Vizuál

Sikeres évet zár a Szépművészeti Múzeum

2010.12.26. 11:08
Ajánlom
Az elmúlt évről és a 2011-es tervekről beszélt Baán László.

Az intézmény igazgatója az elmúlt év eredményei közül kiemelte a mintegy 230 ezer látogatót vonzó Botticellitől Tizianóig Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítást, amely 2010-ben a múzeum egyik legsikeresebb tárlata volt. Az év első felének nagy sikere volt a Degas-tól Picassóig tárlat a moszkvai Puskin Múzeum francia festészeti anyagából, melyet közel 150 ezren tekintettek meg. A főigazgató a jelenleg is látható kiállításokról elmondta: a Lucien Hervé-tárlatot már több mint 20 ezren látták, a Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 elnevezésű kiállításra pedig eddig 70 ezernél is többen voltak kíváncsiak.

"Ez utóbbi január 9-ig látható, ezért sok látogatóra számítunk a két ünnep között" ‒ tette hozzá Baán László. Elmondta továbbá, hogy az idehaza valaha volt legsikeresebb kortárs művészeti tárlatának bizonyulhat a már több mint 40 ezer látogatót vonzó Fernando Botero-kiállítás, amely eredetileg január 23-án zárna be, de jelenleg is tárgyalnak a művésszel a lehetséges hosszabbításról. Baán László a 2010-es év nehézségei közül a majd egy évet csúszó bővítési munkálatokat említette. "Nyárra a kezdődő építkezések miatt nem terveztünk kiállítást, így először és remélhetőleg utoljára fordult elő az igazgatásom alatt, hogy hónapokig nem volt időszaki tárlatunk."

A bővítés kivitelezési munkáira vonatkozó közbeszerzési pályázatot januárban írják ki, és a kétlépcsős elbírálás után a tervek szerint március végén hirdethetnek eredményt. A győztes kivitelezővel történt szerződéskötést követően indulhat meg az építkezés. Az intézmény a bővítés első szakasza alatt fél évig zárva lesz, ekkor hajtják végre azokat az átalakításokat a régi épületben, amelyek az új, föld alatti szárny csatlakozása okán válnak szükségessé.

A mintegy négymilliárd forintos, zömében európai uniós forrásból megvalósuló beruházás során közel nyolcezer négyzetméterrel bővül a múzeum. Az új épületszárnyban időszaki kiállítóterem, gyermekfoglalkoztatók, előadóterem, kávézó, étterem és egy múzeumi bolt kap majd helyet. Az új tervek szerint nem vezet majd bejárat a homlokzati főlépcsőn keresztül, és az új, térszint alatti épületszárnyba vezető liftet és lépcsőt két, egyenként 50 négyzetméter alapterületű üveghasáb fedi majd, így azok semmit sem takarnak ki sem a múzeumból, sem pedig a Hősök tere látványából.

A múzeum régi épülete október végén nyit ki újra, addigra egy ideiglenes bejáratot alakítanak ki a nagyközönség számára az Állatkerti körút felől. Az első tárlat Nemes Marcellnek, az európai hírű műgyűjtőnek és mecénásnak állít emléket, akinek többek között El Greco-festményeit köszönheti a Szépművészeti. "A tárlat címe Nemes Marcell, a legendás műgyűjtő-mecénás El Grecótól Rippl-Rónaiig lesz. Novemberben egy grafikai kiállítás nyílik a múzeumban, amely a Párizsban élő Hollán Sándor előtt tiszteleg. A tárlatot egy francia múzeummal közösen valósítjuk meg, így Budapestet követően a művek Montpellier-ben is láthatóak lesznek" ‒ tette hozzá Baán László.

A 2011. év egy különleges tárlattal zárul, amely az úgynevezett varázsgemmák, vésett talizmánok kultúrtörténeti szerepét tekinti át. "A tárlat világszenzáció, elsőként mutatunk be ilyen átfogó kiállítást ezekről a speciális ókori ékszerekről, melyeknek viselői mágikus erőt tulajdonítottak. A kiállítás műtárgyai a világ különböző pontjairól érkeznek majd, amiben nagy szerepe van a téma elismert kutatójának, Nagy Árpád Miklósnak, aki a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének vezetője." A kiállítás a tervek szerint Budapest után európai körútra indul, és talán az Egyesült Államokban is bemutatkozik.

Bár az épület zárva lesz, a Szépművészeti májustól szeptemberig még egy kiállítással készül. "A múzeum az európai uniós elnökségi év programjaihoz egy szabadtéri kiállítással járul hozzá. A projekt címe Művészet a tavon" ‒ tájékoztatott Baán László. A különleges tárlatra 25 kiemelkedő európai művészt kértek fel, akik egy-egy projekttel készülnek az addigra felújított Városligeti-tóra, ahol a látogatók csónakokkal is megközelíthetik majd a műalkotásokat. "Németh Ilona szlovákiai magyar szobrászművész például egy úszó szigetet képzelt el. A szigeten egy kertet alakítanak ki, de a kert tervezésére és gondozására nyilvános pályázaton hirdetünk majd."

A múzeum külföldi szerepléseiről szólva Baán László kiemelte, hogy "a december 12-én zárt Kincsek Budapestről tárlat hatalmas siker volt, hiszen a kiállításnak rendkívül elismerő kritikai fogadtatása volt és csaknem 130 ezren látták. Ráadásul ennél jobb országimázs-kampányt elképzelni sem lehet: Budapesttel volt teleplakátolva London." A brit szereplés ráadásul újabb meghívásokat indukált. Január végén Párizs szívében mutatkozhat be a múzeum Eszterházy-gyűjteményt reprezentáló 50 legkiemelkedőbb festménye, de már tárgyalnak tengerentúli és távol-keleti kiállításról is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Jazz/World

Nagy Emma: Akik minket kedvelnek, nyitottak a változásra

A Nagy Emma Quintet már az alapítás évében, 2018-ban alakult elnyerte a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, a következő évben pedig a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Eközben megjelent első lemezük Set to Face címmel, amellyel felléptek a Müpa, a Sziget Fesztivál és az Opus Jazz Club színpadán is. Idén az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából elkészítették második, LFO (Low Frequency Oscillator) című albumukat. A zenekar énekesnője, Nagy Emma a Fidelio.hu-nak mesélt. Október 24-én a Partitúra kulturális kalandtúra bajai adásában a Duna tévén a Novák Péter által rendezett videóklipje is megtekinthető.
Klasszikus

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Kiviszem a lovam

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Spencer Davisszel való találkozását idézi fel.
Vizuál galéria

Táj csíkokra és kockákra törve

A mintegy száztíz Scully-művet bemutató kiállításon a monumentális festmények mellett szerepelnek papírmunkák, illetve megjelenik egy-egy plasztika és fotómű is. A művek értelmezését – a falakon és a tárlókban – a művész saját írásai, feljegyzései és vázlatai segítik.
Vizuál hír

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.
Vizuál 1956

Graffitivel emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban

Fat Heat magyar graffiti művész mintegy hatvanöt négyzetméteres falfestményével emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban.
Vizuál kult50

A magyar tetováló, aki Jason Momoát is kivarrta – Borbás Róbert a Kult50-ben

Borbás Róbert tervezett pólót a Metallicának, tetoválta Jason Momoát, feszített a Tattoofest – Convention & Magazine címlapján, most pedig kiadta az elmúlt 10 évéről szóló, limitált számban elérhető kötetet is, amelyben összegyűjtötte legmenőbb illusztrációit.