Vizuál

Szabadon engedték Ai Weiwei-t

2011.06.23. 09:18
Ajánlom
Két és fél hónap után, óvadék ellenében, szabadlábra helyezték Ai Weiwei-t.

Két és fél hónap után, óvadék ellenében szabadon engedték Ai Weiwei kínai képzőművészt, akit április 3-án a pekingi reptéren tartóztattak le, mielőtt felszállt volna a Honkongba tartó gépre. Azóta semmit sem lehetett tudni a hol létéről. A nemzetközi sajtó folyamatosan nyomás gyakorolt Kínára és követelte a művész elengedését, emellett több városban is szimpátiatüntetést tartottak Ai Weiwei szabadságáért. Sejthetően ennek a kitartó tiltakozási hullámnak köszönhető szabadon bocsátása. 

Szabadulását követően Ai Weiwei röviden nyilatkozott a Guardiannek. Mint mondta „Visszatérek a családomhoz, nagyon boldog vagyok és jól vagyok." További, letartóztatásával és fogva tartásával kapcsolatos részleteket azonban ‒ tekintettel rá, hogy óvadék ellenében helyezték szabadlábra ‒ nem árult el, és ez ügyben a sajtó megértését kérte. 

A Xinhua Hírügynökség szerint a pekingi rendőrség azért helyezte szabadlábra az 54 éves művészt, mert „megbánást tanúsított az általa elkövetett bűnök miatt" emellett krónikus betegségben szenved. Emellett információik szerint „a döntésben szerepet játszott, hogy Ai Weiwei többször is elmondta, hogy meg fogja fizetni az általa elcsalt adót." A rendőrség szerint ugyanis az Ai vezette Beijing Fake Cultural Development Ltd. hatalmas összegű adót csalt el és megsemmisítette a könyvelési dokumentumokat. A Hírügynökség cikke arra nem tér ki, hogy mi történt Ai Weiwei számtalan barátjával és kollégájával, akik Ai letartóztatása után nem sokkal tűntek el.

 Nicholas Bequelin, a Human Watch, megfigyelője szerint „Ai Weiwei letartóztatásának politikai oka volt, akárcsak a szabadon engedésének. Ez az óriási, a kínai kormányra nehezedő, hazai és nemzetközi nyomásnak köszönhető... Azt gondolom, hogy Peking rájött, hogy mennyire káros rá nézve, hogy a leghíresebb kínai művészt fogva tartják." Bequelin hozzátette, hogy remélte, hogy Ai Weiweit-t hazaengedik, de véleménye szerint engedély nélkül nem utazhat külföldre és rendszeresen meg kell jelennie a rendőrségen.

A kínai kormány gazdasági bűncselekményekkel indokolta az alkotó letartóztatását, míg családja szerint Ai közéleti és politikai szerepvállalása volt a valódi ok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Megmentették a kontár restaurátor által elrontott Szent György-szobrot

Hónapokig tartó munkával sikerül megmenteniük hivatásos spanyol restaurátoroknak azt a 16. századi műemlékszobrot, amelynek engedély nélkül végzett, szakszerűtlen és elrontott felújítása botrányt kavart a dél-európai országban tavaly.
Vizuál magazin

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.
Vizuál Film

Sanghajban is díjat nyert a Genezis 

Rendezői díjjal jutalmazta Bogdán Árpád alkotását a filmkritikusokból álló zsűri Ázsia legnagyobb presztízsű filmes rendezvényén, Sanghajban.
Vizuál kritika

Elton John élete, a musical

Taron Egerton nemcsak őrült jelmezben, de hangban is hozta a karaktert. Ha Gene Kelly ma dolgozna, pont olyan musicalfilmet forgatna, mint a Rocketman. 
Vizuál ajánló

Felújítják az egyiptomi múzeumok "ősanyját"

Megkezdődött a kairói Egyiptomi Múzeum nagyszabású átalakítási és felújítási munkálatai.