Vizuál

Stratégiai Vízió - Térképvázlatok

2013.01.28. 15:33
Ajánlom
Csiszér Zsuzsi énkeresési folyamatának újabb állomásához érkezett. Kérdéseire részint már megtalálta a válaszokat, ezért ezeket részben maga mögött hagyta, és új feladatmegoldásba kezdett. Kiállítása február 5-től látogatható a Fészek Galériában.

Aki nyomon követi Csiszér posztolásait a különböző közösségi oldalakon, képmegosztó portálokon, már láthatta a nyilakkal, szaggatott vonalakkal, geometrikus elemekkel, olykor kis rajzokkal tarkított hatalmas lapokat. Ezek Csiszér "térképei", amelyek elképzelt kiutak a művészt - vagy akár a nézőt is - meghatározó helyzetekből. Fiktív stratégiai tervek vizualizációi. Azonban nem a kiút keresésén van a hangsúly, hanem a megoldások, a túléléshez szükséges lehetséges utak kidolgozásán.

"Miközben a »yes- no« labirintusból kerestem a kiutakat, mintha menekülni akartam volna, lassan ráébredtem, hogy a lehetőségeket el tudom raktározni különböző tervek formájában. Képzeletemben új, izgalmas, számomra valóságos »haditervet« készítek. Ez a terv még mindig arról szól, hogy mennyire vagyok képes megoldani egy adott problémát, hogy milyen irányokat tudok mutatni másoknak, bizonyos élethelyzetekben. Fontos, hogy ez egy játék, az utak hálókat, útvesztőket, lehetőségeket jelölnek, a tudatos és átgondolt lépéseket beleértve, mint ahogyan egy stratégiai térképnek is ez a funkciója. Azért csak térképvázlat, hogy még adjak magamnak további lehetőségeket a belső építkezéshez. Tehát elkezdtem tervezgetni egy saját projekciós térképet, hogy az abban létrejött víziókat meg tudjam valósítani. Ismét felállítva egy hidat, a valóság és az illúzió kérdésére építve." (Csiszér Zsuzsi)

Előző projektjéhez hasonlóan a munkafolyamat meditatív jellege segíti a művészt abban, hogy belülre figyeljen. Amíg apró vonalakkal telik meg egy-egy óriási üres lap, addig lehetséges megoldásokat dolgoz ki Csiszér az éppen őt foglalkoztató problémákra és helyzetekre. Ám kérdés, az alkotóval együtt mi, befogadók is kapunk-e irányokat, hogy merre induljunk tovább? Kinek nyújt megoldást Csiszér, térképeivel? Csak önmagának vagy másoknak is? És ezek milyen megoldások? Mindenki eldöntheti maga, a Fészek Galériában.

A kiállítás február 5-től március 1-ig látogatható a Fészek Galériában.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Enyedi Ildikó filmje meghívást kapott a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválra

Szeptember 9. és 18. között tartják az amerikai kontinens egyik legnagyobb filmes seregszemléjét, melyre Enyedi Ildikó új filmje, a Feleségem története is meghívást kapott.
Vizuál hír

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Vizuál ajánló

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.