy várossal és városi terekkel foglalkozó fesztivált csinálunk, érdemes specifikusan is választanunk egy helyszínt. A Klauzál tér egy olyan szürke folt a térképen, aminek sokkal nagyobb jelentősége is lehetne. Mindemellett egy tér nem csak azt jelenti, hogy fák vannak rajta. Befolyásolja a társadalmi párbeszédet és azt is, hogy az emberek hogyan viszonyulnak egymáshoz. A fórumszerűsége egyértelműen fontos szempont.

- A tér vizsgálatához tartozik a szolgáltatásokat bemutató, nyílt napotok, ahol meg lehet ismerni a Klauzál tér kisiparosait, vendéglátósait. Miért őket emeltétek ki?

- Van egy régi elképzelés, ami szerint a helyben kialakult szolgáltatásokat helyben veszik igénybe az emberek. Ez ma már nincsen így, bármikor kocsiba ülhetünk vagy elvillamosozhatunk messzebbre. Egyértelmű, hogy ha a szolgáltatások nem zárnak be, a helyszín sokkal működőképesebbé válik. Jelenleg a Klauzál tér egy nem igazán funkcionáló hely, pedig az üzleteket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha itt járunk: egymást követi a hímző, a szabó, a hangszerkészítő, a zöldséges, a könyvesbolt, a kárpitos - csak sok közülük zárva van, titokzatos a háttere. Ezért is szervezzük a programot: fontos, hogy látszódjanak ezek a terek és létrejöjjön egy áramlás közöttük és a lakók vagy az erre sétáló emberek között.

- A Social Action Exchange csoport projektje is a fesztivál része - miben áll az együttműködés?

- A SAE a Marom csereprogramja, ami három ország - Izrael, Amerika és Magyarország - között valósul meg. A magyar csapat idén a Marom egyéb tevékenységeivel, így a Negyed6Negyed7-tel összhangban a zsidó negyed kutatását választotta témának. Mi a Klauzál tér történeteit szeretnénk elmesélni, a SAE pedig olyan kérdéseket tesz fel az itt lakóknak, mint például hogy mi annak a régi őrbódénak a szerepe, ami mindenki számára látható, de senki sem tudja, micsoda pontosan. A SAE-val egy intergenerációs sétát is tervezünk, ahol az itt élő nyugdíjasok mutatják be a helyszíneket a fiatalokkal.

- Egy képzőművészeti akcióval is készül a Social Action - ez mi lesz pontosan?

- A mostani terveink szerint a Klauzál tér kerítéseire fog készülni egy olyan installáció, amin a SAE-interjúk szövegeinek képi megjelenítései szerepelnének Kovai Anna Fruzsina munkájaként Rónai Péter grafikai gondozásában. Az érdekesebb mondatokat, történeteket és felvetéseket szöveges formában is közzétennénk és a ház gyereklakóinak a rajzait, az interjúk kapcsán felmerülő történetek gyerekrajzait is kiállítanánk.

- Az időzítésen kívül mitől hanukai fesztivál a Negyed6Negyed7?

- Amióta a fesztivált szervezzük, a Hanuka nyolc napja volt a kiindulópont, ez egy remek apropó. Most sokat beszéltünk a negyedre, épületekre koncentráló programokról, de ezekkel párhuzamosan folyamatosan futnak a kulturális, szórakoztató és művészeti események is. Ahogyan eddig, most is sok negyedbeli helyszín vesz részt a fesztiválon: könyvesbolt, közösségi tér, szórakozóhely. Ők a mi segítségünkkel maguk szervezik a fesztivál idejére a projektjeiket és ezek között van olyan is, ami a Hanukával foglalkozik. Könnyed ünnepi esemény például a gyertyagyújtás minden este vagy egy Hanukával kapcsolatos gasztronómiai program.

- Fotós pályázatot is meghirdettetek a fesztivál kapcsán, ami arra hívta fel a jelentkezőket, hogy "pótolják ki saját családjuk fotóalbumának hiányzó oldalait vagy rekonstruálják egy olyan család elveszett fotóalbumát, mely a Klauzál téren élt vagy élhetett volna". Milyen munkák érkeztek be eddig?

- Sokféle érdekes pályaművet kaptunk. Most úgy tűnik, a fikciós, kitalált család témája inspirálta az embereket. Vannak, akik sok fotóból összeálló anyagot küldtek, másoktól filmet kaptunk. A nyertes művek kiállítását a fesztivál ideje alatt a Massolit Books and Café-ban lehet majd látni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Előkerült egy lopott Klimt

Egy 1997-ben az észak-olaszországi Piancenza egyik galériájából ellopott Gustav Klimt-portré bukkant fel Olaszországban.
Vizuál gyász

Elhunyt Varga Imre szobrászművész

A neves művész életének 97. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 9-én hunyt el otthonában - tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden.
Vizuál Film

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 
Vizuál magazin

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.
Vizuál berlin

Az elegancia és az abszurd humor jegyében adták át az Európai Filmdíjakat

Az európai film legnagyobb ünnepéről számol be helyszíni tudósítónk Berlinből, ahol szombat este, a 32. Európai Filmdíj átadóján összegyűlt az európai filmes szcéna színe-java. A helyszín, mint mindig, az ezer nézőt befogadó Nyugat-Berlini színházépület, a Haus der Berliner Festspiele volt.