Vizuál

Sikeres évet zár a Szépművészeti Múzeum

2010.12.26. 11:08
Ajánlom
Az elmúlt évről és a 2011-es tervekről beszélt Baán László.

Az intézmény igazgatója az elmúlt év eredményei közül kiemelte a mintegy 230 ezer látogatót vonzó Botticellitől Tizianóig Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítást, amely 2010-ben a múzeum egyik legsikeresebb tárlata volt. Az év első felének nagy sikere volt a Degas-tól Picassóig tárlat a moszkvai Puskin Múzeum francia festészeti anyagából, melyet közel 150 ezren tekintettek meg. A főigazgató a jelenleg is látható kiállításokról elmondta: a Lucien Hervé-tárlatot már több mint 20 ezren látták, a Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 elnevezésű kiállításra pedig eddig 70 ezernél is többen voltak kíváncsiak.

"Ez utóbbi január 9-ig látható, ezért sok látogatóra számítunk a két ünnep között" ‒ tette hozzá Baán László. Elmondta továbbá, hogy az idehaza valaha volt legsikeresebb kortárs művészeti tárlatának bizonyulhat a már több mint 40 ezer látogatót vonzó Fernando Botero-kiállítás, amely eredetileg január 23-án zárna be, de jelenleg is tárgyalnak a művésszel a lehetséges hosszabbításról. Baán László a 2010-es év nehézségei közül a majd egy évet csúszó bővítési munkálatokat említette. "Nyárra a kezdődő építkezések miatt nem terveztünk kiállítást, így először és remélhetőleg utoljára fordult elő az igazgatásom alatt, hogy hónapokig nem volt időszaki tárlatunk."

A bővítés kivitelezési munkáira vonatkozó közbeszerzési pályázatot januárban írják ki, és a kétlépcsős elbírálás után a tervek szerint március végén hirdethetnek eredményt. A győztes kivitelezővel történt szerződéskötést követően indulhat meg az építkezés. Az intézmény a bővítés első szakasza alatt fél évig zárva lesz, ekkor hajtják végre azokat az átalakításokat a régi épületben, amelyek az új, föld alatti szárny csatlakozása okán válnak szükségessé.

A mintegy négymilliárd forintos, zömében európai uniós forrásból megvalósuló beruházás során közel nyolcezer négyzetméterrel bővül a múzeum. Az új épületszárnyban időszaki kiállítóterem, gyermekfoglalkoztatók, előadóterem, kávézó, étterem és egy múzeumi bolt kap majd helyet. Az új tervek szerint nem vezet majd bejárat a homlokzati főlépcsőn keresztül, és az új, térszint alatti épületszárnyba vezető liftet és lépcsőt két, egyenként 50 négyzetméter alapterületű üveghasáb fedi majd, így azok semmit sem takarnak ki sem a múzeumból, sem pedig a Hősök tere látványából.

A múzeum régi épülete október végén nyit ki újra, addigra egy ideiglenes bejáratot alakítanak ki a nagyközönség számára az Állatkerti körút felől. Az első tárlat Nemes Marcellnek, az európai hírű műgyűjtőnek és mecénásnak állít emléket, akinek többek között El Greco-festményeit köszönheti a Szépművészeti. "A tárlat címe Nemes Marcell, a legendás műgyűjtő-mecénás El Grecótól Rippl-Rónaiig lesz. Novemberben egy grafikai kiállítás nyílik a múzeumban, amely a Párizsban élő Hollán Sándor előtt tiszteleg. A tárlatot egy francia múzeummal közösen valósítjuk meg, így Budapestet követően a művek Montpellier-ben is láthatóak lesznek" ‒ tette hozzá Baán László.

A 2011. év egy különleges tárlattal zárul, amely az úgynevezett varázsgemmák, vésett talizmánok kultúrtörténeti szerepét tekinti át. "A tárlat világszenzáció, elsőként mutatunk be ilyen átfogó kiállítást ezekről a speciális ókori ékszerekről, melyeknek viselői mágikus erőt tulajdonítottak. A kiállítás műtárgyai a világ különböző pontjairól érkeznek majd, amiben nagy szerepe van a téma elismert kutatójának, Nagy Árpád Miklósnak, aki a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének vezetője." A kiállítás a tervek szerint Budapest után európai körútra indul, és talán az Egyesült Államokban is bemutatkozik.

Bár az épület zárva lesz, a Szépművészeti májustól szeptemberig még egy kiállítással készül. "A múzeum az európai uniós elnökségi év programjaihoz egy szabadtéri kiállítással járul hozzá. A projekt címe Művészet a tavon" ‒ tájékoztatott Baán László. A különleges tárlatra 25 kiemelkedő európai művészt kértek fel, akik egy-egy projekttel készülnek az addigra felújított Városligeti-tóra, ahol a látogatók csónakokkal is megközelíthetik majd a műalkotásokat. "Németh Ilona szlovákiai magyar szobrászművész például egy úszó szigetet képzelt el. A szigeten egy kertet alakítanak ki, de a kert tervezésére és gondozására nyilvános pályázaton hirdetünk majd."

A múzeum külföldi szerepléseiről szólva Baán László kiemelte, hogy "a december 12-én zárt Kincsek Budapestről tárlat hatalmas siker volt, hiszen a kiállításnak rendkívül elismerő kritikai fogadtatása volt és csaknem 130 ezren látták. Ráadásul ennél jobb országimázs-kampányt elképzelni sem lehet: Budapesttel volt teleplakátolva London." A brit szereplés ráadásul újabb meghívásokat indukált. Január végén Párizs szívében mutatkozhat be a múzeum Eszterházy-gyűjteményt reprezentáló 50 legkiemelkedőbb festménye, de már tárgyalnak tengerentúli és távol-keleti kiállításról is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.
Vizuál hír

Tizenkettedik a Saul fia a száz legjobb film közül a Guardian szerint

A The Guardian kritikusai a 21. század legjobb filmjeinek listáját állították össze, ebben a százas gyűjtésben azonban csak a 2000 után született alkotásokat vették figyelembe. Nemes Jeles László Tarantinoval, Ang Lee-vel, Iñárritu-val és Almodóvar-ral egy mezőnyben!
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Elefánt kaland

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, mit tanult az afrikai szafariján az elefántokról..
Vizuál ajánló

Lesznai Anna élete talákozik Zoób Kati nagymamájával

Péntektől látogatható a Lesznai Anna életművéből és Zoób Kati divattervező száz évvel későbbi, az egykori író, költő és iparművész által is inspirált kollekciójából nyíló tárlat a kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.
Vizuál Film

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?