Vizuál

Szabad élet két keréken

2010.09.29. 20:06
Ajánlom
A kerékpár és a kerékpározás elmúlt évszázadait mutatja be a Kiscelli Múzeum tárlata.

Bő másfél évszázada hunyt el Friedrich Drais von Sauerbronn báró, akinek többek között a kerékpár megalkotását is köszönhetjük. Az első bicikli jóval esetlenebb volt a mai járgányoknál, de így is 7,5 km/órás sebességet tudott produkálni, no meg kíváncsi gyerekek hadát, amikor von Sauerbronn először tekert vele végig Karlsruhe főutcáján. A bicikli karrierjét sporteszközként kezdte, innét jutott el a munka- és közlekedési eszköz kategóriáig, melyek közül napjainkban főleg az utóbbi ment át látványos változáson, ami tekintve a nagyvárosokat jellemző zsúfoltságot, nem is csoda. Azonban mint a kiállítás gazdag fotó-, grafikai-, plakát anyaga, a bemutatott filmhíradó részletek és a régi kerékpárok is mutatják, a folyamat nem tegnap kezdődött, így lehet, hogy sok mai problémának a megoldásához is mélyebbre kell visszanyúlnunk az időben mint azt gondolnánk.

Freecikli A kerékpár kultúrtörténete
Kiscelli Múzeum
Nyitva: november 14.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.