Vizuál

Spanyol képlopás - másképp

2016.09.18. 14:58
Ajánlom
Egy korábbi stúdióasszisztens azt állítja, hogy Spanyolország egyik legismertebb popart művészének festményeit valójában ő festette - adta hírül az artnetnews.com

Antonio de Felipe, a spanyol Andy Warholként emlegetett kortárs művész karrierjének valószínűleg legnehezebb pillanatait éli. Fumiko Negishi japán művésznő, aki Spanyolországban alkot, pert indított; azt állítja, hogy 221 De Felipe által szignált festmény valójában az ő munkája.

Antonio de Felipe

Antonio de Felipe (Fotó/Forrás: wikimedia.org)

Negishi az El Españolnak nyilatkozva elmondta, hogy De Felipe madridi stúdiójában dolgozott az elmúlt tíz évben 2006-tól egészen 2016 februárjáig, amikor pénzügyi okokra hivatkozva felmondtak neki.

"Minden egyes nap - egy havi szabadságot leszámítva – a stúdió hátsó traktusában, a látogatók által nem látható helyen festettem a képeimet" – nyilatkozta az El Españolnak.

Az elbocsátása után úgy érezte, hogy De Felipe nem értékelte igazán a munkáját, és semmi empátiával nem viseltetett a helyzete iránt, ezért úgy döntött, kitálal, és elmondja a történetét. Nem csak a spanyol médiának, hanem a bíróságnak is. Benyújtott keresetében azt követeli, hogy De Felipe ismerje el, hogy Negishi a festmények valódi alkotója, de legalábbis társszerzője, és ezt a gyűjtők és az intézmények számára is tegye világossá. A követelés azt is tartalmazza, hogy az érintett sajtótermékek hozzanak le helyreigazítás De Felipe nyilatkozataival kapcsolatban.

Small work by fumiko Negishi #fumikonegishi #venecianastewenson #red #smallworks

Fumiko Negishi (@venecianastewenson) által közzétett fénykép,

Mindeközben a 49 éves De Felipe az El Españolban cáfolta a nő állításait;

„Negishi közreműködött a festményeim egyes részeinek alkotásában, de a művek szellemi tulajdona az enyém. Fumiko nem tett hozzá semmit. De Felipe a lojalitás hiányával vádolta Negishit, majd hozzátette; „ő csak egy stúdióasszisztens – olyan, amilyen a legtöbb művésznek van.”

Negishi azt állítja, hogy mind a 221 festményt ő valósította meg a De Felipétől kapott vázlatok alapján. Negishi azt is hozzáteszi, hogy a vázlatok Photoshoppal készültek, és nem szabad kézzel rajzolta őket a művész; sőt, volt olyan, amikor még vázlatot sem kapott, hanem kiindulópontként csak egy fotót vagy ötletet használhatott.

A keresetében azt állítja, hogy ő alkotta és ő valósította meg a műveket szabadon, saját művészi látásmódjával és jellegzetességeivel, melyek saját személyiségét tükrözik. Az eredeti vázlat és a szignó kivételével De Felipe hozzá sem ért azokhoz a festményekhez – állítja Negishi.

De Felipe azzal reagált a vádakra, hogy Negishi csak a kirúgása miatt csinálja a felhajtást. „Nem vagyok köteles fizetni neki.”

A valenciai modern művészetek múzeuma 2003-ban vásárolt a művésztől egy sorozatot 140.000 dollárért. Az El País szerint De Felipe munkái átlagosan 40.000 dollárért értékesíthetők. Negishi mostani keresete nem tartalmaz pénzügyi kompenzációt, de egy későbbi jogi eljárás keretében pénzt is követelhet majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.
Klasszikus

"Gyógyuljunk a zene erejével!” - Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikusok "Vidd tovább a dallamot!" szlogennel hirdette meg a 2021/2022-es évadot, melyben megtalálható hét színes műsort kínáló bérlet, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozat és több izgalmasnak ígérkező bérleten kívüli hangverseny is.
Színház

Kilenc bemutatót tervez az új évadban az Örkény Színház

Kilenc bemutatót tervez a 2021/2022-es évadban a fővárosi Örkény István Színház, ahol a jövő szezonban Bodó Viktor, Kovács D. Dániel, Tarnóczi Jakab, Ördög Tamás, Schwechtje Mihály és Kelemen Kristóf rendezését is láthatja a közönség.
Plusz

Jankovics Marcell előtt tisztelegnek az idei Fiatalok Szabadtéri Fesztiváljának résztvevői

Július 30-án elstartol a FISSZ FESZT, Dunakeszi családi fesztiválja, melyen megemlékeznek a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendezőről is. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is változatos programkínálattal, érdekes táncművészeti és színházi előadásokkal, valamint klasszikus és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.
Könyv

Szerdán kezdődik az Irodalom Éjszakája

Összesen 24 ország 25 írójának szövegeit olvassák fel június 23. és 25. között esténként Budapest különböző helyszínein, az Irodalom Éjszakája rendezvényen. Az idei téma a VÉSZKIJÁRAT.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Mészáros Márta restaurált klasszikusa Cannes-ban

Meghívást kapott a legnagyobb presztízsű filmfesztivál felújított alkotásokat bemutató Cannes Classics válogatásába, Mészáros Márta a Napló gyermekeimnek című alkotása. Az 1984-ben bemutatott filmben saját fiatalkorát dolgozta fel a filmrendező, mellyel kiérdemelte a cannes-i zsűri nagydíját is.
Vizuál magazin

A nagy Gambrinus-nyomozás – 10 érdekesség az újjászületett biedermeier portréról

Hogyan vészelte át az elmúlt évszázadokat, és ki volt az alkotója annak a 19. századi festménynek, amely a sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázolja? A különleges alkotás is látható lesz június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján a Dreher Sörmúzeumban.
Vizuál hír

Együtt lesz látható a koronázási palásttal egy korábban levágott töredéke

A 11. századból származó koronázási palást kisméretű részletét a BÁV centenáriumi aukcióján vásárolta meg a Nemzeti Múzeum 21,25 millió forintért.
Vizuál podcast

Írjuk újra a magyar vígjátékot – Lakos Nóra filmrendező a Fülbemászóban

A Legjobb játékfilm és a Legjobb elsőfilm kategóriában is jelölt a HAB a Magyar Mozgókép-díjra, amit a magyar film új ünnepén, a Magyar Mozgókép Fesztiválon adnak át. Lakos Nóra rendezővel a minőségi vígjátékokról, az irodalmi adaptációkról és a fesztivál gyerekprogramjairól beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Térügyek - A tér világlása

Június 27-ig látható a Ludwig Múzeumban a Térügyek című tárlat, amelynek online kiterjesztése, A tér világlása (Spatial Affairs. Worlding) továbbra is elérhető az interneten.