Vizuál

Sohasem ártatlan

2009.05.16. 22:42
Ajánlom
Idén 53. alkalommal rendezik meg a Velencei Biennálét. A június 7-én nyitó eseményen Magyarországot Forgács Péter médiaművész és Rényi András kurátor „Col Tempo” – A W. Projekt című alkotása képviseli.

A kétévente megrendezett kortárs művészeti seregszemlének Velencéban a Giardini di Castello ad otthont, ezen belül a magyar művészek a Maróti Géza (1875-1941) tervezte szecessziós pavilonban tárhatják a szakmai és nagyközönség elé alkotásaikat. Az idei év alkotópárosa az emberi arc köré építette fel művét. Az elsőre közhelyesnek tűnő motívum azonban az ő értelmezésükben jóval messzebbre mutat. A tekintet természetét vizsgálja, amellyel a másik embert felmérjük, azonosítjuk, megértjük. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy miféle vizuális sztereotípiák és automatizmusok szerint ítéljük meg azt, akiről valójában semmit sem tudunk? Milyen kulturális kódok és intézmények iráányítják tekintetünket a Másik arcának spontán megértése során?  Másként látjuk, ha szembe nézetben, mintegy személyesen pillantjuk meg, másként, ha hatalmasra növelt gigászként magasodik fölénk és megint másként, ha csöppnyivé zsugorodott tárgyként vehetjük kézbe. Forgács totálinstallációja nem egyszerűen arcokat mutat be változó kontextusokban: inkább a néző pillantását „állítja ki", azt viszi színre. Mert a látás sosem puszta tudomásulvétele a látottnak, hanem identitásképzõ cselekvés: igazodás vagy alávetés, azonosulás vagy tárgyiasítás. Lehet odaadó vagy figyelmetlen, szenvtelen vagy szenvedélyes, érzelmes vagy racionális - de sohasem ártatlan.

A projektet november 22-ig tekinthetjük meg, ha pedig nem áll módunkban Velencébe látogatni, akkor marad a virtuális valóság: a www.coltempo.hu oldalon nemcsak az alkotókról és a projektről tudhatunk meg többet, hanem a látványtervek segítségével a kiállításról is képet alkothatunk, ártatlanság nélkül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.