Vizuál

Suttogó parabolák - MOME

2010.08.14. 13:35
Ajánlom
A fesztiválok dübörgő zenéje mellett ritka pillanat a csendesülős beszélgetés. Idén a MOME Vizuális Kommunikáció Tanszékének parabolái lehetőséget teremtenek erre az Octopus Udvarban.

Az emberi kommunikáció bonyolultsága mellett egy egészen egyszerű fizikai kötöttséggel rendelkezik, amit a távolság határoz meg. A mobiltelefonok elterjedésével a régiekhez képest eddig az őrülteknek tulajdonított új jelenségek gazdagították beszélgetés kulturáját. Közhely hogy már nem meglepő ha valaki magában vagy a kezéhez beszél, esetleg üvölt. Gyakori idősebb barátaink körében a "nem kell üvöltened a telefonba"-szindróma, hiszen hiába van a másik fél messze, tökéletesen hall. Az elektronika csodája. A MOME Szigeten kiállított munkája viszont nem kütyü, helyette viszont szép kék és nagy.

Az egymással szembeállított két parabola egy különleges fizikai jelenséget demonstráló eszköz, amelynek segítségével két ember nagy távolságból külső energiaforrás igénybevétele nélkül könnyen párbeszédet folytathat. A jól érthetőséget az teszi lehetővé, hogy a görbült fémlapok fókuszpontjába verődnek vissza az amúgy szétszóródó hanghullámok. A parabolaantenna, funkcióját tekintve egy tömegkommunikációs eszköz, a MOME Vizuális Kommunikáció Tanszék mostani értelmezésében azonban a közvetlen, személyes kapcsolatteremtést segíti. Az idén 130 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) a Szigeten elhelyezett parabola-párokkal, a fesztivál forgatagában lehetőséget teremt a külvilágtól szeparált, intim beszélgetésre, amellyel az eszköz, a helyzet és a tér – kilépve saját, megszokott funkciójából – alapvetően átértékelődik.

2010. augusztus 11-16. (az Octopus Udvarban állandó kiállítás)

Tervező: Bodóczky Antal

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.