Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

2021.02.27. 14:55
Ajánlom
Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

A European Shooting Stars normális körülmények közt nem a Berlinalét megelőző esemény, hanem annak kísérő rendezvénye. Ám most semmi sem a megszokott mederben folyik, így a Shooting Starst sem annak állandó helyszínén, a Berlinale Palas melletti Audi Loungban tartják, hanem az online térben rendezték meg.

Nincs vörös szőnyeg, nincsenek pezsgős vacsorák sem személyes találkozások.

Ami van: tíz fiatal, rendkívüli tehetséggel és elhivatottsággal megáldott művész, akik a virtuális térben, Litvániától Portugáliáig, egymástól több ezer kilométerre próbálják magukból, egymásból és a rendezvényből kihozni a maximumot.

A rendezvény fontosságát hangsúlyozza, hogy itt tűnt fel korábban Daniel Craig, Rachel Weisz, Franka Potente, Daniel Brühl, Carey Mulligan, Melanie Laurent és Alicia Vikander is, Magyarországot pedig olyan nevek képviselték már, mint Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella, Nagy Zsolt, Tóth Orsi és Tenki Réka.

Idén Stork Natasa is a meghívottak között szerepel, aki Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjében nyújtott alakítása miatt kapta meg az Európai Shooting Stars díjat, amit, ha csillapodik a világjárvány, júniusban személyesen vehet át Berlinben. A színésznővel mi is a Berlin-Budapest online tengelyen kapcsolódtunk össze, ugyanis a Fidelio tudósítója, Szabó Ágnes a filmfesztivál helyszínén van, ahonnan a következő időszakban rendszeresen jelentkezik majd exkluzív beszámolókkal.

GettyImages-1270964418-144529.jpg

Stork Natasa (Fotó/Forrás: Maria Moratti / Getty Images Hungary)

Mikor tudtad meg, hogy kiválasztottak?

Decemberben, éppen egy iráni rendezővel dolgoztam, egy Zoom-előadást próbáltunk. Ugyanígy, mint most, ültem a gép előtt, egyszer csak elment az internet, és amíg próbáltam újraindítani, ránéztem a telefonomra, és ott várt az üzenet, hogy beválogattak. Vicces színészi feladat volt ezután póker arccal visszaülni a próbára, mintha mi sem történt volna.

A vírushelyzet miatt azóta hányszor módosult a program?

Azt már az elején sejtettük, hogy nem tartják meg élőben. Közben viszont jött a jó hír, hogy két részben rendezik meg a fesztivált, és ha minden jól alakul, akkor nyáron át lehet venni a díjat élőben, Berlinben.

Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit nem tudtam személyesen átvenni, és postán küldték el. Volt olyan is, ami darabokra törve érkezett meg.

A köszönőbeszédeket a telefonomra mondtam fel.

Kérdeztél eddigi magyar Shooting Stars-okat, hogy hogyan készülj?

Nem nagyon beszéltem erről senkivel. Csak Zsótér Sándorral, egykori tanárommal került szóba. Ő azt javasolta, hogy próbáljam meg az egészet játékosan kezelni, érezzem jól magam, és ne bénítsanak meg a túlzott elvárások.

Most a Kick Off-al kaptunk egy kis ízelítőt, hogyan zajlik egy ilyen vörös szőnyeges rendezvény az online térben. Mi a programotok, hogyan folynak a meghallgatások és a meetingek?

Ma van a második nap. Tegnap a zsűritagokkal beszélgethettünk, aztán mi, színészek, egymással. Ma este szakmabeliekkel találkozunk, holnap pedig jönnek a casting ügynökségek. A záróesemény nyáron lesz, Berlinben.

Azért online nem jön át annyira a személyes varázs. Te hogyan éled meg? Félig tele, vagy félig üres a pohár?

Onnan is nézhetné az ember, hogy ez egy iszonyú nagy pech. Ha nem volna a járvány, akkor most a sokadik nemzetközi fesztiválra utaznék épp ezzel a filmmel. De közben nem tartanám jogosnak, hogy emiatt panaszkodjak. Szerencsésnek érzem magam, hogy miközben ilyen szörnyű események zajlanak a világban, és én itthon ülök, egymás után érkeznek a jobbnál jobb hírek arról, hogy beválogattak minket egy újabb fesztiválra, a film remek külföldi kritikákat kapott, vagy épp díjat nyertünk. Ez komoly lelki támogatás ebben a vészhelyzetben.

Olyan, mint egy mentőöv, amibe az ember belekapaszkodhat.

Azért elképzeled, milyen lenne élőben és hogy hatnának rád a többiek?

Természetesen nagyon hiányoznak a személyes találkozások, de azt is észrevettem, hogy a vírus által teremtett helyzet még így a távolból is fokozza az empátiát. Kialakult valami különös összefogás a bajban.

Tízen vagytok Shooting Star-ok. Mit tudsz a többiekről? Kitől, mit láttál, ők mennyire ismernek téged?

Amikor átküldték a névsort, egyből utánanéztem, hogy kik is ők, miben dolgoztak eddig. Csak az ír fiút ismertem korábbról, a Normal People című sorozatból, ami kifejezetten tetszett. Egy pár hete pedig megkaptuk a filmjeiket is. Rendkívüli színészi teljesítményeket láttam köztük.

shooting_stars_2021-145343.jpg

A 2021-es Shooting Stars résztvevői (Fotó/Forrás: Berlinale / Shooting Stars)

Mi egy ilyen esemény legfőbb hozadéka szerinted?

Sokat tanulok belőle arról, hogyan működik a nemzetközi szakma. És vannak személyes beszélgetések is a színészekkel, ahol pedig tapasztalatot tudunk cserélni. Nagyon érdekes, hogy a különböző nemzetiségű kollégák milyen problémákkal küzdenek, és azokat hogyan közelítik meg. Van, aki a színházi munkákat inkább forgatásra cserélné, mások épp ellenkezőleg, a színházat hiányolják a szakmai palettájukról. Más és más tapasztalataik vannak a szexjelentek forgatásáról is, és arról, hogy a színészeknek szükségük van-e ügynökre, vagy sem.

Országonként mások a játékszabályok, mégis van valami alapvetően közös.

Mennyire kell itt más elvárásoknak megfelelni, mint az otthoni piacon?

Abban sem vagyok teljesen biztos, hogy Magyarországon minek kell megfelelni. Az embernek hitelesen kell tudnia önmagát képviselni, ez a legtöbb, amit tehet. Nem tudok, és nem is szabad kibújni a bőrömből csak azért, mert most egy nemzetközi színtéren kell helytállni. Próbálok realista lenni, mégis pozitív maradni.

Fejléckép: Stork Natasa (fotó: Daniele Venturelli / Getty Images Hungary)

„Ez nem olyan film, ahol a néző hátradőlhet”– Interjú Horvát Lilivel

Kapcsolódó

„Ez nem olyan film, ahol a néző hátradőlhet”– Interjú Horvát Lilivel

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmből kemény leckét kapunk arról, milyen vékony a vonal a valóságban és a szereplők képzeletében létező helyzetek és dolgok között. Horvát Lili filmjét Velencében mutatták be egy olyan szekcióban, ahol még soha nem szerepelt magyar alkotás. A rendezőnőt a cím jelentése mellett arról is kérdeztük, hogyan hozta vissza Bodó Viktort tizenöt év után a színészethez.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A magyar animáció legendás műhelyei mutatkoznak be Kecskeméten

Magyarország legnagyobb animációs filmfesztiválján a KEDD stúdió, a MOME Anim és a kolozsvári Filmtett Workshop legjobb alkotásait is láthatjuk Jankovics Marcell és Ternovszky Béla klasszikusai mellett.
Vizuál lapszemle

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Vizuál hír

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

A világ legrangosabb fesztiváljának fődíját Justine Triet francia rendező kapta, aki filmjében a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét a legjobb rövidfilmnek választották.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Egy legenda mind felett

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most azt meséli el, amikor Tina Turner 1996-ban a feje fölött énekelte el a Golden Eye-t.
Vizuál hír

Muhi András a Magyar Filmművészek Szövetségének új elnöke

A producer Tarr Bélát váltotta a szövetség élén, akit a közgyűlés egyhangú szavazással tiszteletbeli elnöknek választott meg.