Vizuál

Sosem látott Kokoschka-kép került elő

2013.09.22. 10:12
Ajánlom
Oskar Kokoschka egy nyilvánosan eddig még soha be nem mutatott festménye is látható egy rotterdami kiállításon.

A Boijsman Van Beuningen rotterdami művészeti múzeum Oskar Kokoschka - Emberek és állatok című tárlatán összesen 150, múzeumokból és gyűjteményekből származó festményt és grafikát mutatnak be január 19-ig. 

Kokoschka Magántulajdon című, 1939-ben készült festménye hatvan éven át egy magángyűjtő falát díszítette - közölte a múzeum. Az osztrák expresszionista festő a képet eredetileg egy holland alapítványnak adta, amely aztán a holland áradások áldozatai javára elárverezte 1953-ban. Kokoschka már 1927-ben Emberek és állatok címmel állította ki festményeit Berlinben, érdekes módon azonban állatos képei máig nem kaptak nagy figyelmet - fejtette ki Beatrice von Bormann, a múzeum kurátora. Hollandiában több mint ötven év után először látható a művész ilyen sok alkotása egy kiállításon. 

Oskar Kokoschka (1886-1980) expresszionista stílusával művészek generációit inspirálta, a modern művészet egyik legnagyobb megújítójaként tartják számon. Visszatérő motívumai voltak az állatok - kifejező ecsetvonásokkal és erőteljes színekkel festett macskákat, oroszlánokat, madarakat és szarvasokat. A Mandrill című, egy óriási majmot ábrázoló festményét éjszakánként a londoni állatkertben festette 1926-ban. Kokoschka a vásznon visszaadta az állat szabadságát: vadként, egy színes Édenkertben ábrázolta. 

Kokoschka szinte emberi vonásokkal ruházta fel állatait, emberalakjai pedig gyakran hasonlítottak állatokra: így van ez a most kiállításon szereplő Magántulajdon esetében is. A képen egy macskafejű nő látható, aki féltve őrzi halászzsákmányát, két kifogott halat. A háttérben egy idős, a parton sétáló nő látható.

Ez volt az osztrák festő első képe politikai allegóriái sorában. Kokoschka elmondása szerint ezzel az emberek kapzsiságát, illetve az angoloknak a háborús uszítóval, Adolf Hitlerrel szembeni közömbösségét akarta pellengérre állítani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.