Vizuál

„Sokszor mentem világgá” - vendégségben Bukta Imrénél

2019.05.20. 09:05
Ajánlom
Érzékenység és hitelesség - egyaránt jellemzi Bukta Imre művészetét, és őt magát is. A Partitúra stábja vendégségben járt a művésznél mezőszemerei otthonában, mi is velük tartottunk, virágzó almafák alatt, a kertben beszélgettünk Bukta Imrével.

Januárban az utóbbi idők legátfogóbb Bukta- tárlata nyílt meg a nagyközönség előtt a budapesti Kieselbach Galériában, több mint száz festménnyel, grafikával, fotográfiával, installációkkal. A Nálunk, vidéken című kiállítás mindössze egy hónapig volt megtekinthető, ez idő alatt – bár nincs ebben semmi meglepő - az utóbbi évtized egyik leglátogatottabb, magángalériában tartott kortárs kiállításává vált. 

Bukta Imre

1952. július 20-án született a dél- hevesi Mezőszemerén, ahol jelenleg is él. Sajátos „mezőgazdasági művészetét” a környezete ihlette, művei ítélkezés nélkül adják vissza az általa ismert vidék kendőzetlen valóságát.  Állami gazdaságban dolgozott, közben rajziskolákba járt. Mesterei Kishonty Jenő, Pető János és Pataki János festőművészek voltak. Autodidakta festőként indult, nem nyert felvételt a Képzőművészeti Egyetemre, ahol ma már tanít. Többször szerepelt a Velencei Biennálén, művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria, a bécsi Albertina és több hazai múzeum gyűjteményében.

Mi köti Mezőszemeréhez és miért költözött vissza ide Szentendre után?

Nem volt különösebb szándékom elköltözni, így hozták a körülmények. Persze joggal merül fel a kérdés, hiszen költözhettem volna máshova is, elég nagy az ország, de a gyerekkori emlékek visszahúztak a faluba. Érdekes eleme vagyok ennek a helynek, mert a gyerekkorom ide kötődik, vannak élő rokonaim a faluban, meg a temetőben is nyugszanak, de azért nem is vagyok teljesen itt, mert van egy városi életem is. Érzékeny gyerek voltam, sokszor mentem világgá, mert nem értettek meg a testvéreim, vagy a szüleimmel volt összetűzésem. Ilyenkor lovas szekérrel jöttek utánam, hogy megkeressék Imikét.

DSC_0186-141508.jpg

Batta András, Bukta Imre és Miklósa Erika a Partitúra forgatásán (Fotó/Forrás: Gál Bereniké)

Min dolgozik éppen?

Most nincs konkrét művészeti tevékenységem, épp előkészítek anyagokat. Ettől függetlenül sok mindennel telnek itt a napok, nem unatkozunk. Önkormányzati képviselő vagyok a faluban, civil egyesületben is tevékenykedünk Rékával, a feleségemmel, emellett járok oktatni Budapestre, a Képzőművészeti Egyetemre. Ház körüli teendő is van bőven.

Láttam, hogy van traktor és cséplőgép is.

Igen, van mindkettő. Bár a traktorral mostanság egyre kevesebbet hobbizok.

Emlékezetből fest?

Sokkal szívesebben beszélek más művészetéről, a magaméról nem igazán könnyű. Általában olaj-vászon képeket szoktam festeni, vagy papír alapú képeket, ami vizes technika. A legnagyobb részét a szellemi munka teszi ki,

a koncepció, az előkészület számomra a legélvezetesebb része.

A kép készítése gyakorlatban rövidebb ideig tart.

Van valami különleges szertartása, rituáléja?

Nem mindegy, milyen atmoszféra vesz körül. Nagyon fontos, hogy az ember átadja magát annak a hangulatnak. Ehhez nekem a legegyszerűbb módszer, hogy alkotás előtt ecseteket tisztítok, ceruzákat hegyezek a műteremben.

DSC_0113-141507.jpg

Bukta Imre és Solti Hanna a Partitúra forgatásán (Fotó/Forrás: Gál Bereniké)

Ki a kedvenc festője?

Van elég sok, akit szeretek, egy- két kedvencem nincs. Fiatalkoromban nagyon tetszett Van Gogh és Csontváry. De nagyon érdekelnek a kortárs művészek is, mind hazai-, mind külföldi vonatkozásban.

Szeret olvasni? Mi a kedvenc könyve?

Mindenevő vagyok, komoly szépirodalmi témáktól kezdve a lazább történetekig. Most például Mocsár Gábor- Süli- bógni című kisregényét olvasom, ami a ’70-es évek végén íródott- és akkor is játszódik. Nagyon izgalmas és humoros korrajz a szocializmusról.  

Ha már szocializmus - az ön művészetét elkerülik az épp fennálló rendszerek?

Ezt két vonalról lehet vizsgálni. Az egyik maga a művészeti tevékenység, a másik pedig az elért eredmények, adott esetben sikerek. A művészeti tevékenység tekintetében helytálló a kérdés. Az élmény, amiből táplálkozom, most is itt van, meg akkor is itt volt, amikor szocializmus vett körül.

Vannak művek, amik kizárólag itt születhetnek meg, és nem Manhattanben.

Nyilván más van most, mint a ’80-as évek elején, és ez az alkotásaimon is meglátszik. Hogy gátolva lettem volna, azt nem éreztem. Volt a szocializmus alatt pár kiállítás-bezárásom, amit nem fogok fel politikai tettnek, de volt ilyen. Nem reagálok társadalmi folyamatokra, pillanatokat rögzítek abból, ami körülvesz.  

Apamromantikajaelado-132353.jpg

Bukta Imre: Apám romantikája eladó című képe (Fotó/Forrás: Kieselbach Galéria)


Nagy Dénes: Két Imre

Amíg Imre fest, addig Imre betakarítja a termést.
Amíg Imre a fővárosban van, addig Imre elmegy a vásárba tyúkokat venni.
Amíg Imre interjút ad, Imre beszántja a szomszéd földjét.
Amíg Imre a dugóban araszol, a másik sárban tolja haza a biciklijét.
Amíg Imre repülőn ül, amaz a kukorica csutkákat tüzeli el.
Amíg Imre megnyitja a kiállítást, ő a hóesést figyeli.
Amikor találkoznak, egymásra néznek. És folytatják útjukat.

A Partitúra egri adása megnézhető ide kattintva >>> 

A Partitúra következő adása május 22-én, szerdán este 21.35-kor Pannonhalmára kalauzol el a Duna Televízióban.

 

Fejléckép: Batta András, Bukta Imre és Miklósa Erika a Partitúra forgatásán (Fotó: Gál Bereniké)

Egerben és környékén kalandozik a Partitúra

Kapcsolódó

Egerben és környékén kalandozik a Partitúra

Mi a közös Dantéban, Mozartban és Bukta Imrében? Hogy kell járni a palócföldi csárdást? A Partitúra legújabb adásából ez is kiderül. Szerda esténként folytatódik Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora, a Partitúra a Duna Televízióban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.
Vizuál hír

100 millió dollárért is elkelhet Botticelli portréja a Sotheby's árverésén

Az alkotás egyike az itáliai reneszánsz mester mindössze tucatnyi portréjának, amelyek fennmaradtak.
Vizuál hír

Elhunyt Goran Paskaljevic szerb filmrendező

A szerb szerzői film egyik legjelentősebb rendezője és forgatókönyvírója pénteken halt meg Párizsban, 73 évesen.
Vizuál lapszemle

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Vizuál hír

Már forog Deák Kristóf első nagyjátékfilmje, Az Unoka

Deák magyar alkotóként elsőként, a Mindenki című produkciójáért nyert élőszereplős rövidfilmes Oscar-díjat. AZ UNOKA című mozifilm forgatása 40 napot vesz igénybe, producere Zákonyi S. Tamás, aki a BÚÉK! és a Szabadság, szerelem című nagysikerű filmeket is jegyzi.