Vizuál

Spanyol képlopás - másképp

2016.09.18. 14:58
Ajánlom
Egy korábbi stúdióasszisztens azt állítja, hogy Spanyolország egyik legismertebb popart művészének festményeit valójában ő festette - adta hírül az artnetnews.com

Antonio de Felipe, a spanyol Andy Warholként emlegetett kortárs művész karrierjének valószínűleg legnehezebb pillanatait éli. Fumiko Negishi japán művésznő, aki Spanyolországban alkot, pert indított; azt állítja, hogy 221 De Felipe által szignált festmény valójában az ő munkája.

Antonio de Felipe

Antonio de Felipe (Fotó/Forrás: wikimedia.org)

Negishi az El Españolnak nyilatkozva elmondta, hogy De Felipe madridi stúdiójában dolgozott az elmúlt tíz évben 2006-tól egészen 2016 februárjáig, amikor pénzügyi okokra hivatkozva felmondtak neki.

"Minden egyes nap - egy havi szabadságot leszámítva – a stúdió hátsó traktusában, a látogatók által nem látható helyen festettem a képeimet" – nyilatkozta az El Españolnak.

Az elbocsátása után úgy érezte, hogy De Felipe nem értékelte igazán a munkáját, és semmi empátiával nem viseltetett a helyzete iránt, ezért úgy döntött, kitálal, és elmondja a történetét. Nem csak a spanyol médiának, hanem a bíróságnak is. Benyújtott keresetében azt követeli, hogy De Felipe ismerje el, hogy Negishi a festmények valódi alkotója, de legalábbis társszerzője, és ezt a gyűjtők és az intézmények számára is tegye világossá. A követelés azt is tartalmazza, hogy az érintett sajtótermékek hozzanak le helyreigazítás De Felipe nyilatkozataival kapcsolatban.

Small work by fumiko Negishi #fumikonegishi #venecianastewenson #red #smallworks

Fumiko Negishi (@venecianastewenson) által közzétett fénykép,

Mindeközben a 49 éves De Felipe az El Españolban cáfolta a nő állításait;

„Negishi közreműködött a festményeim egyes részeinek alkotásában, de a művek szellemi tulajdona az enyém. Fumiko nem tett hozzá semmit. De Felipe a lojalitás hiányával vádolta Negishit, majd hozzátette; „ő csak egy stúdióasszisztens – olyan, amilyen a legtöbb művésznek van.”

Negishi azt állítja, hogy mind a 221 festményt ő valósította meg a De Felipétől kapott vázlatok alapján. Negishi azt is hozzáteszi, hogy a vázlatok Photoshoppal készültek, és nem szabad kézzel rajzolta őket a művész; sőt, volt olyan, amikor még vázlatot sem kapott, hanem kiindulópontként csak egy fotót vagy ötletet használhatott.

A keresetében azt állítja, hogy ő alkotta és ő valósította meg a műveket szabadon, saját művészi látásmódjával és jellegzetességeivel, melyek saját személyiségét tükrözik. Az eredeti vázlat és a szignó kivételével De Felipe hozzá sem ért azokhoz a festményekhez – állítja Negishi.

De Felipe azzal reagált a vádakra, hogy Negishi csak a kirúgása miatt csinálja a felhajtást. „Nem vagyok köteles fizetni neki.”

A valenciai modern művészetek múzeuma 2003-ban vásárolt a művésztől egy sorozatot 140.000 dollárért. Az El País szerint De Felipe munkái átlagosan 40.000 dollárért értékesíthetők. Negishi mostani keresete nem tartalmaz pénzügyi kompenzációt, de egy későbbi jogi eljárás keretében pénzt is követelhet majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.