Vizuál

Stratégiai Vízió - Térképvázlatok

2013.01.28. 15:33
Ajánlom
Csiszér Zsuzsi énkeresési folyamatának újabb állomásához érkezett. Kérdéseire részint már megtalálta a válaszokat, ezért ezeket részben maga mögött hagyta, és új feladatmegoldásba kezdett. Kiállítása február 5-től látogatható a Fészek Galériában.

Aki nyomon követi Csiszér posztolásait a különböző közösségi oldalakon, képmegosztó portálokon, már láthatta a nyilakkal, szaggatott vonalakkal, geometrikus elemekkel, olykor kis rajzokkal tarkított hatalmas lapokat. Ezek Csiszér "térképei", amelyek elképzelt kiutak a művészt - vagy akár a nézőt is - meghatározó helyzetekből. Fiktív stratégiai tervek vizualizációi. Azonban nem a kiút keresésén van a hangsúly, hanem a megoldások, a túléléshez szükséges lehetséges utak kidolgozásán.

"Miközben a »yes- no« labirintusból kerestem a kiutakat, mintha menekülni akartam volna, lassan ráébredtem, hogy a lehetőségeket el tudom raktározni különböző tervek formájában. Képzeletemben új, izgalmas, számomra valóságos »haditervet« készítek. Ez a terv még mindig arról szól, hogy mennyire vagyok képes megoldani egy adott problémát, hogy milyen irányokat tudok mutatni másoknak, bizonyos élethelyzetekben. Fontos, hogy ez egy játék, az utak hálókat, útvesztőket, lehetőségeket jelölnek, a tudatos és átgondolt lépéseket beleértve, mint ahogyan egy stratégiai térképnek is ez a funkciója. Azért csak térképvázlat, hogy még adjak magamnak további lehetőségeket a belső építkezéshez. Tehát elkezdtem tervezgetni egy saját projekciós térképet, hogy az abban létrejött víziókat meg tudjam valósítani. Ismét felállítva egy hidat, a valóság és az illúzió kérdésére építve." (Csiszér Zsuzsi)

Előző projektjéhez hasonlóan a munkafolyamat meditatív jellege segíti a művészt abban, hogy belülre figyeljen. Amíg apró vonalakkal telik meg egy-egy óriási üres lap, addig lehetséges megoldásokat dolgoz ki Csiszér az éppen őt foglalkoztató problémákra és helyzetekre. Ám kérdés, az alkotóval együtt mi, befogadók is kapunk-e irányokat, hogy merre induljunk tovább? Kinek nyújt megoldást Csiszér, térképeivel? Csak önmagának vagy másoknak is? És ezek milyen megoldások? Mindenki eldöntheti maga, a Fészek Galériában.

A kiállítás február 5-től március 1-ig látogatható a Fészek Galériában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Színház

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Kovács Péter festőművész

A Kossuth-díjas festőművészt, grafikust, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját szombaton, 76 éves korában érte a halál.
Vizuál Film

Öt kisfilm Európáról – Így látják a fiatalok az EU-t

Online elérhetőek az Európai Bizottság EUandME kampányának díjnyertes alkotásai, köztük Galambos Levente Rejtett értékek című filmje, amely a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a tárgyak és az emberi kapcsolatok megújíthatóságáról beszél.
Vizuál galéria

Hulladékból készült Gigacsiga a Művészetek Völgyébe

A vigántpetendi Cirque du Tókertben felállított alkotás a környezetvédelemre és az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet, miközben a művész olyan mintákat követ az alkotás során, mint Giacometti, vagy éppen Picasso. Galériánkban az alkotói folyamatot is végigkövethetik.
Vizuál fényképTár

Einstand a Múzeumkertben

Az Esti Hírlap forgatási fotói az újságban végül nem jelentek meg. Most a Fidelio FényképTár sorozatát olvasóival pedig még az internetes bázisba kerülés előtt megosztják a felvételeket múzeum munkatársai.
Vizuál ajánló

„A lassú idő a sivatag felől jön" - mozikban a Yao utazása

Szívhez szóló alakítással tér vissza a filmvászonra az Életrevalók francia szupersztárja, Omar Sy. Mától vetítik a mozik a francia-szenegáli road-moviet, a Yao utazását.