Vizuál

Sosem látott Kokoschka-kép került elő

2013.09.22. 10:12
Ajánlom
Oskar Kokoschka egy nyilvánosan eddig még soha be nem mutatott festménye is látható egy rotterdami kiállításon.

A Boijsman Van Beuningen rotterdami művészeti múzeum Oskar Kokoschka - Emberek és állatok című tárlatán összesen 150, múzeumokból és gyűjteményekből származó festményt és grafikát mutatnak be január 19-ig. 

Kokoschka Magántulajdon című, 1939-ben készült festménye hatvan éven át egy magángyűjtő falát díszítette - közölte a múzeum. Az osztrák expresszionista festő a képet eredetileg egy holland alapítványnak adta, amely aztán a holland áradások áldozatai javára elárverezte 1953-ban. Kokoschka már 1927-ben Emberek és állatok címmel állította ki festményeit Berlinben, érdekes módon azonban állatos képei máig nem kaptak nagy figyelmet - fejtette ki Beatrice von Bormann, a múzeum kurátora. Hollandiában több mint ötven év után először látható a művész ilyen sok alkotása egy kiállításon. 

Oskar Kokoschka (1886-1980) expresszionista stílusával művészek generációit inspirálta, a modern művészet egyik legnagyobb megújítójaként tartják számon. Visszatérő motívumai voltak az állatok - kifejező ecsetvonásokkal és erőteljes színekkel festett macskákat, oroszlánokat, madarakat és szarvasokat. A Mandrill című, egy óriási majmot ábrázoló festményét éjszakánként a londoni állatkertben festette 1926-ban. Kokoschka a vásznon visszaadta az állat szabadságát: vadként, egy színes Édenkertben ábrázolta. 

Kokoschka szinte emberi vonásokkal ruházta fel állatait, emberalakjai pedig gyakran hasonlítottak állatokra: így van ez a most kiállításon szereplő Magántulajdon esetében is. A képen egy macskafejű nő látható, aki féltve őrzi halászzsákmányát, két kifogott halat. A háttérben egy idős, a parton sétáló nő látható.

Ez volt az osztrák festő első képe politikai allegóriái sorában. Kokoschka elmondása szerint ezzel az emberek kapzsiságát, illetve az angoloknak a háborús uszítóval, Adolf Hitlerrel szembeni közömbösségét akarta pellengérre állítani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál videó

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál rövidfilm

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Vizuál Film

Boksz, zene, Porrajmos - kezdődik a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

Hogyan él az európai romaság? Milyen a Porrajmos emlékezete? Kilencedik alkalommal rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált - a Romani Film Festet az Art+ Cinema moziban Budapesten.
Vizuál hír

Brad Pitt, DiCaprio, Margot Robbie a vörös szőnyegen - Bemutatták Tarantino új filmjét Cannes-ban

Lelkes fogadtatásban részesült Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje kedd este a 72. Cannes-i fesztiválon. Az idei fesztiválon eddig nem látott tömeg fogadta az alkotókat a Croisette-en.