Vizuál

Schönberger Ádám: "A tér történeteit szeretnénk elmesélni"

2012.12.02. 07:02
Ajánlom
A Marom Klub Egyesület 2009 óta működő, Hanuka apropójából kiinduló fesztiválja 2012-ben is programdömpinggel nyitja a decembert: lesz többek között cserepiac, városi séta, színházi performansz, kiállítás és koncert. A VI. és VII. kerület közösségi és kulturális színtereit összefogó Negyed6Negyed7 most a Klauzál térre koncentrál. Az idei eseményről a Hagesherben rappelő, TÁP Színházban játszó és a Bánkitó Fesztivált is szervező Schönberger Ádám fesztiváligazgatót kérdeztük.

- Miért éppen a Klauzál tér?

- A Negyed6Negyed7 Fesztivál évek óta foglalkozik a Belső Erzsébetvárossal, aminek az egyetlen nagy, központi teréről beszélünk. Ehhez képest még kérdés, hogy milyen lehetőségeket rejteget magában, nincsen kihasználva. Mi eleve egy várossal és városi terekkel foglalkozó fesztivált csinálunk, érdemes specifikusan is választanunk egy helyszínt. A Klauzál tér egy olyan szürke folt a térképen, aminek sokkal nagyobb jelentősége is lehetne. Mindemellett egy tér nem csak azt jelenti, hogy fák vannak rajta. Befolyásolja a társadalmi párbeszédet és azt is, hogy az emberek hogyan viszonyulnak egymáshoz. A fórumszerűsége egyértelműen fontos szempont.

- A tér vizsgálatához tartozik a szolgáltatásokat bemutató, nyílt napotok, ahol meg lehet ismerni a Klauzál tér kisiparosait, vendéglátósait. Miért őket emeltétek ki?

- Van egy régi elképzelés, ami szerint a helyben kialakult szolgáltatásokat helyben veszik igénybe az emberek. Ez ma már nincsen így, bármikor kocsiba ülhetünk vagy elvillamosozhatunk messzebbre. Egyértelmű, hogy ha a szolgáltatások nem zárnak be, a helyszín sokkal működőképesebbé válik. Jelenleg a Klauzál tér egy nem igazán funkcionáló hely, pedig az üzleteket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha itt járunk: egymást követi a hímző, a szabó, a hangszerkészítő, a zöldséges, a könyvesbolt, a kárpitos - csak sok közülük zárva van, titokzatos a háttere. Ezért is szervezzük a programot: fontos, hogy látszódjanak ezek a terek és létrejöjjön egy áramlás közöttük és a lakók vagy az erre sétáló emberek között.

- A Social Action Exchange csoport projektje is a fesztivál része - miben áll az együttműködés?

- A SAE a Marom csereprogramja, ami három ország - Izrael, Amerika és Magyarország - között valósul meg. A magyar csapat idén a Marom egyéb tevékenységeivel, így a Negyed6Negyed7-tel összhangban a zsidó negyed kutatását választotta témának. Mi a Klauzál tér történeteit szeretnénk elmesélni, a SAE pedig olyan kérdéseket tesz fel az itt lakóknak, mint például hogy mi annak a régi őrbódénak a szerepe, ami mindenki számára látható, de senki sem tudja, micsoda pontosan. A SAE-val egy intergenerációs sétát is tervezünk, ahol az itt élő nyugdíjasok mutatják be a helyszíneket a fiatalokkal.

- Egy képzőművészeti akcióval is készül a Social Action - ez mi lesz pontosan?

- A mostani terveink szerint a Klauzál tér kerítéseire fog készülni egy olyan installáció, amin a SAE-interjúk szövegeinek képi megjelenítései szerepelnének Kovai Anna Fruzsina munkájaként Rónai Péter grafikai gondozásában. Az érdekesebb mondatokat, történeteket és felvetéseket szöveges formában is közzétennénk és a ház gyereklakóinak a rajzait, az interjúk kapcsán felmerülő történetek gyerekrajzait is kiállítanánk.

- Az időzítésen kívül mitől hanukai fesztivál a Negyed6Negyed7?

- Amióta a fesztivált szervezzük, a Hanuka nyolc napja volt a kiindulópont, ez egy remek apropó. Most sokat beszéltünk a negyedre, épületekre koncentráló programokról, de ezekkel párhuzamosan folyamatosan futnak a kulturális, szórakoztató és művészeti események is. Ahogyan eddig, most is sok negyedbeli helyszín vesz részt a fesztiválon: könyvesbolt, közösségi tér, szórakozóhely. Ők a mi segítségünkkel maguk szervezik a fesztivál idejére a projektjeiket és ezek között van olyan is, ami a Hanukával foglalkozik. Könnyed ünnepi esemény például a gyertyagyújtás minden este vagy egy Hanukával kapcsolatos gasztronómiai program.

- Fotós pályázatot is meghirdettetek a fesztivál kapcsán, ami arra hívta fel a jelentkezőket, hogy "pótolják ki saját családjuk fotóalbumának hiányzó oldalait vagy rekonstruálják egy olyan család elveszett fotóalbumát, mely a Klauzál téren élt vagy élhetett volna". Milyen munkák érkeztek be eddig?

- Sokféle érdekes pályaművet kaptunk. Most úgy tűnik, a fikciós, kitalált család témája inspirálta az embereket. Vannak, akik sok fotóból összeálló anyagot küldtek, másoktól filmet kaptunk. A nyertes művek kiállítását a fesztivál ideje alatt a Massolit Books and Café-ban lehet majd látni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.