Vizuál

Shakespeare bélyegen

2014.04.28. 12:30
Ajánlom
"Szikra pattan, olthatatlan..." Shakespeare-kultusz a bélyegeken címmel kamarakiállítás nyílt szombaton William Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából a budapesti Bélyegmúzeumban.

A budapesti Shakespeare-szobor Egylet és a Bélyegmúzeum közös szervezésében megvalósuló tárlat tablóin az érdeklődők találkozhatnak a világ számos országának kiadásain megjelenő különböző, - vagy egyes esetekben nagyon is hasonló - Shakespeare-ábrázolásokkal, valamint a drámaíró egyes műveinek postabélyegeken megjelenő lenyomatával - közölték a szervezők.

A bélyegképek segítségével feleleveníthetik többek között a Szentivánéji álom, a Hamlet, az Othello vagy a Rómeó és Júlia című mű egyes jeleneteit, valamint a magyar kiadások segítségével azok hazai tolmácsolóit. Megismerhetik a világ bélyegtervezőinek egyéni látásmódját, amelynek köszönhetően egy témában annyiféle ábrázolás születhetett. Helyet kapnak a kiállítás anyagában a Magyar Posta Shakespeare-kiadásai is, a hozzájuk kapcsolódó vázlatokkal, tervekkel és első napi borítékokkal, köztük az idei évfordulóra megjelenő bélyegújdonsággal.

Az összeállításban egy kisebb válogatást láthatnak a szerző világméretű kultuszának köszönhetően mindenfelé megjelenő köztéri szobrainak fotóiból, képes levelezőlapokon látható ábrázolásaiból, amelyek között kiemelt figyelmet fordítanak a 2003-ban Budapesten avatott Shakespeare-szoborra. A bélyegek mellett a Kossuth-díjas grafikusművész, Kass János rézkarcait is bemutatják, amelyeket a Hamlethez készített illusztrációként.

A kiállítás június 15-ig látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.