Vizuál

Schönberger Ádám: "A tér történeteit szeretnénk elmesélni"

2012.12.02. 07:02
Ajánlom
A Marom Klub Egyesület 2009 óta működő, Hanuka apropójából kiinduló fesztiválja 2012-ben is programdömpinggel nyitja a decembert: lesz többek között cserepiac, városi séta, színházi performansz, kiállítás és koncert. A VI. és VII. kerület közösségi és kulturális színtereit összefogó Negyed6Negyed7 most a Klauzál térre koncentrál. Az idei eseményről a Hagesherben rappelő, TÁP Színházban játszó és a Bánkitó Fesztivált is szervező Schönberger Ádám fesztiváligazgatót kérdeztük.

- Miért éppen a Klauzál tér?

- A Negyed6Negyed7 Fesztivál évek óta foglalkozik a Belső Erzsébetvárossal, aminek az egyetlen nagy, központi teréről beszélünk. Ehhez képest még kérdés, hogy milyen lehetőségeket rejteget magában, nincsen kihasználva. Mi eleve egy várossal és városi terekkel foglalkozó fesztivált csinálunk, érdemes specifikusan is választanunk egy helyszínt. A Klauzál tér egy olyan szürke folt a térképen, aminek sokkal nagyobb jelentősége is lehetne. Mindemellett egy tér nem csak azt jelenti, hogy fák vannak rajta. Befolyásolja a társadalmi párbeszédet és azt is, hogy az emberek hogyan viszonyulnak egymáshoz. A fórumszerűsége egyértelműen fontos szempont.

- A tér vizsgálatához tartozik a szolgáltatásokat bemutató, nyílt napotok, ahol meg lehet ismerni a Klauzál tér kisiparosait, vendéglátósait. Miért őket emeltétek ki?

- Van egy régi elképzelés, ami szerint a helyben kialakult szolgáltatásokat helyben veszik igénybe az emberek. Ez ma már nincsen így, bármikor kocsiba ülhetünk vagy elvillamosozhatunk messzebbre. Egyértelmű, hogy ha a szolgáltatások nem zárnak be, a helyszín sokkal működőképesebbé válik. Jelenleg a Klauzál tér egy nem igazán funkcionáló hely, pedig az üzleteket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha itt járunk: egymást követi a hímző, a szabó, a hangszerkészítő, a zöldséges, a könyvesbolt, a kárpitos - csak sok közülük zárva van, titokzatos a háttere. Ezért is szervezzük a programot: fontos, hogy látszódjanak ezek a terek és létrejöjjön egy áramlás közöttük és a lakók vagy az erre sétáló emberek között.

- A Social Action Exchange csoport projektje is a fesztivál része - miben áll az együttműködés?

- A SAE a Marom csereprogramja, ami három ország - Izrael, Amerika és Magyarország - között valósul meg. A magyar csapat idén a Marom egyéb tevékenységeivel, így a Negyed6Negyed7-tel összhangban a zsidó negyed kutatását választotta témának. Mi a Klauzál tér történeteit szeretnénk elmesélni, a SAE pedig olyan kérdéseket tesz fel az itt lakóknak, mint például hogy mi annak a régi őrbódénak a szerepe, ami mindenki számára látható, de senki sem tudja, micsoda pontosan. A SAE-val egy intergenerációs sétát is tervezünk, ahol az itt élő nyugdíjasok mutatják be a helyszíneket a fiatalokkal.

- Egy képzőművészeti akcióval is készül a Social Action - ez mi lesz pontosan?

- A mostani terveink szerint a Klauzál tér kerítéseire fog készülni egy olyan installáció, amin a SAE-interjúk szövegeinek képi megjelenítései szerepelnének Kovai Anna Fruzsina munkájaként Rónai Péter grafikai gondozásában. Az érdekesebb mondatokat, történeteket és felvetéseket szöveges formában is közzétennénk és a ház gyereklakóinak a rajzait, az interjúk kapcsán felmerülő történetek gyerekrajzait is kiállítanánk.

- Az időzítésen kívül mitől hanukai fesztivál a Negyed6Negyed7?

- Amióta a fesztivált szervezzük, a Hanuka nyolc napja volt a kiindulópont, ez egy remek apropó. Most sokat beszéltünk a negyedre, épületekre koncentráló programokról, de ezekkel párhuzamosan folyamatosan futnak a kulturális, szórakoztató és művészeti események is. Ahogyan eddig, most is sok negyedbeli helyszín vesz részt a fesztiválon: könyvesbolt, közösségi tér, szórakozóhely. Ők a mi segítségünkkel maguk szervezik a fesztivál idejére a projektjeiket és ezek között van olyan is, ami a Hanukával foglalkozik. Könnyed ünnepi esemény például a gyertyagyújtás minden este vagy egy Hanukával kapcsolatos gasztronómiai program.

- Fotós pályázatot is meghirdettetek a fesztivál kapcsán, ami arra hívta fel a jelentkezőket, hogy "pótolják ki saját családjuk fotóalbumának hiányzó oldalait vagy rekonstruálják egy olyan család elveszett fotóalbumát, mely a Klauzál téren élt vagy élhetett volna". Milyen munkák érkeztek be eddig?

- Sokféle érdekes pályaművet kaptunk. Most úgy tűnik, a fikciós, kitalált család témája inspirálta az embereket. Vannak, akik sok fotóból összeálló anyagot küldtek, másoktól filmet kaptunk. A nyertes művek kiállítását a fesztivál ideje alatt a Massolit Books and Café-ban lehet majd látni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

KÉP-regény: „Sajnos zárva vagyunk”

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt idézi fel, milyen volt, amikor még lehetett koncertre járni meghitt klubokba és jazzkocsmákba.
Vizuál ajánló

Műterembejárások, tárlatvezetések, városi séták – Jön az 5. Budapest Art Week

Hetvennél is több helyszínen rendezik meg idén október 16. és 25. között a Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozatot.
Vizuál ajánló

Ezen a hétvégén elmerülhetünk a Zsolnayak világában

Rendhagyó idegenvezetés keretében engednek bepillantást a Zsolnay család titkaiba szeptember 19-én és 20-án Pécsett, a kulturális örökség napjai programsorozaton.
Vizuál ajánló

Ma kezdődik a Műtárgyak éjszakája

Mintegy ötven helyszínen több mint száz programmal rendezik meg csütörtöktől szombatig a 4. Műtárgyak éjszakáját Budapesten.
Vizuál magazin

Mit keres a képregény a múzeum falán?

A legtöbb mű olyan, mint egy rejtvény, amelyet ha megfejtünk, még komplexebb művészeti élményt kapunk. A Ludwig Múzeum gyűjteményében számos rejtélyes alkotás található, amelyek közül most több mint száz művet láthatunk az Időgép című új állandó kiállításon. Vizsgáljuk meg Roy Lichtenstein Vicki című képét kicsit közelebbről!