Vizuál

„Srácok, a Rambo nincs meg?” – ismerje meg közelebbről a Moszkva tér című filmet!

2024.05.13. 15:35
Ajánlom
A Filmrendezők klubja elnevezésű sorozat utolsó alkalmán Török Ferenc kultikus alkotását élheti át újra a közönség nagyvásznon a Corvin Moziban. A vetítést ezúttal is mesterkurzus követi, amely során a rendező mesél a film keletkezésének történetéről.

Elérkezett a Filmrendezők klubja évadzáró eseménye, amivel a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete hivatalosan is lezárja az érettségi-időszakot, és megnyitja a nyarat. Közleményükben emlékeztetnek, május 16-án a Corvin Mozi Latabár termébe várnak minden érdeklődőt, ahol Török Ferenc ikonikus Moszkva tér című filmjét lehet majd látni nagyvásznon.

Gondolatban 1989 tavaszára, Budapestre repülhetünk vissza. Petya a tizennyolcadik születésnapját ünnepli. A barátaival a Moszkva téren találkoznak és bulizni indulnak. A politikai helyzet közben napról napra változik, de az érettségire készülő fiatalokat mindez legkevésbé sem érdekli. Petyát a rendszerváltás helyett a haverok, az első szerelem, az első nyugati út és a vágyott autó foglalkoztatják.

A vetítést követően a film rendezője ad betekintést az alkotás mögött rejlő művészi döntésekbe, és szakmai fogásokba vezeti be a résztvevőket. A beszélgetést Till Attila vezeti.

További részletek a Corvin Mozi honlapján.

Fejléckép: Jelenet a Moszkva tér című filmből (Fotó/Forrás: Szalontai Ábel / Nemzeti Filmintézet)

Az egyik legnehezebben beskatulyázható filmrendezőnk – Török Ferenc

Kapcsolódó

Az egyik legnehezebben beskatulyázható filmrendezőnk – Török Ferenc

1945 című filmjét a nagy visszatérésként könyvelte el az a kritikus közeg, amely előző moziját, a Senki szigetét teljes bukásnak ítélte. Török Ferenc KULT50-ben megjelent portréja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.
Vizuál ajánló

Gyereknap, ahol a szülők is lehetnek gyerekek! Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!

Május 20-ig kedvezményes jegy a város legsokoldalúbb gyereknapi mulatságára! A Néprajzi Múzeum május 26-án délelőtt tizenegy és délután öt óra között várja a családokat.
Vizuál ajánló

Júniusban ismét házhoz jönnek a japán filmek

Június 5. és július 3. között a kortárs japán filmművészet számos remekművét nézhetjük meg ingyenesen a JFF Online Japán Filmfesztivál során, ugyanakkor a kínálatban helyet kapott például Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa is. 
Vizuál ajánló

Őszi ének – Véssey Gábor lírai festményei a Pesti Vigadóban

Május 10-én nyílt meg a Munkácsy Mihály-díjas Véssey Gábor munkáit bemutató tárlat a Pesti Vigadóban. A július 7-ig látogatható kiállítás a 75 éves művész legújabb alkotásait vonultatja fel.