Vizuál

Sherlock Holmes múzeumba kerül

2014.05.23. 14:05
Ajánlom
Sir Arthur Conan Doyle briliáns londoni detektívjének, Sherlock Holmesnak szenteli októberben nyíló új tárlatát a Museum of London.

Ez az első alkalom, hogy az intézmény teljes kiállítást épít egy kitalált figurára. "Vannak emberek, akik azt hiszik, hogy Sherlock valós személy" - mondta Alex Werner, a tárlat vezető kurátora, hozzátéve, hogy a karakter még sosem volt ennyire népszerű. Werner szerint a BBC Sherlock című sorozata révén újabb nemzedék ismerkedik meg a briliáns londoni detektívvel, ezért eljött az ideje egy nagyszabású retrospektív tárlat összeállításának.

A Sherlock Holmes - Az ember, akik sosem élt és sosem hal meg című kiállítás felfedi a látogatók előtt a karakter megszületésének történetét Conan Doyle írásain keresztül, és bemutatja a detektív figurájára épülő színházi, televíziós és mozis produkciók garmadáját. Az október 17-én nyíló és 2015. április 12-éig látogatható tárlaton a múzeum hatalmas gyűjteményéből származó viktoriánus kori kosztümök és műtárgyak - köztük egy 19. századi fecskendő - sorakoznak, és helyet kap az a kabát is, amelyet Benedict Cumberbatch visel a Sherlock-sorozat címszereplőjeként.

A Free Library of Philadelphia Edgar Allan Poe A Morgue utcai kettős gyilkosság című 1841-es művének kéziratából ad kölcsön oldalakat a londoni intézménynek. Az írást sokan az első modern detektívtörténetként tartják számon és ez volt Conan Doyle egyik kedvenc gyermekkori olvasmánya. A kiállított tárgyakat a késő 19. századi Londont megidéző festmények, nyomatok és fotográfiák fogják kiegészíteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.