Vizuál

Sikeres évet zár a Szépművészeti Múzeum

2010.12.26. 11:08
Ajánlom
Az elmúlt évről és a 2011-es tervekről beszélt Baán László.

Az intézmény igazgatója az elmúlt év eredményei közül kiemelte a mintegy 230 ezer látogatót vonzó Botticellitől Tizianóig Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítást, amely 2010-ben a múzeum egyik legsikeresebb tárlata volt. Az év első felének nagy sikere volt a Degas-tól Picassóig tárlat a moszkvai Puskin Múzeum francia festészeti anyagából, melyet közel 150 ezren tekintettek meg. A főigazgató a jelenleg is látható kiállításokról elmondta: a Lucien Hervé-tárlatot már több mint 20 ezren látták, a Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 elnevezésű kiállításra pedig eddig 70 ezernél is többen voltak kíváncsiak.

"Ez utóbbi január 9-ig látható, ezért sok látogatóra számítunk a két ünnep között" ‒ tette hozzá Baán László. Elmondta továbbá, hogy az idehaza valaha volt legsikeresebb kortárs művészeti tárlatának bizonyulhat a már több mint 40 ezer látogatót vonzó Fernando Botero-kiállítás, amely eredetileg január 23-án zárna be, de jelenleg is tárgyalnak a művésszel a lehetséges hosszabbításról. Baán László a 2010-es év nehézségei közül a majd egy évet csúszó bővítési munkálatokat említette. "Nyárra a kezdődő építkezések miatt nem terveztünk kiállítást, így először és remélhetőleg utoljára fordult elő az igazgatásom alatt, hogy hónapokig nem volt időszaki tárlatunk."

A bővítés kivitelezési munkáira vonatkozó közbeszerzési pályázatot januárban írják ki, és a kétlépcsős elbírálás után a tervek szerint március végén hirdethetnek eredményt. A győztes kivitelezővel történt szerződéskötést követően indulhat meg az építkezés. Az intézmény a bővítés első szakasza alatt fél évig zárva lesz, ekkor hajtják végre azokat az átalakításokat a régi épületben, amelyek az új, föld alatti szárny csatlakozása okán válnak szükségessé.

A mintegy négymilliárd forintos, zömében európai uniós forrásból megvalósuló beruházás során közel nyolcezer négyzetméterrel bővül a múzeum. Az új épületszárnyban időszaki kiállítóterem, gyermekfoglalkoztatók, előadóterem, kávézó, étterem és egy múzeumi bolt kap majd helyet. Az új tervek szerint nem vezet majd bejárat a homlokzati főlépcsőn keresztül, és az új, térszint alatti épületszárnyba vezető liftet és lépcsőt két, egyenként 50 négyzetméter alapterületű üveghasáb fedi majd, így azok semmit sem takarnak ki sem a múzeumból, sem pedig a Hősök tere látványából.

A múzeum régi épülete október végén nyit ki újra, addigra egy ideiglenes bejáratot alakítanak ki a nagyközönség számára az Állatkerti körút felől. Az első tárlat Nemes Marcellnek, az európai hírű műgyűjtőnek és mecénásnak állít emléket, akinek többek között El Greco-festményeit köszönheti a Szépművészeti. "A tárlat címe Nemes Marcell, a legendás műgyűjtő-mecénás El Grecótól Rippl-Rónaiig lesz. Novemberben egy grafikai kiállítás nyílik a múzeumban, amely a Párizsban élő Hollán Sándor előtt tiszteleg. A tárlatot egy francia múzeummal közösen valósítjuk meg, így Budapestet követően a művek Montpellier-ben is láthatóak lesznek" ‒ tette hozzá Baán László.

A 2011. év egy különleges tárlattal zárul, amely az úgynevezett varázsgemmák, vésett talizmánok kultúrtörténeti szerepét tekinti át. "A tárlat világszenzáció, elsőként mutatunk be ilyen átfogó kiállítást ezekről a speciális ókori ékszerekről, melyeknek viselői mágikus erőt tulajdonítottak. A kiállítás műtárgyai a világ különböző pontjairól érkeznek majd, amiben nagy szerepe van a téma elismert kutatójának, Nagy Árpád Miklósnak, aki a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének vezetője." A kiállítás a tervek szerint Budapest után európai körútra indul, és talán az Egyesült Államokban is bemutatkozik.

Bár az épület zárva lesz, a Szépművészeti májustól szeptemberig még egy kiállítással készül. "A múzeum az európai uniós elnökségi év programjaihoz egy szabadtéri kiállítással járul hozzá. A projekt címe Művészet a tavon" ‒ tájékoztatott Baán László. A különleges tárlatra 25 kiemelkedő európai művészt kértek fel, akik egy-egy projekttel készülnek az addigra felújított Városligeti-tóra, ahol a látogatók csónakokkal is megközelíthetik majd a műalkotásokat. "Németh Ilona szlovákiai magyar szobrászművész például egy úszó szigetet képzelt el. A szigeten egy kertet alakítanak ki, de a kert tervezésére és gondozására nyilvános pályázaton hirdetünk majd."

A múzeum külföldi szerepléseiről szólva Baán László kiemelte, hogy "a december 12-én zárt Kincsek Budapestről tárlat hatalmas siker volt, hiszen a kiállításnak rendkívül elismerő kritikai fogadtatása volt és csaknem 130 ezren látták. Ráadásul ennél jobb országimázs-kampányt elképzelni sem lehet: Budapesttel volt teleplakátolva London." A brit szereplés ráadásul újabb meghívásokat indukált. Január végén Párizs szívében mutatkozhat be a múzeum Eszterházy-gyűjteményt reprezentáló 50 legkiemelkedőbb festménye, de már tárgyalnak tengerentúli és távol-keleti kiállításról is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál robot

Mesterséges intelligencia alakíthatja át a mozit - akár már a közeljövőben

Az okostelefonok, okosotthonok és okoshűtők után itt vannak az okosfilmek is? A jövőben forradalmi technológiák segíthetnek a stúdióknak a megfelelő forgatókönyvek kiválasztásában, miközben a robotok akár a színészek helyét is átvehetik.
Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.