Vizuál

Stand up komikusból festő

2016.10.15. 14:42
Ajánlom
A családjában mindenki matematikus, ő mégis a humorból akart megélni - végül festő lett. Hakan Esmer török képzőművész a nyár folyamán három hónapig a MANK Galéria szentendrei művésztelepén alkotott. Magyarországon készült munkáit először az Art Marketen mutatja be.

A Fekete-tenger mellől származó festő karrierjének kezdeti szakaszát fémjelző zöldes-barnás színvilága az utazásai során folyamatosan újabb színekkel gazdagodik. Amszterdamban és Párizsban készült képein, ahol főleg a kávéházakat és az utcákat festette, a szürke, a barna és a sárga dominált.

„Budapest első pillantásra szürkésnek tűnik, de közelebbről nagyon színes atmoszférája van. Az első, amit itt észrevettem, az a fény játéka volt” – meséli Hakan Esmer. ”Sokkal erősebben és tisztábban érzékelhetőek az kontrasztok itt, mint bárhol, ahol korábban jártam. Ebben a pillanatban úgy érzem, a kék - és annak minden árnyalata - az a szín, amit Magyarországhoz tudok kapcsolni. Nagyon tiszta és világos. Érzelmileg ez hat rám a legerősebben.”

5

5 (Fotó/Forrás: Güler Sanat Galéria)

A kontraszt fontos része a művészetének, csakúgy, mint a ragyogó színek használata. A családjában senki nem foglalkozik művészettel - minden nagybácsija matematikus. Úgy véli, ő a kombinatorikát a festékekkel és technikákkal való kísérletezésben éli ki.

Képein nem valós tájat ábrázol, hanem a létező helyszínek, és azok különböző perspektívái keverednek a művész képzeletével. Festményein nem a figurák a lényegesek, - azok csak a művészi kifejezés apró részei -, hanem a színeken van a hangsúly.

Korábban kávéházak, utcák színes emberforgatagát festette, majd a víz kezdte el foglalkoztatni. Képein szorosan egymás mellé simuló hajók zsúfolódnak a vízen, vagy a meder mélységét is érzékeltetve vízililiomok úsznak a felszínén.

3

3 (Fotó/Forrás: Güler Sanat Galéria)

Szentendrén elkezdett sorozatában meseszerű, színes házak tapadnak egymáshoz feltornyosulva egy hegyre. Munkáiban elsősorban a mozgást, az idő múlását, a változékonyságot akarja megragadni, ahogy az a korábbi műveiben is nyomon követhető. A stabil és időtlen épületek azonban látszólag eltérnek ettől az iránytól.

Ennek egyik oka lehet, hogy Budapest már önmagában is rétegezett, egymás mellett álló, a különböző korszakokból származó épületeken érzékelhető legjobban a város sokszínű történelme. Saját bevallása szerint a budapesti épületek ragadták meg és a város egyes részein látottakat vegyíti ösztönösen.

Esmer különleges, réteges technikával alkot.

Az egymásra felvitt festék és papír rétegek egy részét visszafejti, lekaparja, emiatt festményei apokrifszerűek. A színek, textúrák, minták elfedik egymást, vagy épp kibukkannak egymás alól. A rétegek, az egymásra rakódott részletek az idő múlását is érzékeltetik.

Az egyes elemek és festékrétegek felvitele a vászonra hosszú időt vesz igénybe, így párhuzamosan több festményen is dolgozik. Ez alkalmat ad arra, hogy átgondolja a munkáit. Amikor elkezd dolgozni az egyik rétegen, akkor van ideje gondolkozni a következőkön és apránként eljutni a befejező lépésig.

Hakan Esmer török festő

Hakan Esmer török festő (Fotó/Forrás: Güler Sanat Galéria)

Maga a technika is arra csábítja a nézőt, hogy a festmény értelmezésében is több jelentésréteget keressen. Minden rétegben kínál valamit a nézőnek, egy kis apróságot. „Kedvelem a hiperrealista festményeket, de az nem az én stílusom. Szeretek teret hagyni a közönségnek a saját értelmezésére. A képen az egyik részlet számodra lehet, hogy egy tető, nekem úgy tűnik, hogy a föld és valami egészen más egy harmadik embernek, amire mi ketten sose gondolnánk” – magyarázza.

Esmer kifejezetten szereti hallani, hogy az emberek mit látnak bele a műveibe, hogyan értelmezik azokat. Bátorítja, hogy a közönség az absztrakt részeknél a saját érzéseire, érzelmeire vagy fantáziájára támaszkodjon és ossza is meg az alkotóval az elképzeléseit. Ezeket aztán számos esetben inspirációt, ötleteket, egyfajta iránymutatást adnak a következő munkáihoz.

Az egyik leggyakoribb kérdés ennek kapcsán, amit kap a közönségtől, hogy miért nem mosolyognak a figurái. Amire azt szokta válaszolni, hogy nála a színek mosolyognak, nem az alakok.

Pedig a humor nem áll távol tőle. Az egyetem alatt a helyi televíziónak írt humoros szkeccseket, majd egy híres stand up komikussal dolgozott, aki magával akarta vinni Isztambulba. Ekkor azonban az apja választás elé állította, hogy az egyetem vagy a stand up és ő az előbbi mellett döntött. Ahogy ő fogalmaz, amióta profi szinten abba hagyta a humort, azóta az a mindennapjai része.

Hakan Esmer életrajza

Hakan Esmer 1973-ban született Trabzonban, ahol a Szigetvárt ostromló Szulejmán is. Előbb a trabzoni Karadeniz Műszaki Egyetem Művészeti Oktatási Karán tanult, majd elvégezte az eskisehiri Anadolu Egyetem Képzőművészeti Karán festőművész mesterképzését. Az Anadolu Egyetemen 17 évig oktató művész többek között “Alapfokú művészetoktatás”, “Falfestmény technikák”, illetve “Ólomüveg és festmény” kurzusokat tartott. 2011-ben az egyetemet otthagyva Eskisehirben megalapította saját műtermet. Közel ötven egyéni kiállítást rendeztek már műveiből, melyek Törökország fontos magán és állami gyűjteményeiben is megtalálhatók.

Hakan Esmer a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) meghívására 2016 nyarán szentendrei galériájában alkotott. Az itt készült művekből 2017-ben rendeznek kiállítást a Güler Sanat Művészeti Galéria támogatásával. A művész Magyarországról közép-európai körútra indul. A közeljövőben Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban tart kiállítást.

Güler Sanat Művészeti Galéria

Az ankarai székhelyű Güler Sanat modern művészeti galéria művészeti projekteket szervez, nemzeti és nemzetközi művészeti vásárokon vesz részt és a műgyűjtők számára kínál konzultációs lehetőséget. Az Ankara Ümitköy negyedében található Güler Sanat, közel 600 m2-es alapterületen, 2 szinten 3 kiállítási helyiségben mutat be nemzetközi és hazai alkotásokat. A 2011-ben alapított galéria évek óta visszatérő résztvevője az Art Market Budapestnek. 2016-ban Hakam Esmer, Kőnig Frigyes és Orosz István munkáit hozták el a képzőművészeti vásárra. Művészeti vezetők: Kemal Orta és Güler Ercan

Hétvégi művészeti nagybevásárlás

Kapcsolódó

Hétvégi művészeti nagybevásárlás

Kereskedelmi galériák a földszinten, fotográfiák a D épületben, szobrok a parkban – röviden így lehetne útmutatót adni a hétvégi, sorrendben a hatodik Art Markethez.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Plusz

Csendet lélegezni a zajban – Programajánló a Sziget 2. napjára

Aki lemaradt volna az első napon az alvóinstallációról vagy Mészáros Máté performatív sétájáról, az ma bepótolhatja. Közös lélegzésre, elcsendesedésre hívja a fesztiválozókat a francia Claire Ducreux táncművész, akinek különleges előadását egy olasz faluban töltött nyaralás inspirálta. Nézzetek be hozzánk a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 11-én is!
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Anne Heche

Az 53 éves amerikai színésznő a múlt héten szenvedett autóbalesetet, sérülései olyan súlyosnak bizonyultak, hogy életét már nem lehetett megmenteni.
Vizuál ajánló

Ingyenes tárlatvezetéssel és filmvetítéssel készülnek a Várkert Bazárban

A népszerű Tóretró Blog weboldal szerzője Glázer Tamás kalauzolja végig a közönséget a Balaton RETROspektív című kiállításon. A tárlatvezetés után ingyenes filmvetítéssel várják az érdeklődőket.
Vizuál ajánló

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Vizuál hír

A Szelíd és a Zanox is érkezik a FILMIO-ra

A mozik után először a FILMIO felületén látható Csuja László és Nemes Anna díjnyertes Szelíd című testmelodrámája. A platformra hamarosan felkerül Baranyi Benő Gábor közönség- és kritikuskedvenc Zanox – Kockázatok és mellékhatások című vígjátéka is. 
Vizuál ajánló

Balaton, nyár, szerelem – Klasszikus és kortárs műalkotások a Pintér Aukciósház árverésén

A fonyódi dombok, a szántódi kemping, a badacsonyi móló, de még a tihanyi látképre is licitálhatnak a műkedvelők a Pintér Galéria és Aukciósház hagyományos nyári árverésén. Az aukciót augusztus 13-án, a balatonfüredi Vaszary Galériában tartják meg.