Vizuál

Sherlock Holmes múzeumba kerül

2014.05.23. 14:05
Ajánlom
Sir Arthur Conan Doyle briliáns londoni detektívjének, Sherlock Holmesnak szenteli októberben nyíló új tárlatát a Museum of London.

Ez az első alkalom, hogy az intézmény teljes kiállítást épít egy kitalált figurára. "Vannak emberek, akik azt hiszik, hogy Sherlock valós személy" - mondta Alex Werner, a tárlat vezető kurátora, hozzátéve, hogy a karakter még sosem volt ennyire népszerű. Werner szerint a BBC Sherlock című sorozata révén újabb nemzedék ismerkedik meg a briliáns londoni detektívvel, ezért eljött az ideje egy nagyszabású retrospektív tárlat összeállításának.

A Sherlock Holmes - Az ember, akik sosem élt és sosem hal meg című kiállítás felfedi a látogatók előtt a karakter megszületésének történetét Conan Doyle írásain keresztül, és bemutatja a detektív figurájára épülő színházi, televíziós és mozis produkciók garmadáját. Az október 17-én nyíló és 2015. április 12-éig látogatható tárlaton a múzeum hatalmas gyűjteményéből származó viktoriánus kori kosztümök és műtárgyak - köztük egy 19. századi fecskendő - sorakoznak, és helyet kap az a kabát is, amelyet Benedict Cumberbatch visel a Sherlock-sorozat címszereplőjeként.

A Free Library of Philadelphia Edgar Allan Poe A Morgue utcai kettős gyilkosság című 1841-es művének kéziratából ad kölcsön oldalakat a londoni intézménynek. Az írást sokan az első modern detektívtörténetként tartják számon és ez volt Conan Doyle egyik kedvenc gyermekkori olvasmánya. A kiállított tárgyakat a késő 19. századi Londont megidéző festmények, nyomatok és fotográfiák fogják kiegészíteni.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.
Vizuál gyász

111 évesen elhunyt a Hófehérke és a hét törpe animátora

Ruthie Tompson, a Disney legendás alkotója négy évtizedet dolgozott a stúdiónál.