Vizuál

Séta egyedül

2015.02.19. 16:00
Ajánlom
Fövenyi Sándor Budáról készült fotóiból nyílt kiállítás a Várnegyed Galériában.

"Elveszett a kompozíció iránti igény, megszűnt a figyelem az iránt, hogy egy kép mit is ábrázol és az, amit mutat, mit jelent, nem számítanak már a színek - azok esetlegesek és egyébként is módosíthatók - és egyáltalán veszendőben van annak a technikai tudásnak a súlya, ami a fényképészt elkülönítette a nem fényképésztől. Rajta vagyok a képen vagy nem? - Tulajdonképpen csak ez számít" - mondta el Petrányi Zsolt a tárlat megnyitóján, hozzátéve, azért válik Fövenyi Sándor kiállítása fontossá, mert mindezzel szemben azt bizonyítja, hogy van értelme arról gondolkodni, mire jó a fotográfia.

"A falakon látható képek ugyanis a médium művészi használatán túl egy olyan megközelítésről árulkodnak, ami eltér a megszokott praxistól. Pillanatfelvételek vesznek körül minket, olyan fekete-fehérben megmutatott együttállások, ahol véletlenszerűen élethelyzeteknek lehetünk a tanúi, az utcán mozgó járókelők egy adott pillanatban, egymástól függetlenül úgy cselekszenek, hogy az arról a pontról nézve, ahol a fotográfus áll, összerendezettnek és egymással viszonyban lévőnek tűnik" - jegyezte meg a művészettörténész.

A tárlat március 7-ig tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Johnny Depp érkezése megmozgatta a berlinieket

Félidőnél jár a jubileumi Berlinale, bár még nem láttuk a teljes versenyprogramot, az már most elmondható, hogy gazdag és szép a válogatás, komoly, nagy filmekkel. Helyszíni beszámolónk Berlinből.
Vizuál interjú

Már a kamera is csak illúzió

Egy fotóra pillantva mindenki tudja, hogy a nagyobb alakok közelebb álltak a fotóshoz, az oválisnak látszó asztal a valóságban kerek – ez a tudás azonban tanult, a kultúránk része, ahogy az egyiptomiaké a legjellemzőbb nézet ábrázolása volt. Waliczky Tamás azt mutatja meg, hogy a kép és a valóság milyen távol állhatnak egymástól egy fotón is.
Vizuál ajánló

Láthatóvá teszik a fiatal művészeket

Huszonhat fiatal képzőművész pályaműveit sorakoztatja fel a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj idei nyerteseinek bemutatkozó kiállítása a Műcsarnokban.
Vizuál ajánló

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.
Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.