Vizuál

Szabadon engedték Ai Weiwei-t

2011.06.23. 09:18
Ajánlom
Két és fél hónap után, óvadék ellenében, szabadlábra helyezték Ai Weiwei-t.

Két és fél hónap után, óvadék ellenében szabadon engedték Ai Weiwei kínai képzőművészt, akit április 3-án a pekingi reptéren tartóztattak le, mielőtt felszállt volna a Honkongba tartó gépre. Azóta semmit sem lehetett tudni a hol létéről. A nemzetközi sajtó folyamatosan nyomás gyakorolt Kínára és követelte a művész elengedését, emellett több városban is szimpátiatüntetést tartottak Ai Weiwei szabadságáért. Sejthetően ennek a kitartó tiltakozási hullámnak köszönhető szabadon bocsátása. 

Szabadulását követően Ai Weiwei röviden nyilatkozott a Guardiannek. Mint mondta „Visszatérek a családomhoz, nagyon boldog vagyok és jól vagyok." További, letartóztatásával és fogva tartásával kapcsolatos részleteket azonban ‒ tekintettel rá, hogy óvadék ellenében helyezték szabadlábra ‒ nem árult el, és ez ügyben a sajtó megértését kérte. 

A Xinhua Hírügynökség szerint a pekingi rendőrség azért helyezte szabadlábra az 54 éves művészt, mert „megbánást tanúsított az általa elkövetett bűnök miatt" emellett krónikus betegségben szenved. Emellett információik szerint „a döntésben szerepet játszott, hogy Ai Weiwei többször is elmondta, hogy meg fogja fizetni az általa elcsalt adót." A rendőrség szerint ugyanis az Ai vezette Beijing Fake Cultural Development Ltd. hatalmas összegű adót csalt el és megsemmisítette a könyvelési dokumentumokat. A Hírügynökség cikke arra nem tér ki, hogy mi történt Ai Weiwei számtalan barátjával és kollégájával, akik Ai letartóztatása után nem sokkal tűntek el.

 Nicholas Bequelin, a Human Watch, megfigyelője szerint „Ai Weiwei letartóztatásának politikai oka volt, akárcsak a szabadon engedésének. Ez az óriási, a kínai kormányra nehezedő, hazai és nemzetközi nyomásnak köszönhető... Azt gondolom, hogy Peking rájött, hogy mennyire káros rá nézve, hogy a leghíresebb kínai művészt fogva tartják." Bequelin hozzátette, hogy remélte, hogy Ai Weiweit-t hazaengedik, de véleménye szerint engedély nélkül nem utazhat külföldre és rendszeresen meg kell jelennie a rendőrségen.

A kínai kormány gazdasági bűncselekményekkel indokolta az alkotó letartóztatását, míg családja szerint Ai közéleti és politikai szerepvállalása volt a valódi ok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Színház

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Plusz

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Zenés színház

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál morphoto

KÉP-regény: Madárlesen

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki olyan profi, hogy még azokat a madarakat is lencsevégre kapja, amelyek ott sincsenek.
Vizuál ajánló

A budapesti mozikban vetítik Ennio Morricone western-klasszikusait

A számtalan filmtörténeti klasszikus zenéjét jegyző legendás zeneszerző, Ennio Morricone előtt tisztelegve július 11-én egyszeri alkalommal látható lesz a Volt egyszer egy Vadnyugat a Pólus Moziban, július 16-tól pedig két héten át műsoron szerepel A Jó, a Rossz és a Csúf a Corvin Moziban.
Vizuál galéria

Kovászt festettek a Tűzoltóság falára

Új színes falfestmény díszíti a belvárosi Károly körúton álló Tűzoltóság homlokzatát. A kovász is lehet híd című alkotás Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült, a kivitelezés Magyarország első tűzfalfestő szervezete, a Színes Város Csoport munkája. A festmény a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felkérésére köszönetképpen született meg – a budapestiek felé.
Vizuál interjú

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Vizuál ajánló

Másfél tucat emlékezetes magyar film a Benczúr Kertben

A legrégebbi 1934-ből való a „legfiatalabb” 2001-ből. Az egyik lírai, a másik kifejezetten röhögtető, az egyik pörgős, a másik lassú, tűnődő, és nem is egy nosztalgikus. A sokszínű kínálat szűk egyharmada lefutott, de a másik kétharmad is remek estéket kínál.