Vizuál

Sosem látott Kokoschka-kép került elő

2013.09.22. 10:12
Ajánlom
Oskar Kokoschka egy nyilvánosan eddig még soha be nem mutatott festménye is látható egy rotterdami kiállításon.

A Boijsman Van Beuningen rotterdami művészeti múzeum Oskar Kokoschka - Emberek és állatok című tárlatán összesen 150, múzeumokból és gyűjteményekből származó festményt és grafikát mutatnak be január 19-ig. 

Kokoschka Magántulajdon című, 1939-ben készült festménye hatvan éven át egy magángyűjtő falát díszítette - közölte a múzeum. Az osztrák expresszionista festő a képet eredetileg egy holland alapítványnak adta, amely aztán a holland áradások áldozatai javára elárverezte 1953-ban. Kokoschka már 1927-ben Emberek és állatok címmel állította ki festményeit Berlinben, érdekes módon azonban állatos képei máig nem kaptak nagy figyelmet - fejtette ki Beatrice von Bormann, a múzeum kurátora. Hollandiában több mint ötven év után először látható a művész ilyen sok alkotása egy kiállításon. 

Oskar Kokoschka (1886-1980) expresszionista stílusával művészek generációit inspirálta, a modern művészet egyik legnagyobb megújítójaként tartják számon. Visszatérő motívumai voltak az állatok - kifejező ecsetvonásokkal és erőteljes színekkel festett macskákat, oroszlánokat, madarakat és szarvasokat. A Mandrill című, egy óriási majmot ábrázoló festményét éjszakánként a londoni állatkertben festette 1926-ban. Kokoschka a vásznon visszaadta az állat szabadságát: vadként, egy színes Édenkertben ábrázolta. 

Kokoschka szinte emberi vonásokkal ruházta fel állatait, emberalakjai pedig gyakran hasonlítottak állatokra: így van ez a most kiállításon szereplő Magántulajdon esetében is. A képen egy macskafejű nő látható, aki féltve őrzi halászzsákmányát, két kifogott halat. A háttérben egy idős, a parton sétáló nő látható.

Ez volt az osztrák festő első képe politikai allegóriái sorában. Kokoschka elmondása szerint ezzel az emberek kapzsiságát, illetve az angoloknak a háborús uszítóval, Adolf Hitlerrel szembeni közömbösségét akarta pellengérre állítani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.