Vizuál

„Sokszor mentem világgá” - vendégségben Bukta Imrénél

2019.05.20. 09:05
Ajánlom
Érzékenység és hitelesség - egyaránt jellemzi Bukta Imre művészetét, és őt magát is. A Partitúra stábja vendégségben járt a művésznél mezőszemerei otthonában, mi is velük tartottunk, virágzó almafák alatt, a kertben beszélgettünk Bukta Imrével.

Januárban az utóbbi idők legátfogóbb Bukta- tárlata nyílt meg a nagyközönség előtt a budapesti Kieselbach Galériában, több mint száz festménnyel, grafikával, fotográfiával, installációkkal. A Nálunk, vidéken című kiállítás mindössze egy hónapig volt megtekinthető, ez idő alatt – bár nincs ebben semmi meglepő - az utóbbi évtized egyik leglátogatottabb, magángalériában tartott kortárs kiállításává vált. 

Bukta Imre

1952. július 20-án született a dél- hevesi Mezőszemerén, ahol jelenleg is él. Sajátos „mezőgazdasági művészetét” a környezete ihlette, művei ítélkezés nélkül adják vissza az általa ismert vidék kendőzetlen valóságát.  Állami gazdaságban dolgozott, közben rajziskolákba járt. Mesterei Kishonty Jenő, Pető János és Pataki János festőművészek voltak. Autodidakta festőként indult, nem nyert felvételt a Képzőművészeti Egyetemre, ahol ma már tanít. Többször szerepelt a Velencei Biennálén, művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria, a bécsi Albertina és több hazai múzeum gyűjteményében.

Mi köti Mezőszemeréhez és miért költözött vissza ide Szentendre után?

Nem volt különösebb szándékom elköltözni, így hozták a körülmények. Persze joggal merül fel a kérdés, hiszen költözhettem volna máshova is, elég nagy az ország, de a gyerekkori emlékek visszahúztak a faluba. Érdekes eleme vagyok ennek a helynek, mert a gyerekkorom ide kötődik, vannak élő rokonaim a faluban, meg a temetőben is nyugszanak, de azért nem is vagyok teljesen itt, mert van egy városi életem is. Érzékeny gyerek voltam, sokszor mentem világgá, mert nem értettek meg a testvéreim, vagy a szüleimmel volt összetűzésem. Ilyenkor lovas szekérrel jöttek utánam, hogy megkeressék Imikét.

DSC_0186-141508.jpg

Batta András, Bukta Imre és Miklósa Erika a Partitúra forgatásán (Fotó/Forrás: Gál Bereniké)

Min dolgozik éppen?

Most nincs konkrét művészeti tevékenységem, épp előkészítek anyagokat. Ettől függetlenül sok mindennel telnek itt a napok, nem unatkozunk. Önkormányzati képviselő vagyok a faluban, civil egyesületben is tevékenykedünk Rékával, a feleségemmel, emellett járok oktatni Budapestre, a Képzőművészeti Egyetemre. Ház körüli teendő is van bőven.

Láttam, hogy van traktor és cséplőgép is.

Igen, van mindkettő. Bár a traktorral mostanság egyre kevesebbet hobbizok.

Emlékezetből fest?

Sokkal szívesebben beszélek más művészetéről, a magaméról nem igazán könnyű. Általában olaj-vászon képeket szoktam festeni, vagy papír alapú képeket, ami vizes technika. A legnagyobb részét a szellemi munka teszi ki,

a koncepció, az előkészület számomra a legélvezetesebb része.

A kép készítése gyakorlatban rövidebb ideig tart.

Van valami különleges szertartása, rituáléja?

Nem mindegy, milyen atmoszféra vesz körül. Nagyon fontos, hogy az ember átadja magát annak a hangulatnak. Ehhez nekem a legegyszerűbb módszer, hogy alkotás előtt ecseteket tisztítok, ceruzákat hegyezek a műteremben.

DSC_0113-141507.jpg

Bukta Imre és Solti Hanna a Partitúra forgatásán (Fotó/Forrás: Gál Bereniké)

Ki a kedvenc festője?

Van elég sok, akit szeretek, egy- két kedvencem nincs. Fiatalkoromban nagyon tetszett Van Gogh és Csontváry. De nagyon érdekelnek a kortárs művészek is, mind hazai-, mind külföldi vonatkozásban.

Szeret olvasni? Mi a kedvenc könyve?

Mindenevő vagyok, komoly szépirodalmi témáktól kezdve a lazább történetekig. Most például Mocsár Gábor- Süli- bógni című kisregényét olvasom, ami a ’70-es évek végén íródott- és akkor is játszódik. Nagyon izgalmas és humoros korrajz a szocializmusról.  

Ha már szocializmus - az ön művészetét elkerülik az épp fennálló rendszerek?

Ezt két vonalról lehet vizsgálni. Az egyik maga a művészeti tevékenység, a másik pedig az elért eredmények, adott esetben sikerek. A művészeti tevékenység tekintetében helytálló a kérdés. Az élmény, amiből táplálkozom, most is itt van, meg akkor is itt volt, amikor szocializmus vett körül.

Vannak művek, amik kizárólag itt születhetnek meg, és nem Manhattanben.

Nyilván más van most, mint a ’80-as évek elején, és ez az alkotásaimon is meglátszik. Hogy gátolva lettem volna, azt nem éreztem. Volt a szocializmus alatt pár kiállítás-bezárásom, amit nem fogok fel politikai tettnek, de volt ilyen. Nem reagálok társadalmi folyamatokra, pillanatokat rögzítek abból, ami körülvesz.  

Apamromantikajaelado-132353.jpg

Bukta Imre: Apám romantikája eladó című képe (Fotó/Forrás: Kieselbach Galéria)


Nagy Dénes: Két Imre

Amíg Imre fest, addig Imre betakarítja a termést.
Amíg Imre a fővárosban van, addig Imre elmegy a vásárba tyúkokat venni.
Amíg Imre interjút ad, Imre beszántja a szomszéd földjét.
Amíg Imre a dugóban araszol, a másik sárban tolja haza a biciklijét.
Amíg Imre repülőn ül, amaz a kukorica csutkákat tüzeli el.
Amíg Imre megnyitja a kiállítást, ő a hóesést figyeli.
Amikor találkoznak, egymásra néznek. És folytatják útjukat.

A Partitúra egri adása megnézhető ide kattintva >>> 

A Partitúra következő adása május 22-én, szerdán este 21.35-kor Pannonhalmára kalauzol el a Duna Televízióban.

 

Fejléckép: Batta András, Bukta Imre és Miklósa Erika a Partitúra forgatásán (Fotó: Gál Bereniké)

Egerben és környékén kalandozik a Partitúra

Kapcsolódó

Egerben és környékén kalandozik a Partitúra

Mi a közös Dantéban, Mozartban és Bukta Imrében? Hogy kell járni a palócföldi csárdást? A Partitúra legújabb adásából ez is kiderül. Szerda esténként folytatódik Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora, a Partitúra a Duna Televízióban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.