Vizuál

Stratégiai Vízió - Térképvázlatok

2013.01.28. 15:33
Ajánlom
Csiszér Zsuzsi énkeresési folyamatának újabb állomásához érkezett. Kérdéseire részint már megtalálta a válaszokat, ezért ezeket részben maga mögött hagyta, és új feladatmegoldásba kezdett. Kiállítása február 5-től látogatható a Fészek Galériában.

Aki nyomon követi Csiszér posztolásait a különböző közösségi oldalakon, képmegosztó portálokon, már láthatta a nyilakkal, szaggatott vonalakkal, geometrikus elemekkel, olykor kis rajzokkal tarkított hatalmas lapokat. Ezek Csiszér "térképei", amelyek elképzelt kiutak a művészt - vagy akár a nézőt is - meghatározó helyzetekből. Fiktív stratégiai tervek vizualizációi. Azonban nem a kiút keresésén van a hangsúly, hanem a megoldások, a túléléshez szükséges lehetséges utak kidolgozásán.

"Miközben a »yes- no« labirintusból kerestem a kiutakat, mintha menekülni akartam volna, lassan ráébredtem, hogy a lehetőségeket el tudom raktározni különböző tervek formájában. Képzeletemben új, izgalmas, számomra valóságos »haditervet« készítek. Ez a terv még mindig arról szól, hogy mennyire vagyok képes megoldani egy adott problémát, hogy milyen irányokat tudok mutatni másoknak, bizonyos élethelyzetekben. Fontos, hogy ez egy játék, az utak hálókat, útvesztőket, lehetőségeket jelölnek, a tudatos és átgondolt lépéseket beleértve, mint ahogyan egy stratégiai térképnek is ez a funkciója. Azért csak térképvázlat, hogy még adjak magamnak további lehetőségeket a belső építkezéshez. Tehát elkezdtem tervezgetni egy saját projekciós térképet, hogy az abban létrejött víziókat meg tudjam valósítani. Ismét felállítva egy hidat, a valóság és az illúzió kérdésére építve." (Csiszér Zsuzsi)

Előző projektjéhez hasonlóan a munkafolyamat meditatív jellege segíti a művészt abban, hogy belülre figyeljen. Amíg apró vonalakkal telik meg egy-egy óriási üres lap, addig lehetséges megoldásokat dolgoz ki Csiszér az éppen őt foglalkoztató problémákra és helyzetekre. Ám kérdés, az alkotóval együtt mi, befogadók is kapunk-e irányokat, hogy merre induljunk tovább? Kinek nyújt megoldást Csiszér, térképeivel? Csak önmagának vagy másoknak is? És ezek milyen megoldások? Mindenki eldöntheti maga, a Fészek Galériában.

A kiállítás február 5-től március 1-ig látogatható a Fészek Galériában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Zenés színház

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Plusz

85 éves lett Buddha földi alakja, a dalai láma

A tibeti buddhisták Nobel-békedíjas szellemi vezetője immár hatvanegy éve él száműzetésben.
Plusz

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri Irodalmi Díj köteteinek fotói mögött áll.
Vizuál ajánló

Másfél tucat emlékezetes magyar film a Benczúr Kertben

A legrégebbi 1934-ből való a „legfiatalabb” 2001-ből. Az egyik lírai, a másik kifejezetten röhögtető, az egyik pörgős, a másik lassú, tűnődő, és nem is egy nosztalgikus. A sokszínű kínálat szűk egyharmada lefutott, de a másik kétharmad is remek estéket kínál.
Vizuál hír

Vastag porréteg alól bukkant elő az értékes Rubens-festmény

A flamand mester maga készítette azt az alkotást, amely július végén kerül kalapács alá Londonban.
Vizuál magazin

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Vizuál hír

Hova tovább? – Várják az idei ARC plakátkiállítás pályaműveit

Ökológiai összeomlás, világjárványok, társadalmi egyenlőtlenségek. De mi a kiút, és hogyan tovább? Ha van egy jó ötleted, mondd el vizuálisan! A pályázatokat július 31-ig várják.