Vizuál

„Sokszor mentem világgá” - vendégségben Bukta Imrénél

2019.05.20. 09:05
Ajánlom
Érzékenység és hitelesség - egyaránt jellemzi Bukta Imre művészetét, és őt magát is. A Partitúra stábja vendégségben járt a művésznél mezőszemerei otthonában, mi is velük tartottunk, virágzó almafák alatt, a kertben beszélgettünk Bukta Imrével.

Januárban az utóbbi idők legátfogóbb Bukta- tárlata nyílt meg a nagyközönség előtt a budapesti Kieselbach Galériában, több mint száz festménnyel, grafikával, fotográfiával, installációkkal. A Nálunk, vidéken című kiállítás mindössze egy hónapig volt megtekinthető, ez idő alatt – bár nincs ebben semmi meglepő - az utóbbi évtized egyik leglátogatottabb, magángalériában tartott kortárs kiállításává vált. 

Bukta Imre

1952. július 20-án született a dél- hevesi Mezőszemerén, ahol jelenleg is él. Sajátos „mezőgazdasági művészetét” a környezete ihlette, művei ítélkezés nélkül adják vissza az általa ismert vidék kendőzetlen valóságát.  Állami gazdaságban dolgozott, közben rajziskolákba járt. Mesterei Kishonty Jenő, Pető János és Pataki János festőművészek voltak. Autodidakta festőként indult, nem nyert felvételt a Képzőművészeti Egyetemre, ahol ma már tanít. Többször szerepelt a Velencei Biennálén, művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria, a bécsi Albertina és több hazai múzeum gyűjteményében.

Mi köti Mezőszemeréhez és miért költözött vissza ide Szentendre után?

Nem volt különösebb szándékom elköltözni, így hozták a körülmények. Persze joggal merül fel a kérdés, hiszen költözhettem volna máshova is, elég nagy az ország, de a gyerekkori emlékek visszahúztak a faluba. Érdekes eleme vagyok ennek a helynek, mert a gyerekkorom ide kötődik, vannak élő rokonaim a faluban, meg a temetőben is nyugszanak, de azért nem is vagyok teljesen itt, mert van egy városi életem is. Érzékeny gyerek voltam, sokszor mentem világgá, mert nem értettek meg a testvéreim, vagy a szüleimmel volt összetűzésem. Ilyenkor lovas szekérrel jöttek utánam, hogy megkeressék Imikét.

DSC_0186-141508.jpg

Batta András, Bukta Imre és Miklósa Erika a Partitúra forgatásán (Fotó/Forrás: Gál Bereniké)

Min dolgozik éppen?

Most nincs konkrét művészeti tevékenységem, épp előkészítek anyagokat. Ettől függetlenül sok mindennel telnek itt a napok, nem unatkozunk. Önkormányzati képviselő vagyok a faluban, civil egyesületben is tevékenykedünk Rékával, a feleségemmel, emellett járok oktatni Budapestre, a Képzőművészeti Egyetemre. Ház körüli teendő is van bőven.

Láttam, hogy van traktor és cséplőgép is.

Igen, van mindkettő. Bár a traktorral mostanság egyre kevesebbet hobbizok.

Emlékezetből fest?

Sokkal szívesebben beszélek más művészetéről, a magaméról nem igazán könnyű. Általában olaj-vászon képeket szoktam festeni, vagy papír alapú képeket, ami vizes technika. A legnagyobb részét a szellemi munka teszi ki,

a koncepció, az előkészület számomra a legélvezetesebb része.

A kép készítése gyakorlatban rövidebb ideig tart.

Van valami különleges szertartása, rituáléja?

Nem mindegy, milyen atmoszféra vesz körül. Nagyon fontos, hogy az ember átadja magát annak a hangulatnak. Ehhez nekem a legegyszerűbb módszer, hogy alkotás előtt ecseteket tisztítok, ceruzákat hegyezek a műteremben.

DSC_0113-141507.jpg

Bukta Imre és Solti Hanna a Partitúra forgatásán (Fotó/Forrás: Gál Bereniké)

Ki a kedvenc festője?

Van elég sok, akit szeretek, egy- két kedvencem nincs. Fiatalkoromban nagyon tetszett Van Gogh és Csontváry. De nagyon érdekelnek a kortárs művészek is, mind hazai-, mind külföldi vonatkozásban.

Szeret olvasni? Mi a kedvenc könyve?

Mindenevő vagyok, komoly szépirodalmi témáktól kezdve a lazább történetekig. Most például Mocsár Gábor- Süli- bógni című kisregényét olvasom, ami a ’70-es évek végén íródott- és akkor is játszódik. Nagyon izgalmas és humoros korrajz a szocializmusról.  

Ha már szocializmus - az ön művészetét elkerülik az épp fennálló rendszerek?

Ezt két vonalról lehet vizsgálni. Az egyik maga a művészeti tevékenység, a másik pedig az elért eredmények, adott esetben sikerek. A művészeti tevékenység tekintetében helytálló a kérdés. Az élmény, amiből táplálkozom, most is itt van, meg akkor is itt volt, amikor szocializmus vett körül.

Vannak művek, amik kizárólag itt születhetnek meg, és nem Manhattanben.

Nyilván más van most, mint a ’80-as évek elején, és ez az alkotásaimon is meglátszik. Hogy gátolva lettem volna, azt nem éreztem. Volt a szocializmus alatt pár kiállítás-bezárásom, amit nem fogok fel politikai tettnek, de volt ilyen. Nem reagálok társadalmi folyamatokra, pillanatokat rögzítek abból, ami körülvesz.  

Apamromantikajaelado-132353.jpg

Bukta Imre: Apám romantikája eladó című képe (Fotó/Forrás: Kieselbach Galéria)


Nagy Dénes: Két Imre

Amíg Imre fest, addig Imre betakarítja a termést.
Amíg Imre a fővárosban van, addig Imre elmegy a vásárba tyúkokat venni.
Amíg Imre interjút ad, Imre beszántja a szomszéd földjét.
Amíg Imre a dugóban araszol, a másik sárban tolja haza a biciklijét.
Amíg Imre repülőn ül, amaz a kukorica csutkákat tüzeli el.
Amíg Imre megnyitja a kiállítást, ő a hóesést figyeli.
Amikor találkoznak, egymásra néznek. És folytatják útjukat.

A Partitúra egri adása megnézhető ide kattintva >>> 

A Partitúra következő adása május 22-én, szerdán este 21.35-kor Pannonhalmára kalauzol el a Duna Televízióban.

 

Fejléckép: Batta András, Bukta Imre és Miklósa Erika a Partitúra forgatásán (Fotó: Gál Bereniké)

Egerben és környékén kalandozik a Partitúra

Kapcsolódó

Egerben és környékén kalandozik a Partitúra

Mi a közös Dantéban, Mozartban és Bukta Imrében? Hogy kell járni a palócföldi csárdást? A Partitúra legújabb adásából ez is kiderül. Szerda esténként folytatódik Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora, a Partitúra a Duna Televízióban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Elton John élete, a musical

Taron Egerton nemcsak őrült jelmezben, de hangban is hozta a karaktert. Ha Gene Kelly ma dolgozna, pont olyan musicalfilmet forgatna, mint a Rocketman. 
Vizuál ajánló

Felújítják az egyiptomi múzeumok "ősanyját"

Megkezdődött a kairói Egyiptomi Múzeum nagyszabású átalakítási és felújítási munkálatai.
Vizuál kaff

Szezonvégi képeslap, vámpírlegenda és féltékenység - véget ért a 14. KAFF

Láng Orsolya diplomamunkája, a Szezon után nyerte el a 14. KAFF nagydíját, Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis három elismerést kapott, a legjobb rövidfilm Tóth Roland Lugosi Béla életét feldolgozó alkotása lett Kecskeméten.
Vizuál galéria

Erősen kopnak Van Gogh napraforgói, de legalább a festő ujjlenyomata megmaradt bennük

A holland festő sorozatának színei jelentősen "megkoptak" az elmúlt 130 évben - derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Viszont felfedezték, hogy Vincent véletlenül belenyúlt a félkész képbe.
Vizuál Film

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.