Vizuál

Sorozatos Átlátás

2012.01.15. 10:14
Ajánlom
A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója Oltai Kata kurátorral egy több galériát összefogó, többrészes kiállítás-sorozatot szervezett. A cél kezdettől fogva nem csupán az volt, hogy létrejöjjön hat kiállítás, hanem az is, hogy az Átlátás a szakma különböző szereplőit az együtt-gondolkozásra, kommunikációra, problémamegoldásra, térben-gondolkodásra, koncepció-hangolásra sarkallja. Még négy kiállítás van hátra, a következőt január 12-től lehet megnézni a Demóban.

Az FSS legfontosabb feladata, hogy a fiatal alkotókat és elméleti szakembereket pályájuk elején professzionális szakmai lehetőségekhez juttassa. Felismerve, hogy számukra mennyire nehéz elindulni, megfelelő formában bemutatkozni, önálló kiállítással jelentkezni, 2011 legelején fogalmazódott meg egy olyan projekt életre hívásának ötlete, ami önálló kiállítási lehetőséghez juttat fiatal fotóművészeket és kurátorokat (ők pályázat útján a projektben részvevő kiállítóhelyek képviselői és a projektmenedzserek által lettek kiválasztva).

Trembeczki Péter Újratervezés (Faur Zsófi Galéria) és Halász Dani Fogd a pénzt és fuss (Lumen Galéria) című tárlatai novemberben és decemberben már bemutatásra kerültek. Minden kiállítás egy alkotó és egy kurátor közös munkája során valósult meg, a rendelkezésre álló bő fél év alatt egy közös prezentációt is szerveztek: itt mindenki beszámolt addigi munkafolyamatáról, esetleges felmerülő kérdéseiről, problémáiról, így lehetőség nyílt, hogy a hat kiállítás szereplői - alkotók, kurátorok és a kiállítóhelyek képviselői - egymás munkáit is nyomon kövessék.

Láthatatlan Pest - Demo
A kiállításon bemutatott fotográfiák a 21. századi Budapest látképébe ivódott, a múlt egy-egy szakaszának lenyomatait térképezik fel. Olyan finom városrészletek kerülnek a fókuszba, amelyek mellett mindennapi útjaink során is elhaladunk, figyelmünket azonban mégis elkerülik. A városi térben még napjainkban is fellelhető beton-virágládák a szocialista múlt kérlelhetetlen emlékei. Kerekes Emőke fotográfiáin a virágládák környezeti látványuktól megfosztva, absztrahálva jelennek meg - ezen művészi döntés eredményeképpen a fotográfiák tárgyai a szocialista emlékezet mementójaként értelmezhetőek. A mobilitás szimbólumaként is számon tartott, lakókocsikat ábrázoló sorozatával Kádár Levente befogadóinak az újraértelmezést tűzi ki feladatként. A Caravan című sorozat ugyanakkor a mobilitásuktól megfosztott, funkciójukat tekintve átformált, fix pozíciójú lakókocsikat gyűjti össze, amelyek napjaink budapesti utcáin, kevésbé forgalmas terein találták meg ideiglenes/állandó helyeiket.

Kádár Levente - Kerekes Emőke:  Egy város láthatatlan metszete
Demo Galéria - 2012. január 12-26.
Nyitva tartás: keddtől szombatig 16:00-21:00
Kurátor: Stánitz Zsuzsanna

Személyes tereink - ArtBázis
Az intimitás törékenysége nem erőtlenségében rejlik, hanem abban, hogy mindenki számára különbözik, illetve különböző módon érhető el, hogy képesek vagyunk-e elfogadni személyes és mások saját terét. Mi az, amit megtehetünk és mi az, amit nem? Vajon az intimitás lehetősége felruház minket, hogy önmagunk legyünk? Nem beszélhetünk személyes térről, ha nem beszélünk valaki személyes teréről. Ebben az esetben két művészéről, akik ebben a témában alkotnak, de különbözően közelítik meg az intimitás kérdését. Kaulics Violának fel kellett fedeznie, mit is jelent számára az intimitás, és az hogyan foglal az közös létezést magába. Érmezei Lili Zoé szokatlan és progresszív eszközhasználattal a fotós és a modell megszokott viszonyát változtatja meg, skypon keresztül, online készíti képeit.

Érmezei Lili Zoe - Kaulics Viola
ArtBázis Összművészeti Műhely - 2012. január 19. - február 17.
Nyitva tartás: keddtől csütörtökig 15:00-19:00
Kurátor: Meggyesházi Éda

Vizuális dialóg - Liget
Az Ív and Candie alkotópáros (Gáldi Vinkó Andrea és Szombat Éva) egymás munkáira reflektáló fotósorozata környezetük szubjektív szemszögből való dokumentálása mellett vizuális párbeszédben mutatja be saját generációjuk és koruk problémáit, helyzeteit. A kiállításon installáció formájában jelenik meg a projekt, kiegészülve korábban készült munkákkal. A projekt folyamatában a kurátor nem külső szemlélő, aktívan vesz részt.

Ív&Candie (Gáldi Vinkó Andrea, Szombat Éva): r.í.c chicks
Liget Galéria - 2012. február 23. - március 22.
Nyitva tartás: szerdától hétfőig 14:00-18:00
Kurátor: Somosi Rita

Öröklődés - kArton
A tárgyakon, arcvonásokon kívül van egy megfoghatatlan örökség, amit minden ember hozdoz; déd- és ükszülők öröme, bánata, szokásai, sorsa lenyomatot hagy bennünk. Ez a hagyaték előtűnik a körülöttünk lévő emberekben, találkozásainkban; a családfa másolata mint egy gyökérzet, megismétlődik.

Ember Sári: Családfakutatás
kArton Galéria - 2012. március 22. - április 14.
Nyitva tartás: hétfőtől péntelog 13:00-18:00
Kurátor: Benkő Zsuzsanna

A programban olyan kiállítóhelyek vesznek részt, ahol nyitottak egyrészt a fotóra mint műfajra, másrészt nyitottak arra, hogy egy teljesen friss alkotóval dolgozzanak, illetve szempont volt az is, hogy lehetőség szerint a non-profit és a kereskedelmi szektorból egyaránt érkezzenek. Az Átlátás projekthez csatlakozó kiállítóhelyek így a Demo Galéria, a Faur Zsófi Galéria - Panel, a kArton Galéria, a Liget Galéria, a Lumen Galéria és az Artbázis (valamint kezdetben a Nessim Galéria).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A négyzetrácsos papírtól a virtuális valóságig – A hálózati vizualizáció története dióhéjban

Bár jelenleg zárva tart a Ludwig Múzeum, így a Barabási Albert-László hálózatkutatói munkásságának vizualizációs anyagát bemutató kiállítás is, jó hír, hogy a mielőbbi újranyitás reményében a múzeum március végéig meghosszabbította a tárlatot. Addig is, amíg újra személyesen átélhetjük a tudomány és a művészet találkozásának varázsát, ismerkedjünk meg a hálózati vizualizáció fejlődéstörténetével.
Vizuál hír

Firenzében díjazták Lakos Nóra filmjét

Lakos Nóra HAB című alkotása nyerte a nagy múltú firenzei Cinema e Donne nemzetközi filmfesztivál legjobbjának járó Gilda-díjat.
Vizuál magazin

Aki egyszer legyőzte Chuck Norrist – ma lenne 80 éves Bruce Lee

Alig néhány szerep fűződik a nevéhez, Bruce Lee-t azonban a legnagyobbak között tartja számon a filmipar. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy harcművészként, színészként, rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is megállta a helyét. Mindössze 32 éves volt, amikor elhunyt, halálának körülményei pedig máig tisztázatlanok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Színház az egész

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az idén 85 éves Törőcsik Mariról mesél.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen érkezik Johnny Depp helyére a Legendás állatok és megfigyelésük folytatásában

Miután a Warner Bros. Filmstúdió megvált a bántalmazás miatt botrányba keveredő Johnny Depptől, a rajongók a közösségi médiában követelték a színész visszavételét. A stúdió azonban nem engedett a nyomásnak és csütörtökön bejelentette: Mads Mikkelsen veszi át Grindelwald szerepét a Legendás állatokban.