Vizuál

Szabadon engedték Ai Weiwei-t

2011.06.23. 09:18
Ajánlom
Két és fél hónap után, óvadék ellenében, szabadlábra helyezték Ai Weiwei-t.

Két és fél hónap után, óvadék ellenében szabadon engedték Ai Weiwei kínai képzőművészt, akit április 3-án a pekingi reptéren tartóztattak le, mielőtt felszállt volna a Honkongba tartó gépre. Azóta semmit sem lehetett tudni a hol létéről. A nemzetközi sajtó folyamatosan nyomás gyakorolt Kínára és követelte a művész elengedését, emellett több városban is szimpátiatüntetést tartottak Ai Weiwei szabadságáért. Sejthetően ennek a kitartó tiltakozási hullámnak köszönhető szabadon bocsátása. 

Szabadulását követően Ai Weiwei röviden nyilatkozott a Guardiannek. Mint mondta „Visszatérek a családomhoz, nagyon boldog vagyok és jól vagyok." További, letartóztatásával és fogva tartásával kapcsolatos részleteket azonban ‒ tekintettel rá, hogy óvadék ellenében helyezték szabadlábra ‒ nem árult el, és ez ügyben a sajtó megértését kérte. 

A Xinhua Hírügynökség szerint a pekingi rendőrség azért helyezte szabadlábra az 54 éves művészt, mert „megbánást tanúsított az általa elkövetett bűnök miatt" emellett krónikus betegségben szenved. Emellett információik szerint „a döntésben szerepet játszott, hogy Ai Weiwei többször is elmondta, hogy meg fogja fizetni az általa elcsalt adót." A rendőrség szerint ugyanis az Ai vezette Beijing Fake Cultural Development Ltd. hatalmas összegű adót csalt el és megsemmisítette a könyvelési dokumentumokat. A Hírügynökség cikke arra nem tér ki, hogy mi történt Ai Weiwei számtalan barátjával és kollégájával, akik Ai letartóztatása után nem sokkal tűntek el.

 Nicholas Bequelin, a Human Watch, megfigyelője szerint „Ai Weiwei letartóztatásának politikai oka volt, akárcsak a szabadon engedésének. Ez az óriási, a kínai kormányra nehezedő, hazai és nemzetközi nyomásnak köszönhető... Azt gondolom, hogy Peking rájött, hogy mennyire káros rá nézve, hogy a leghíresebb kínai művészt fogva tartják." Bequelin hozzátette, hogy remélte, hogy Ai Weiweit-t hazaengedik, de véleménye szerint engedély nélkül nem utazhat külföldre és rendszeresen meg kell jelennie a rendőrségen.

A kínai kormány gazdasági bűncselekményekkel indokolta az alkotó letartóztatását, míg családja szerint Ai közéleti és politikai szerepvállalása volt a valódi ok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál robot

Mesterséges intelligencia alakíthatja át a mozit - akár már a közeljövőben

Az okostelefonok, okosotthonok és okoshűtők után itt vannak az okosfilmek is? A jövőben forradalmi technológiák segíthetnek a stúdióknak a megfelelő forgatókönyvek kiválasztásában, miközben a robotok akár a színészek helyét is átvehetik.
Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.