Vizuál

Sinatrát és Richard Burtont is elcsábította, színészkedés helyett milliomosokra vadászott

2017.07.01. 10:21
Ajánlom
Gábor Zsazsa az egyik legelső olyan celeb, aki azért ismert, mert híres. Több tucat filmben szerepelt, de nem alakításairól, hanem botrányairól, csípős megjegyzéseiről és házasságairól vált ismertté. Kilencszer házasodott és hétszer vált el, mindegyik frigye csak egyre híresebbé és gazdagabbá tette.

1941-ben egy feltűnően szép, szőke és tiszta tekintetű lány érkezett Hollywoodba - nem volt ebben semmi szenzáció, akkor és ma is nők és férfiak ezrei indulnak el az Álomgyár felé pénzt és hírnevet remélve. Gábor Sári viszont ambiciózusabb volt mindegyiküknél. Néhány éve megnyerte hazája szépségversenyét, az 1936-os Miss Hungary-t, majd sikerrel szerepelt Ausztriában Az éneklő álom című operettben. Ráadásul a vérében volt a stílus és a szereplés:

a Gábor-lányok már Budapesten is nagy feltűnést keltettek extravaganciájukkal.

De ennél is többre vágytak.

Először Éva költözött Amerikába, és kezdő színésznőként épp beindult a karrierje, mikor Sári követte őt. Az egyik első útja Hollywoodban Alexander Kordához, azaz Korda Sándorhoz vezetett - a magyar származású rendező itthoni sikerek után vált elismert művésszé a tengerentúlon is, olyan filmek állnak a filmográfiájában mint A bagdadi tolvaj, a Tökéletes idegenek vagy a VIII. Henrik magánélete. Sári átadta Kordának apja üzenetét, aki sokat segített a direktornak karrierje elején - aztán felvetette, hogy talán kaphatna ő is olyan szerződést színészként, mint a testvére, Éva.

Vetkőzz le!

- szólt Korda válasza, mire a színésznő saját elmondása szerint feldúltan távozott. A karrierje beindulására viszont nem kellett már sokat várnia.

Zsa Zsa Gabor 1917. február 6-án született Gábor Sáriként. Nevét nomen est omen a híres magyar primadonna-színésznő, Fedák Sári után kapta. Második gyerekként érkezett, apja kereskedő és katona volt. Édesanyja hozzá hasonlóan szép kort élt meg, 101 évesen hunyt el Kaliforniában. Zsa Zsa egy svájci internátusban tanult gyerekkorában, majd a Gábor-lányok egyikeként kezdték megismerni a nevét - aztán következett a szépségverseny-győzelme, majd az osztrák opera, ahova a híres tenor, Richard Tauber hívta meg. Ekkorra datálódik első válása, amit további 8 házasság és 6 válás követett - először Burhan Belge  török diplomatával bontották frigyüket. A színésznő ezután követte testvérét Hollywoodba.

Bár szerződést nem sikerült kicsikarnia Korda Sándortól, és kezdetben anyagi nehézségei voltak, Éva révén bejáratos volt a legpuccosabb hollywoodi partikra is. Egy ilyenen ismerkedett meg Charlie Chaplinnel, akinek egyből megtetszett a fiatal kezdő színésznő. Szárnyai alá vette, de Zsa Zsa szerint nem történt más, csak vidámparkokba jártak, hullámvasutakon üldögéltek és hotdogot ettek. Egy nap a legenda szerint Chaplin felhívta a színésznőt és ennyit mondott:

Te túl szép vagy hozzám!

Majd soha többet nem telefonált. Engesztelésül viszont egy spániel kutyát ajándékozott a magyar lánynak.

Zsa Zsa tudta, hogy ha el akarja érni azt a hírnevet és gazdagságot, amire vágyik, nem elég keményen dolgoznia és színészkednie. Nevéhez mai napig botrányokat, afférokat, fényűzést és csípős megjegyzéseket fűznek. Minden kornak megvan a maga Kleopátrája, Madame de Pompadour-ja vagy Kim Kardashian-ja. Zsa Zsát leggyakrabban Paris Hiltonhoz hasonlítják, mint olyan embert, aki azért híres mert ismert - egyébként Conrad Hiltonnal kötött házassága miatt Paris és Zsa zsa távoli rokonok. De találóbb talán Marilyn Monroe-hoz hasonlítani - hozzá hasonlóan ő is szexszimbólum volt, aki színésznőként sem volt rossz, de egyszerűen nem úgy tekintettek rá. Jellemző, hogy a róla szóló írások  színészi teljesítményéről alig ejtenek szót. 

Ez már életében is így volt – a kritikusok nem igazán kedvelték és szinte minden alakítását lehordták. Emlékezetes filmjei vagy alakításai alig akadtak - szerepelt a Moulin Rouge-ban, vagy a Lili című filmben, illetve A gonosz érintésében, amiben állítólag majdnem megkapta a főszerepet is. Marlene Dietrich helyett kellett volna beugrania, aki mikor ezt megtudta, majdnem 40 fokos lázzal is vállalta a játékot. Együtt játszott Marilyn Monroe-val is a Nem vagyunk házasok-ban.

[PINTEREST] 59524601a533e

Ő volt az egyedüli Gábor-lány, akinek gyere született - önéletrajzi könyvében (Nekem nem elég egy élet) azt írta, hogy Conrad Hilton megerőszakolta őt, így esett teherbe. Lányuk, Francesca Hilton a válásuk után született. Színésznőként, fotósként és könyvkiadóként is dolgozott, Zsa Zsa utolsó férjét beperelte anyja felügyeleti jogáért. 2015-ben, egy évvel anyja előtt halt meg szívrohamban. Persze Zsazsát sem kellett félteni, még házassága alatt összejött Conrad Hilton fiával, Nickyvel, aki később Liz Taylor férje lett.

Harmadik férje George Sanders Oscar-díjas angol színész volt, aki rengeteget segített neki karrierjében is. Igaz, házasságuk nem volt túl harmonikus: egyszer úgy összevesztek, hogy Sanders kilógatta Zsazsát az ablakon, és csak annak rimánkodására húzta őt vissza.

Hálát mondtam a szerencsés csillagaimnak: először azért, mert adtak annyi erőt hogy meg tudjak szólalni, másodszer pedig a Balenciaga ruhámért. Egy olcsóbb szövet biztosan elszakad és az örökkévalóságba juttat.

- idézte fel az esetet könyvében.

Gábor Zsazsa férjei

Burhan Asaf Belge (1935–1941) a török nagykövetség sajtóreferense volt, később író és diplomata

Conrad Hilton (1942–1947) a Hilton szállodalánc alapítója, tőle van egyetlen gyermeke

George Sanders (1949–1954) Oscar-díjas brit színész, aki később Zsazsa testvérét, Magdát vette feleségül

Herbert Hutner (1962–1966) pénzügyi tanácsadó

Joshua S. Cosden, Jr. (1966–1967) üzletember

Jack Ryan (1975–1976) a Barbie-baba egyik tervezője

Michael O’Hara (1976–1982) ügyvéd

Felipe de Alba (1982) (érvénytelenítve), a házasság csak egy napig tartott

Frédéric von Anhalt (1986–)

Afférba keveredett Frank Sinatrával is.

Állítása szerint csak azért, mert Sinatra egyszer hazakísérte, és azt mondta, addig nem megy el, amíg le nem fekszenek egymással. Richard Burton meghódítása Zsazsa visszaemlékezése szerint már nehezebb volt, Sean Connery-re pedig mint "romantikus és érzéki" férfira tekintett vissza. Elvis Presley is meginvitálta az öltözőjébe egy Las Vegas-i fellépése után - Zsazsa úgy írt róla, mint a legvonzóbb férfi, akit valaha látott. Mégse történt semmi közöttük, mert a színésznő ekkor épp mást szeretett - legalábbis ezt állította. Marlon Brando eljátszotta vele azt a tapló figurát, amit Az utolsó tangó Párizsban című filmben később alakított: egy tévéshowban szemtől szemben közölte Zsazsával, hogy az ilyen nőket a férfiak csak elkaphatják és megdönthetik - mindezt kevésbé prózaian.

Későbbi találkozásukkor Brando ismét durva és részeg volt, így nem történt semmi közöttük.

Az 50-es évektől a 90-es évekig Zsa Zsa főleg a televízióban szerepelt: talk show, játékshow, vígjáték és western is szerepel filmográfiájában. A 60-as évekbeli Batman-sorozatban egy golddiger szereplőt alakított, akinek fürdőhelyén kiszívják a titkokat a vendégek agyából. Könyveket is kiadott, például arról, hogyan lehet milliomos férjeket fogni. Nem fogadta el az öregedést, még 70 évesen is fitnesszvideóban szerepelt.

Frédéric von Anhalt-tal kötött utolsó házassága 1986-tól haláláig tartott - ennek jogán Zsazsa hivatalon megszólítása Anhalt és Szászország hercegnéje - ennek hitelességét viszont több történész vitatja. Von Anhalt ugyanis egy német rendőr fia, aki Marie Auguste of Anhalt-nak, Szászország hercegnőjének fizetett azért, hogy megházasodjanak és felvehesse nevét és címét. Házasságuk alatt Von Anhalt és Zsazsa is éltek ezzel a módszerrel - legalább 10 felnőtt férfit vettek a nevükre, hogy azok megkaphassák a hercegi címet. Mindezzel körülbelül kétmillió dollárt kaszálhattak.

Legemlékezetesebb szólásai

A Gábor Zsazsa idézet-gyűjtemény szinte végtelen, a Guardian és aThe Huffington Post is összegyűjtötte beszólásait, íme a legemlékezetesebbek

- A férfiak olyanok mint a tűz. Kihunynak ha nem táplálják őket.

- Soha nem utáltam egy férfit annyira hogy visszaadjam a gyémántjait

- Csodálatos házas vagyok. Ahányszor elhagyok egy férfit, mindig megtartom a házát.

- Egy lánynak muszáj megházasodnia a szerelemért - aztán addig folytatni a házasságot, míg   meg nem találja.

- Senkinek a nevére nem emléskzed. Szerinted mégis honnan ered a „dahling” szólásom?

- Semmit nem tudok a szexről mert mindig házas voltam.

- Soha nem olyan könnyű a házastársad boldoggá tenni mijnt valaki más házastársát.

- Megtanultam hogy nem a gyémáűntok, hanem a válóperes ügyvédek egy nő legjobb barátai.

- Egy olyan férfit akarok, aki kedves és megértő. Olyan nagy kérés ez egy milliomostól?

 1989. június 14-én letartóztatták, mert megütött egy rendőrt Beverly Hillsben, amikor az megállította közlekedési szabálysértésért. Zsazsa szerint a rendőr tiszteletlenül bánt vele és obszcén szavakat használt, ezért kapta a pofont. Háromnapi börtönre és 13 ezer dollár bírságra ítélték. A börtönből csak azután volt hajlandó kijönni, hogy visszakapta a sminkkészletét. Az esetet a Csupasz pisztolycímű paródia filmsorozatban is megidézték.

 2002 novemberében Los Angelesben utasként autóbalesetet szenvedett. Kómába esett, és innentől élete végéig folyamatos ápolásra szorult. Viszont kártérítési pert indított az eset miatt és 2 millió dollárt nyert. 2005-ben, 88 évesen agyvérzés miatt került kórházba, 2010-ben pedig azért, mert tévénézés közben kiesett az ágyból, amikor a telefonjáért nyúlt. Több csontja eltört és agyrázkódást szenvedett. Csípőműtétet hajtottak végre rajta, eközben egyes hírek szerint újabb agyvérzést kapott. Egyik lábát amputálták, férje viszont ezt nem mondta el neki, csak három évvel később jött rá. Pár héttel később lázasan és influenzagyanúval került a kórházba, már az utolsó kenetet is megkapta, és egy újabb beavatkozást elutasítva készült a halálra. 2011-ben barátnője,Elizabeth Taylor halálhírére lett ismét rosszul. Élete utolsó 5 évében már csak életmentő készülékek tartották életben, végül 2016 december 18-án hunyt el szívrohamban a los angelesi Bel Air-ben található kastélyában. Hamvai egy Louis Vutton kézi kutyatáskába kerültek, amely a színésznő egyik kedvence volt.

Réz András szerint két arca volt: egy botrányhősnő celeb és egy színésznő, aki bár nem volt a világ legjobbja, de voltak jó alakításai. Előbbi arca halhatatlanná vált, utóbbit elfeledték. Nevét csillag viseli a Hollywood-i Hírességek sétányán - a 13 magyar származású csillag egyike.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemezti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Vizuál hír

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál hír

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Vizuál gyász

Fiatalon elhunyt Ando György, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója

A direktort 55 éves korában érte a halál – adta hírül az intézmény.