Vizuál

Shakespeare forogna a sírjában, ha látná

2017.06.02. 11:55
Ajánlom
Számos filmadaptáció olyan szabadon és merészen kezeli Shakespeare eredeti műveit, hogy a szerző valószínűleg rá sem ismerne saját alkotására. Íme az öt legeredetibb újragondolás!

Rómeó + Júlia (1996)

Az ausztrál Baz Luhrmann első nagy szenzációja annak idején alaposan odacsapott a Zeffirelli klasszikus adaptációjához szokott közönségnek. Az excentrikus filmes verziójában a Montague-k és a Capuletek hawaii ingben, széttetoválva, felpimpelt kocsikkal és automata fegyverekkel járnak Verona Beach neonfényes utcáin. Az erős zenei támogatással és ütős klipesztétikával megvalósított feldolgozásban egymást érik az utcai leszámolások és az autós üldözések, a mű mondanivalója mégis megmaradt, ahogy Shakespeare eredeti szövege is – ennek köszönhetően hiába a csicsás háttér, a hipermodern Rómeó és Júlia is ugyanolyan megrázó, mint a XVI. századi.

10 dolog, amit utálok benned (1999)

Ha valaki esetleg nem olvasta A makrancos hölgyet, egyáltalán nem biztos, hogy ráismerne a tragikusan fiatalon elhunyt Heath Ledger első fontosabb filmjében. Az alkotók ugyanis laza tinifilmként gondolták újra Shakespeare eredeti alkotását, és az nagyszerűen működik az ezredforduló gimnazista közegében is. A modernizált verzió készítői a „randizni vagy nem randizni?” kérdésre helyezik a hangsúlyt, azaz az adja a fő konfliktust, hogy a szigorú papa megtiltja szeme fényének, a fiúk körében igen népszerű Biancának, hogy srácokkal találkozgasson – amíg vadóc nővére, Katarina be nem pasizik (azt reméli ugyanis, hogy ez sosem fog megtörténni). A Padua (!) Gimi – és Katarina – azonban még nem látott olyan jóképű és elszánt bajkeverőt, mint Patrick Verona, azaz a húszéves Heath Ledger...

Ran – Káosz (1985)

Akira Kuroszava kései alkotása Shakespeare Lear királyának XVI. századi japán környezetbe ültetett feldolgozása. A japán mester ugyanis jelentőségteljes párhuzamokat fedezett fel az angol Bárd darabjának világa és a XVI. századi Japán viharos történelme között, így a végzetes hibát elkövető „tékozló apa” ezúttal Hidetora nagyúr, aki azzal, hogy felosztja birodalmát három fia közt, árulás, hatalomvágy, bosszú és testvérháború véres sorozatát indítja el. Kuroszava nagyszabású szamurájfilmként fogalmazta újra a Lear királyt, csodálatos színhasználattal, kevés vágással és kameramozgással, statikus, hosszú beállításokkal, közelik nélkül, a tragikus zárlat előtt egy dinamikus monstre csatajelenettel.

Otthonom, Idaho (1991)

Gus Van Sant korai művében Shakespeare IV. Henrikjének egyes motívumait hasznosítja újra, sőt az avoni hattyú eredeti dialógusait is felhasználja. A drogos férfiprosti környezetben játszódó filmben van egy „trónörökös” figura, az egyik főhős, Scott, aki először közös rablásokban és tivornyákban vesz részt egy Bob nevű fickóval (ő egyértelműen Falstaffnak feleltethető meg), majd hátat fordít addigi életének, hogy átvegye apja örökségét. A falstaffi Bobot és tolvajtársait felvonultató jelenetek erősen színpadias szcénák, amelyek egyszerre elemeltek, stilizáltak és távolságtartóak, és a filmben ezenkívül is számos kulturális utalás szerepel, nem beszélve a Super8-as home videó és dokumentumfilmes betétekről vagy épp az életre kelő címlapfotókról. Van Sant alkotása így játékos stíluskavalkáddá varázsolja a shakespeare-i királydrámát.

O – Othello (2001)

Az inkább színészként ismert Tim Blake Nelson (Ó, testvér, merre visz az utad?) feszült tinithrillerként képzelte el a féltékenység drámáját, vagyis az Othellót. A modern környezetet leszámítva (a film egy elit magániskolában játszódik) az O meglehetősen hűségesen követi le az eredeti cselekményt. A címszereplő egy fekete diák, a kosárcsapat sztárja, aki a dékán lányával, a gyönyörű Desivel jár, a kosáredző fia, Hugo azonban – akinek elege lesz Odin, azaz O népszerűségéből és sikereiből – belerondít a paradicsomba, és ármánykodni kezd, hogy megmérgezze a szerelmesek kapcsolatát. Az O esetében tehát csak a háttér változott, a mű ugyanúgy az irigység, a féltékenység, a manipuláció és az emberi gonoszság története maradt, mint Shakespeare-nél.

A Madách Színház június 9. és július 16. között megrendezendő Szerelmünk, Shakespeare fesztiváljának egyik programsorozata, Az én Shakespeare-em folyamán is számos mozgóképes Shakespeare-adaptációval ismerkedhetünk meg, hiszen a neves színészekkel, rendezőkkel és irodalmárokkal zajló beszélgetéseket minden esetben filmvetítés követi.

További részleteket ide kattintva olvashat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál beethoven

Teljes megújul a bonni Beethoven-ház

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére.
Vizuál ajánló

Aki a kaposvári katonaélményeiből csinált karriert New Yorkban – Halász András

A művész neve mára legendává vált, elsősorban azért mert már a 70-es években az új képzőművész-generáció egyik meghatározó vezéralakja volt, művei pedig rangos magyar és nemzetközi múzeumi és magángyűjteményekben szerepelnek. A kiállításon kiemelkedik az 1983-ban készült, a személyi számítógépek korát megelőző, első computer-grafikai sorozatának a 2015-ben újragondolt, hatásos festményei.
Vizuál ajánló

Picassót vagy egy applikációt könnyebb restaurálni?

Ezen a héten nyílik a Ludwig Múzeum 30 éves fennállását ünneplő kiállítássorozat második, Eszközök című tárlata, amely az elmúlt 20 év médiaművészeti alkotásait mutatja be a múzeum gyűjteményéből.
Vizuál galéria

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál magazin

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.