Vizuál

„Sokszor mentem világgá” - vendégségben Bukta Imrénél

2019.05.20. 09:05
Ajánlom
Érzékenység és hitelesség - egyaránt jellemzi Bukta Imre művészetét, és őt magát is. A Partitúra stábja vendégségben járt a művésznél mezőszemerei otthonában, mi is velük tartottunk, virágzó almafák alatt, a kertben beszélgettünk Bukta Imrével.

Januárban az utóbbi idők legátfogóbb Bukta- tárlata nyílt meg a nagyközönség előtt a budapesti Kieselbach Galériában, több mint száz festménnyel, grafikával, fotográfiával, installációkkal. A Nálunk, vidéken című kiállítás mindössze egy hónapig volt megtekinthető, ez idő alatt – bár nincs ebben semmi meglepő - az utóbbi évtized egyik leglátogatottabb, magángalériában tartott kortárs kiállításává vált. 

Bukta Imre

1952. július 20-án született a dél- hevesi Mezőszemerén, ahol jelenleg is él. Sajátos „mezőgazdasági művészetét” a környezete ihlette, művei ítélkezés nélkül adják vissza az általa ismert vidék kendőzetlen valóságát.  Állami gazdaságban dolgozott, közben rajziskolákba járt. Mesterei Kishonty Jenő, Pető János és Pataki János festőművészek voltak. Autodidakta festőként indult, nem nyert felvételt a Képzőművészeti Egyetemre, ahol ma már tanít. Többször szerepelt a Velencei Biennálén, művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria, a bécsi Albertina és több hazai múzeum gyűjteményében.

Mi köti Mezőszemeréhez és miért költözött vissza ide Szentendre után?

Nem volt különösebb szándékom elköltözni, így hozták a körülmények. Persze joggal merül fel a kérdés, hiszen költözhettem volna máshova is, elég nagy az ország, de a gyerekkori emlékek visszahúztak a faluba. Érdekes eleme vagyok ennek a helynek, mert a gyerekkorom ide kötődik, vannak élő rokonaim a faluban, meg a temetőben is nyugszanak, de azért nem is vagyok teljesen itt, mert van egy városi életem is. Érzékeny gyerek voltam, sokszor mentem világgá, mert nem értettek meg a testvéreim, vagy a szüleimmel volt összetűzésem. Ilyenkor lovas szekérrel jöttek utánam, hogy megkeressék Imikét.

DSC_0186-141508.jpg

Batta András, Bukta Imre és Miklósa Erika a Partitúra forgatásán (Fotó/Forrás: Gál Bereniké)

Min dolgozik éppen?

Most nincs konkrét művészeti tevékenységem, épp előkészítek anyagokat. Ettől függetlenül sok mindennel telnek itt a napok, nem unatkozunk. Önkormányzati képviselő vagyok a faluban, civil egyesületben is tevékenykedünk Rékával, a feleségemmel, emellett járok oktatni Budapestre, a Képzőművészeti Egyetemre. Ház körüli teendő is van bőven.

Láttam, hogy van traktor és cséplőgép is.

Igen, van mindkettő. Bár a traktorral mostanság egyre kevesebbet hobbizok.

Emlékezetből fest?

Sokkal szívesebben beszélek más művészetéről, a magaméról nem igazán könnyű. Általában olaj-vászon képeket szoktam festeni, vagy papír alapú képeket, ami vizes technika. A legnagyobb részét a szellemi munka teszi ki,

a koncepció, az előkészület számomra a legélvezetesebb része.

A kép készítése gyakorlatban rövidebb ideig tart.

Van valami különleges szertartása, rituáléja?

Nem mindegy, milyen atmoszféra vesz körül. Nagyon fontos, hogy az ember átadja magát annak a hangulatnak. Ehhez nekem a legegyszerűbb módszer, hogy alkotás előtt ecseteket tisztítok, ceruzákat hegyezek a műteremben.

DSC_0113-141507.jpg

Bukta Imre és Solti Hanna a Partitúra forgatásán (Fotó/Forrás: Gál Bereniké)

Ki a kedvenc festője?

Van elég sok, akit szeretek, egy- két kedvencem nincs. Fiatalkoromban nagyon tetszett Van Gogh és Csontváry. De nagyon érdekelnek a kortárs művészek is, mind hazai-, mind külföldi vonatkozásban.

Szeret olvasni? Mi a kedvenc könyve?

Mindenevő vagyok, komoly szépirodalmi témáktól kezdve a lazább történetekig. Most például Mocsár Gábor- Süli- bógni című kisregényét olvasom, ami a ’70-es évek végén íródott- és akkor is játszódik. Nagyon izgalmas és humoros korrajz a szocializmusról.  

Ha már szocializmus - az ön művészetét elkerülik az épp fennálló rendszerek?

Ezt két vonalról lehet vizsgálni. Az egyik maga a művészeti tevékenység, a másik pedig az elért eredmények, adott esetben sikerek. A művészeti tevékenység tekintetében helytálló a kérdés. Az élmény, amiből táplálkozom, most is itt van, meg akkor is itt volt, amikor szocializmus vett körül.

Vannak művek, amik kizárólag itt születhetnek meg, és nem Manhattanben.

Nyilván más van most, mint a ’80-as évek elején, és ez az alkotásaimon is meglátszik. Hogy gátolva lettem volna, azt nem éreztem. Volt a szocializmus alatt pár kiállítás-bezárásom, amit nem fogok fel politikai tettnek, de volt ilyen. Nem reagálok társadalmi folyamatokra, pillanatokat rögzítek abból, ami körülvesz.  

Apamromantikajaelado-132353.jpg

Bukta Imre: Apám romantikája eladó című képe (Fotó/Forrás: Kieselbach Galéria)


Nagy Dénes: Két Imre

Amíg Imre fest, addig Imre betakarítja a termést.
Amíg Imre a fővárosban van, addig Imre elmegy a vásárba tyúkokat venni.
Amíg Imre interjút ad, Imre beszántja a szomszéd földjét.
Amíg Imre a dugóban araszol, a másik sárban tolja haza a biciklijét.
Amíg Imre repülőn ül, amaz a kukorica csutkákat tüzeli el.
Amíg Imre megnyitja a kiállítást, ő a hóesést figyeli.
Amikor találkoznak, egymásra néznek. És folytatják útjukat.

A Partitúra egri adása megnézhető ide kattintva >>> 

A Partitúra következő adása május 22-én, szerdán este 21.35-kor Pannonhalmára kalauzol el a Duna Televízióban.

 

Fejléckép: Batta András, Bukta Imre és Miklósa Erika a Partitúra forgatásán (Fotó: Gál Bereniké)

Egerben és környékén kalandozik a Partitúra

Kapcsolódó

Egerben és környékén kalandozik a Partitúra

Mi a közös Dantéban, Mozartban és Bukta Imrében? Hogy kell járni a palócföldi csárdást? A Partitúra legújabb adásából ez is kiderül. Szerda esténként folytatódik Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora, a Partitúra a Duna Televízióban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Aki meghallja zongorázni a mindössze tizenöt éves Balázs-Piri Somát, a Virtuózok felfedezettjét, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, hogy különleges kincset talált.
Klasszikus

Bartók Bangkokban is Bartók

„Ez egy olyan zenekar, amely a koncerten mindent odatesz” – mondja Keller András. A Concerto Budapest turnéjának első, bangkoki koncertje után a karmestert arról kérdeztük, miért nem barbaro Bartók zenéje, és miért rezonálhat rá bárki, aki emberből van.
Tánc

„Szeretek az utcán sétáló balerina lenni” – Interjú Felméry Lilivel

Ősszel kezdte tizedik évadát a Magyar Állami Operaházban, előtte a Vaganova Akadémián és a londoni Royal Ballet Schoolban is tanult. Kapott szerződésajánlatot Londonban is, de ő mégis hazajött. 2019-ben elnyerte a Harangozó Gyula-díjat. Felméry Lilit ezúttal a mindennapokról kérdeztük.
Tánc

Akkor mostantól a néptánc is versenysportág lesz?

4077 csapással 2 percen belül világrekordot döntött a Fricska Táncegyüttes, és ezzel együtt megszületett a #NeptancSport hashtag az interneten. A Fricska világrekordjának önmagán túlmutató jelentősége van, és talán egy tendenciát is jelez a néptánc műfaján belül.
Tánc

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Saját nászútja fotózásával indult a karrierje - Araki Nobujosi a Mai Manóban

A Japán fotográfia egyik legismertebb alkotója, Araki Nobujosi életművét kiállítás nyílik a budapesti Mai Manó Házban, a Fotóhónap 2019 kortárs fotográfiai fesztivál keretében.
Vizuál ajánló

Szendrey Júlia saját szobát kapott

Megújult a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) 2011-től létező állandó Petőfi Sándor-kiállítása. Új multimédiás pontokat alakítottak ki, külön szobában mutatják be felesége, Szendrey Júlia írói életművét és családját.
Vizuál Film

A magyar film vörös démona - Mezei Mária

A búgó hangú végzetasszonya filozófiát hallgatott az egyetemen mielőtt a színpadot és a filmet választotta. 1909. október 16-án született Kecskeméten Mezei (Mezey) Mária színésznő.
Vizuál ajánló

Fenségesen élni - Mozi a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam” összeállítások készítését akadémikusokról. A Ferencz István építészt, az MMA rendes tagját bemutató film október 15-én 18.00 órától látható a Pesti Vigadóban.
Vizuál Film

Új tagok a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságában

Kedden tartja az első ülését a Filmalap megújult Filmszakmai Döntőbizottsága, amely egyetlen női szakembert sem választott tagjai közé. Az ötfős testület dönt a filmes támogatásokról.